Инфо

21. фебруар 2019.21. феб 2019.
НЕСАВЕСНО ОДЛАГАЊЕ УГИНУЛИХ ЖИВОТИЊА

Немарношћу до кобних последица

„Бачени животињски лешеви представљају извор инфекција и опасности за ширење од оних лако излечивих до смртоносних болести. Непосредно у близини најпознатијег туристичког комплекса наћи, извор заразе и болести због бахатости појединаца је недопустиво“
У Богатићу су протекле седмице пронађени лешеви животиња, на шта су надлежни из „ЈКП Богатић“ и „Зелени Србије Богатић“, одмах реаговали. Ово није једини ни први пример. С обзиром на чињеницу да су запослени из ЈКП-а, по изласку на терен увидели да се ради о приватном власништву, нису могли да ураде ништа, осим да се договоре са власником имања о безбедном транспорту животињских остатака.
Да разјаснимо. Закон јасно каже да држалац животиња треба одмах да пријави угинуће истих надлежном органу у Републици, односно Аутономној покрајини ради нешкодљивог уклањања. Отклањање животињских лешева и отпадака животињског порекла непознатих држалаца, обавеза je надлежних органа Општине, на чијем се подручју остаци налазе.
Одлуком Општинског већа Општине Богатић, Јавно - комуналном предузећу Богатић, поверено је обављање комуналне делатности, па и уклањања угинулих животиња по месним заједницама на овој територији.
- ЈКП Богатић као извршилац, обавезује се да уговорене послове врши према важећим стандардима и законским прописима за ову врсту посла, у обиму и потребној мери по налогу комуналног инспектора. Сам начин рада и начин поступања, почиње од пријаве грађана комуналном инспектору, затим се подноси налог који комунални инспектор даје ЈКП-у. Након тога ЈКП, преузима обавезе које су дефинисане уговором – истиче Владан Попадић, директор ЈКП Богатић и додаје да је бацање угинулих животиња све чешћа појава на територији Општине Богатић.
-Након налога комуналног инспектора, ЈКП приступа уклањању угинулих животиња и дезинфекцији терена, у циљу спречавања већих последица које могу бити проузроковане немарношћу. Последице су опасне, може доћи до ширења заразе, епидемије и загађења животне средине – истиче Владан Попадић, апелујући на грађане да буду савесни и да оваквим проблемима приступају адекватно.
У овом случају, пошто се ради о лешевима на приватном поседу, а Закон везан за интервенисање и улазак на исти, коси се са горе наведеним. Не треба заборавити да приватни посед може бити њива, или било каква земљишна површина на отвореном, што би могло угрозити животе остали животиња, па и људске.
Александар Фирауновић, председник Зелених Србије Богатић, истакао је да бачени животињски лешеви представљају извор инфекција и опасности за ширење од оних лако излечивих до смртоносних болести.
-Животињски остаци привлаче муве и друге инсекате, глодаре, псе луталице, мачке, лисице, шакале, као и птице грабљивице што омогућава брзо ширење потенцијалне инфекције и заразе. На фотографијама које смо добили, јасно се види како пас једе угинулу животињу. У 21. веку, у самој варошици, непосредно у близини најпознатијег туристичког комплекса, наћи извор заразе и болести због немарности и бахатости појединаца је недопустиво, рекао је Фирауновић.
Грађани неретко не желе да пријаве овакве случајеве, а када то ураде, захтевају да остану анонимни.
- Треба јасно и гласно да кажемо шта нам смета и да тражимо да се људи који не поступају у сладу са прописима казне. У супротном, испада да смо ми једини који имамо нешто против оваквих случајева. Људи, животиње и сама животна средина у Мачви је угрожена. Не смемо да престанемо да се боримо против проблема, јер верујемо да смо јачи од појединаца. Треба заједничким снагама да вршимо притисак на оне који своје дужности не обављају – истиче Фирауновић.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa