Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Лакше до посла
РАСПИСАНИ ЈАВНИ ПОЗИВИ ЗА ПОСЛОДАВЦЕ И НЕЗПОСЛЕНЕ

Лакше до посла

Неки програми ће трајати до 29. марта, неки до 22. априла, а неки до краја године. Мере углавном имају за циљ да помогну запошљавање теже запошљивих група. Два нова програма са којим се у НСЗ први пут сусрећу ове године су програми за приправнике са средњом стручном спремом и са високом стручном спремом
Национална служба за запошљавање и ове године је расписала јавне позиве који се односе на активне мере запошљавања. Програми су категорисани у три групе: образовање и обуке, запошљавање и програми за особе са инвалидитетом, а укупно је 12 програма који ће бити спроведени путем ових јавних позива.
Из групе образовања и обука спровешће се обуке на захтев послодавца, програми стручне праксе и нови програм- запошљавање приправника са средњом и високом стручном спремом. Када се ради о програмима у области запошљавања средства су издвојена за субвенционисање самозапошљавања, отварање нових радних места, за запошљавање теже запошљивих лица, јавне радове и ове године се посебно субвенционише самозапошљавање лица ромске националности. Што се тиче програма који се односе на особе са инвалидитетом то су јавни радови, мере подршке особама са инвалидитетом и субвенционисање целокупног износа зарада особа са инвалидитетом.
-Квоте су остале исте као и прошле године. Разлика је код јавних радова који се неће спроводити у развијеним општинама и градовима у које спада град Шабац. За износ за који је та квота умањена добили смо средства за програме приправника. Сви који су завршили средњу и високу стручну спрему добијају могућност да се запосле код приватног послодавца који у опису посла има предвиђено да запослени прођу програм приправника, навео је директор НСЗ Филијале Шабац Радивоје Мићић.
Неки програми ће трајати до 29. марта, неки до 22. априла, а неки до краја године. Искуство је показало да је највеће интересовање за програме самозапошљавања и да је оно из године у годину све веће.
-Право учешћа за овај програм имају сва незапослена лица која се налазе на евиденцији НСЗ, а као услов треба да имају завршену обуку из области предузетништва. Ми ове обуке одржавамо сваке седмице. Сви заинтересовани могу да се обрате свом саветнику и укључе се у обуку. Конкурс је отворен до 22. априла. Ове године биће повећан износ средстава. Раније је био 180.000 динара, а ове године је 200.000, док је за вишкове запослених 220.000 и за особе са инвалидитетом 240.000 динара, навела је Марија Савковић руководилац Сектора програма запошљавања.
Мере углавном имају за циљ да помогну запошљавање теже запошљивих група. Ту спадају, млади до 30 година, старији од 50 година који су без посла остали као технолошки вишкови, особе са инвалидитетом и Роми. Програм субвенција за отварање нових радних места односи се на послодавце из приватног сектора који у радни однос узму лице из неке од ових група. Послодавац има обавезу да то лице држи у радном односу најмање годину дана, а остварују 150.000 динара субвенција, односно 180.000 динара за особе са инвалидитетом.
-Искуство је показало да велики број оних који се упосле по програму стручне праксе остану да раде код послодавца и по истеку ове мере. Ове године је износ субвенција повећан за 2.000 динара за сваку стручну спрему и износиће 16.000 динара за средњу стручну спрему, 18.000 динара за вишу и 20.000 динара за високу стручну спрему. Нема заснивања радног односа ни ограничења у погледу година, рекла је Савковићева.
Два нова програма са којим се у НСЗ први пут сусрећу ове године су програми за приправнике са средњом стручном спремом и са високом стручном спремом. Послодавцима, који могу бити искључиво из приватног сектора рефундираће се 30.000 динара месечно плус порези и доприноси за особе са високом стручном спремом и 28.000 динара за особе са средњом стручном спремом.
-Услов за лица са високом стручном спремом је да им је просек на факултету био најмање 8,5, да су на евиденцији НСЗ најмање шест месеци и да имају мање од 30 година старости. Из тога су изузете особе са инвалидитетом и Роми који имају једино ограничење да су млађи од 35 година. Постоји и програм за приправнике са средњом стручном спремом. Послодавац може да заснује радни однос на одређено и неодређено, а НСЗ износе плата рефундира шест месеци, навела је Марија Савковић.
Из Филијале Шабац позивају како послодавце тако и незапослене да се јаве и аплицирају за неку од понуђених програма. Све информације могу добити у Филијали или бесплатним позивом на број телефона 0800/300-301
У односу на фебруар прошле године
16 одсто мање незапослених
На евиденцији Филијале Шабац налази се 12.695 незапослених, од тога је највише са територије Шапца 7.393. Према речима Татјане Гавриловић, начелнице одељења за посредовање при запошљавању, укупан број незапослених је у односу на јануар већи за 0,3 одсто, али је у односу на исти период прошле године мањи за 15,97 одсто.
-Директним посредовањем без финансијских мера од почетка године смо запослили 173 лица. Обуке за активно тражење посла прошло је 55 незапослених, а 33 је прошло обуке у Клубу за тражење посла, навела је Гавриловићева.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa