Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
И ја се борим
Међународни дан деце оболеле од рака

И ја се борим

На Тргу шабачких жртава, у организацији НУРДОР-а, под слоганом „И ја се борим“, обележен је Међународни дан деце оболеле од рака. Акција је започета симболичним пуштањем балона.
Подсећања ради, кампања „И ја се борим“ за циљ има подизање свести јавности о малигним болестима код деце. Како их препознати на време, како се борити и како и на који начин свако од нас може учествовати у стварању широке мреже солидарности, у циљу помоћи и подршке оболелим малишанима и њиховим породицама.
Теодора Тодоровић, представник НУРДОР-а, истакла је, да је Шабац четврту годину за редом на мапи градова који облежавају 15. фебруар. У складу са тематиком, на два штанда пролазници су могли да купе разне производе и на тај начин помогну у изградњи родитљске куће у Београду.
-Јако сам срећна што се сви боримо за грађење објекта који је намењен деци која се активно лече, али нису у прилици да буду нон-стоп у болници. Да не би често путовали и стварали додатни трошак, бораве у нашим родитељским кућама, где имају бесплатан смештај, превоз и храну, рекла је Тодоровићева.
Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) основано је 2003. године у Београду и од тада свакодневно брине о њима њиховим родитељима из целе Србије.
Сваког дана у Србији једно дете оболи, а сваке недеље једно умре од рака. Од свих болести у дечјем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти.
Охрабрује, међутим, чињеница да је рак код деце излечив у преко 70% случајева, ако се дијагностикује на време и правовремено лечи. У Србији се од рака годишње лечи око 500 деце.
Новац прикупљен у току овогодишње кампање "И ја се борим" намењен је за пројекат изградње родитељске куће у Београду. А Шабац је, захваљујући хуманост грађана себе уградио за 173.090,00 динара.
К.Ј.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa