Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Феномен Феранте
Трибина у Културном центру

Феномен Феранте

„Елена Феранте је вратила достојанство класичном приповедању. Њену популарност генерише објективност стила на врло нијансираној психологизираности ликова и комплексности приче“
Трибина посвећена списатељици Елени Феранте одржана у Културном центру представила је гледиште на један од познатијих књижевних псеудонима иза кога још није откривен прави аутор. Тема је анализирана кроз пројекцију филма "Грозница Феранте" и трибину на којој су говорили: Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта, новинарка, сценаристкиња, активисткиња, теоретичарка културе Марија Ратковић и Иван Бевц, уредник издавачке куће "Booka".
-Изузетно занимљива књига било да волите да читате на плажи, или код куће, да делите са пријатељицама, мамама или ћеркама. Баш због те генерацијске ширине коју захвата Елена Феранте кроз романе „Напуљске тетралогије“. У својим делима дотиче се свих могућих проблема жена и сигурно да ће бити занимљива и старијој генерацији, јер постоје паралеле одрастања у Југославији и Италији – навела је теоретичарка културе Марија Ратковић.
Тетралогија италијанске ауторке, иако о њој заправо не знамо много, један је од културних и литерарних феномена нашег доба. Уз мистерију идентитета књижевнице популарност романима донео је и препознатљив стил писања.
-Елена Феранте као да је вратила достојанство класичном приповедању и њену популарност генерише невероватна објективност стила на врло нијансираној психологизираности ликова, комплексности приче и једном феномену, који чини ми се, после Чехова, нико тако добро није успео да изведе. Савршено избалансирано позитивно-негативно у јунацима, тако да нема црно-беле шеме. Када читате чини вам се да је она заиста ваша генијална пријатељица, неко ко разуме ваше добре и лоше – истакла је Милена Богавац, директорка Шабачког позоришта.
Уредник издавачке куће „Booka“, Иван Бевц сматра да је Елена Феранте превазишла ниво једног аутора и постала глобални феномен управо због тема које привлаче пажњу читалаца широм света. Ипак, оно што је пресудно за квалитет тетралогије је слобода коју пружа мистерија идентитета. Позната продукцијска кућа адаптирала је први роман „Моја генијална пријатељица“ у играну серију и тиме допринела ширењу грознице Феранте.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa