Инфо

27. децембар 2018.27. дец 2018.
Напуштене речи, као напуштене куће
НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ “ВАКЕ СЕ РЕЧИ ГОВОРУ У МАЧВИ”

Напуштене речи, као напуштене куће

У уводном делу промоције ове несвакидашње књиге, заорила се песма завичајна, много пута награђиване мачванске изворне групе “Дрина” из Бадовинаца. Она је све подсетила на лепоту речи изворног народног стваралаштва, као и касније говорници о књизи проф.др Слађана Миленковић, др књижевних наука Анђелка Лазић и примаријус доктор Предраг Тојић, који су подсетили на “допливавање”, многих израза Дрином и Савом, заједно са незваним и добродошлим, нежељеним људима различитог кова.
- То су речи Мачвана колебара, ратара и ратника, газда и надничара, писмених и неписмених, учитеља и ђака, речи са њива и моба и прела, из ровова, из бежанија... оне су биле у тањиру, јастуку, гуњу, белој торби зовници сваког нашег претка. На њима су стасали и Јанко и Стојан и Станислав Винавер, можда најбољи и најписменији посленик модернијег српског језика, затим Пантелија Јуришић, Владислав и Слободан Јовановић... истакао је један од аутора, Драган, М. Аврић из Дреновца, пензионисани генерал војске.
Он је ове речи упоредио са напуштеним кућама, најтужнијим призором игде и икада, додао је. Његов и напор његовог колеге по перу Миомира Филиповића је покушај да некадашње устаљене мачванске изразе отргну од заборава, ради даљег истраживања и констатације о постојању.
Запажању присутних није промакла ни врло упечатљива слика корица, које је илустровао, такође Мачванин Света Дамњановић, родом из Глушаца.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa