Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
Сећање на дивове
НА МИШАРУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ДРЖАВНОСТИ

Сећање на дивове

„Омасовљавање било какве манифестација на Мишару најтеже је, из разлога што данашње село изумире. Ако ми не преузмемо иницијативу да га културно разбудимо, нико други то неће“
Петнаести фебруар, празнује се као Дан државности, у знак сећања на два значајна историјска датума, која битно опредељују културни и национални идентитет Срба. Нa овај дан 1804. године Вожд Карађорђе, подигао је Устанак, а 1835. године у Крагујевцу, донет је Сретењски Устав. Први, један од најдемократскијих и најлибералнијих Устава Србије тог доба.
Сретењске свечаности скоро две деценије, у сарадњи са Градом обележавају Задужбинско друштво „Први српски устанак“ Мишар и Црквена општина Мишар. У славу српског војевања, на Мишару, пригодан програм, извели су Милутин Гвозденовић, председник Омладинског друштва „Вожд“ и Никола Влаховић, гуслар, члан поменутог друштва. Свштенство је увек ту да у славу Мишара, увелича празник од суштинске важности за Хришћанство.
Венце на споменик Карађорђу и мишарским јунацима, положи су делегација Града Шапца, Задужбинско друштво и делегација Удружења "Церски марш". У оквиру програма, присутнима су се обратили члан Градског већа Божидар Катић и историчар Чедомир Антић осврнувши се на битне историјске чињенице.
- Мишарска битка, свакако је највећа и најважнија битка српског Устанка. Као најславнија победа може да се пореди са великим револуционарним у САД-у. Уз Велбуршку и битку на Колубари, итекако заслужује овакав третман –истакао је Антић.
Свечаност је увеличало и "Казивање", у извођењу чланова Омладинског позоришта "Вожд", које на најлепши начин негује историју о свом Мишару. Оживљава и сећање на Богдана Секендека који им је давао истинску подршку читаву деценију, као председник Задужбинског друштва. Казивање из драме поменутог историчара „Небески крунски савет“, извели су Филип Рајковић и Никола Ђукић.
- Омладинско позориште „Вожд“ са Задужбинским Друштвом „Први српски устанак“, задало је себи задатак да Мишар овековичи и пробуди. Омасовљавање било какве манифестације на Мишару најтеже је, из разлога што данашње село изумире. Ако ми не преузмемо иницијативу да га културно разбудимо, нико други то неће. Зато смо стали испред народа са циљем да на културан начин предводимо Мишар у Србији и иностранству, рекао је Филип Рајковић.
Да је Сретење празник када треба да се суочимо са собом онаквима какви смо и да је Мишар место где се родила модрна држава, рекао је обраћајући се присутнима Божидар Катић и честитао Дан државности и празник Уставности.

К.Ј.Ђ

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa