Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Директори установа културе у Шапцу

Успешна година

Јелена Подгорац
Јовановић – директорка Библиотеке шабачке
-Скоро три стотине шездесет пет листова књиге 2018. године је ишчитано и донело непоновљиву и незаменљиву мудрост и искуство. Како рече кинеска пословица, три дана немој читати књиге и твоје речи ће изгубити лепоту. А дани смисао и смер...
Библиотека шабачка је културно освешћена установа која своје кориснике жели да подстакне на друштвени ангажман. Представља добар модел рада једне јавне библиотеке који другима може послужити као узор у стварању и неговању односа са корисницима. Наша Библиотека је демистификација стереотипа да успех једне јавне институције културе у раду са публиком зависи добрим делом од финансијских средстава, техничке опремљености и великог простора, и да се покаже у којој је мери реч о вољи, ентузијазму и знању стручног тима.
Библиотека шабачка је посебно поносна на своје Дечје одељење, које је и ове године било место најрадоснијих, најискренијих сусрета са књигом и читањем. У корист деце и њихове богатије будућности имали смо бројне програме и дружења са школама, како би деца кроз игру, забаву проширила, продужила и продубила своја знања и потенцијале. И играли се и учили од њих, јер како рече мудри Хераклит још у VI веку пре нове ере, човек постаје најближи себи када постигне озбиљност коју има дете док се игра.
Читајући књиге не усавршавамо вештину живљења, живот је необухватно протицање и опире се сваком одређењу. Читајући књиге не допиремо до истине, све што је написано, измишљено је – стварност се не покорава речима. Читајући књиге не постајемо ни срећнији ни бољи, али морамо читати књиге да би то схватили.
Читајмо и у 2019. години листове живота и са књигама које су преносива, непоновљива магија учинимо и своје животе магичним. Читање је као и љубав, начин постојања. За посвећеног читаоца, читање је друштво које не заузима ничије место, али које нико други не би могао заменити. Читање нас удаљава од стварног света, али само да бисмо открили његов смисао.

Милена Богавац –
директорка Шабачког
позоришта
- У 2018. години, са тринаест фестивала, у Шабац смо донели чак седамнаест награда. Наше “Рубиште” доказало се као једна од најуспешнијих позоришних продукција у Србији. Током летње паузе, формирали смо Омладински клуб, чију сталну поставу чини десеторо највреднијих, најталентованијих и најрадозналијих младих људи у граду.
Они су Шабачком позоришту дали нов полет и снагу. Захваљујући њима, сезону смо стартовали смо као најмлађи у својој историји! То је сезона коју смо тематски посветили локалпатриотизму, па под девизом: “Град су људи! Град је позориште!” истражујемо Шабац и људе који чине дух овог града. Сваког петка у пет, окупљамо се на “Локалпатриотској причаоници” где су наши гости занимљиви људи, чије су животне приче везане за овај град. Једном месечно организујемо и “Локалпатриотску цртаоницу”, на којој су добродошли сви који желе да цртају, сликају, скицирају и боје, у добром друштву. На крају сезоне, организоваћемо и изложбу најуспелијих радова. Поносни што смо позориште из “града мурала” преуредили смо наше просторије у овом духу, и заједно с Групом „Комбинарт“ осликали фоаје, галерију и простор за Омладински клуб. Имали смо три успешне премијере, чији су заједнички именитељ локални аутори. “Претпоследња панда” у режији Максима Милошевића и адаптацији Марије Ратковић, представила нам је причу генерације одрасле у Шапцу, деведесетих година. Одиграли смо је пет пута, пред препуном салом… а у наредној години, очекују нас и бројна гостовања. У сарадњи са Сценом Маска, урадили смо представу “Искушење” по тексту шабачког писца Драгана Маринковића, а Шапчанин је и Владимир Симић, чији је комад “Новогодовштине” обележио новогодишње празнике. “Новогодовштине” смо, за две недеље, одиграли чак тридесет пута, што је више него и једне претходне године. У наредној години, очекују нас дечије представе Ирене Ристић и Тијане Грумић, представа “Бацачи прстију” у копродукцији са Стеријиним позорјем; инсценација “Писама из Авганистана” по књизи Бранка Голубовића… и још неколико премијера које ће у Шабац довести неке од најзанимљивијих аутора са позоришне сцене Србије. То су Маја Пелевић, Филип Вујошевић, Ања Суша, Милан Марковић… али и наш Омладински клуб, који ће се граду преставити са својом првом премијером.

Давор Станојевић -
директор Међуопштинског историјског архива
- Међуопштински историјски архив у Шапцу иза себе оставља једну изузетно успешну годину. Захваљујући средствима Министарства културе и информисања Републике Србије Архив је први пут добио прилику да представи јавности свој целокупан досадашњи рад. Монографија „70 година архивске делатности" је приказ историјата, комплексности архивске делатности и сумирање резултата рада неколико генерација архивских радника. Поводом прославе јубилеја 100 година од ослобођења Шапца у Првом светском рату и краја Првог светског рата Архив је приредио изложбу под називом „Шабац 1918-1938.". Наставак успешне сарадње међу установама културе у Шапцу обележен је отварањем изложбе „Печат-круна документа" у Галерији Библиотеке шабачке. У наредној години Архив очекује покретање дигитализације архивске грађе. Доношењем Правилника о ближим условима за дигитализацију културног наслеђа све установе културе су у обавези да до краја 2019. године успоставе информационе системе за дигитализацију. Архив у Шапцу ће одредити приоритете дигитализације архивске грађе коју чува према значају, стању, учесталости коришћења, целовитости и обрађености фондова. Архив ће покушати да настави са издавачком делатношћу конкурисањем код Министарства културе и информисања Републике Србије пројектом „Хронике јубилеја" којим ће Архив објављивати чланке поводом разних јубилеја праћене архивском грађом која се чува у МИА Шабац. У складу са могућностима, у плану је и једна изложба на Галерији на Тргу „Шабачких жртава". Досадашња пракса је показала да су изложбе на Тргу одличан начин да се архивска грађа представи најширој јавности, што је показала и велика медијска пажња коју су имале ове изложбе. У плану је и припрема Водича кроз архивску грађу Међуопштинског историјског архива „Шабац", који представља информативно средство о свим фондовима и збиркама који се чувају у Архиву. Израда Водича представља дугогодишњи и сложен процес јер је реч о научно-информативном средству општег типа преко којег се јавности представља целокупна архивска грађа једне архивске установе. Водич даје приказ стања једног архива, у тренутку објављивања кроз исцрпне податке о ствараоцима, количини и садржини архивске грађе; податке о стручном архивистичком раду на фондовима и збиркама, као и податке о архиву. Основни задатак водича је да информише о садржају фондова и збирки, сумарним описом архивске грађе.

Марко Бингулац -
директор Народног музејa
Током 2018. године, делатност Народног музеја у Шапцу одвијала се у неколико праваца: рад на заштити и евиденцији музејског материјала, излагачка и издавачка делатност, теренски рад, међумузејска сарадња, конкурсна делатност, сарадња са школама кроз заједнички рад у радионицама, приређивање стручних предавања... Сви облици наше делатности адекватно су пропраћени од стране публике и циљних група, а није изостала ни медијска заступљеност Музеја, на чему смо, између осталог, захвални и Гласу Подриња. Година за нама биће упамћена по обележавању стогодишњице завршетка Првог светског рата, у чему је наш музеј узео озбиљног учешћа, али и по археолошким и ликовним изложбама које су наишле на задовољавајуће интересовање наших суграђана. Не треба заборавити ни нашу сталну поставку „Шабачки времеплов-баштина за будућност“ по којој се музеј препознаје као пример добре музеолошке излагачке праксе, а градска баштина као симбол грађанске Србије. Предстојеће празнике, Нову годину и Божић, срдачно честитамо свим суграђанима верујући да ће остати или постати наша стална публика жељна нових сазнања о историји свог града.

Соња Петровић Јагић –
директорка Културног центра
-Културни центар се труди да окупи уметнике, како оне младе, тако и оне које припадају старијим генерацијама. Желимо да програмима и идејама подстакнемо да културна понуда града разноврснија и квалитетнија. У 2018. обележили смо 55 година постојања и рада наше установе. Угостили смо бројне еминентне уметнике, амбасадоре организовали трибински програм, књижевну сцену, рецитаторски студио. Приредили смо збирку одабраних приповедака и покренули акцију „нови узори“, где млади уметници имају прилику да раде са најмлађим суграђанима, јер Културни центар се труди да уз сарадник реализује различите активности. Уз помоћ локалне самоуправе 2017. одлучили смо се за резиденцијални програм, пре свега скулптуру, јер су то уметничка дела која су видљива, препознатљива као део наше ликовне продукције и у том смеру смо наставили и 2018. године. Мултимедијални пројекат „Звук, знак, зрак“, посвећен Миомиру Грујићу Флеки на најбољи начин ће представити наш град и установу. Урбана, градска прича која је препознатљива ван Шапца наишла је на подршку од стране Министарства културе које је увидело значај и у априлу наредне године у Српском културном центру биће представљена јавности кроз изложбу и филм.
Презентацијом „Поглед у будућност“ недавно смо показали где желимо да идемо и какав план имамо за наредни период. За нас као институцију културе која је поливалентна и која под својим окриљем окупља младе људе веома је важно да иде у корак са временом. Од 1963. Године па све до данас били смо место окупљања афирмативних уметника и урбаног пулса града. Све велике институције, музеји и галерије увелико имају савремене начине презентације који омогућавају младим људима да се укључе у виртуелни свет и свет уметности што је и наш план. Хаб за младе, представљао би спој савременог и класичног приступа простору и уметности.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa