Инфо

7. март 2019.7. мар 2019.
Број становника препрека за лекаре специјалисте
СЕДНИЦА ВЕЋА СА УПРАВНИМ ОДБОРИМА ДОМА ЗДРАВЉА И ЦЕНТРА ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД

Број становника препрека за лекаре специјалисте

Коцељевачки Дом здравља је, уз подршку општине, покренуо иницијативу о удруженом наступу здравствених установа из мањих општина како би успели да испуне законом прописани критеријум о минималном броју становника на основу којег је могуће ангажовање одређеног лекара специјалисте. Већ годину и по дана Центар за социјални рад у Коцељеви ради без правника што, према речима директорке, умногоме отежава рад других стручних радника и превасходно угрожава законитост рада установе
У Извештају о раду коцељевачког Дома здравља Др Даринка Лукић, који су разматрали чланови Општинског већа на прошлонедељној заједничкој седници са Управним одбором истакнуто је да финансијских проблема није било. Према речима председника УО Драгана Максимовића мањи дефицит је надомешћен пренетим средствима из 2017. тако да је стање у овој установи позитивно. Он је оценио да се штеди тамо где може, али не и на оним стварима на којима не може и не сме, како не би трпели пацијенти.
Поново су чланови већа покренули питање рада лабораторије и ангажовање појединих лекара специјалиста.
Коцељевачки Дом здравља је, уз подршку општине, покренуо иницијативу о удруженом наступу здравствених установа из мањих општина како би успели да испуне законом прописани критеријум о минималном броју становника на основу којег је могуће ангажовање одређеног лекара специјалисте.
–Ми, што се тиче броја становника општине, немамо право на биохемичара и не можемо да радимо биохемијске анализе. Договор је да се у нашој лабораторији узимају налази два пута недељно и да се шаљу у Шабац. Ми немамо довољан број становника па такође немамо право ни на радиолога који би радио овде а имамо ултразвук. Зато се свакодневно по два пацијента шаљу у Шабац. За ангажовање радиолога потребно је да имамо 50 хиљада становника. Више од две године ја молим директора у Владимирцима, иако су се они већ измењали, да ураде свој део посла јер смо били у Заводу за јавно здравље и договорили се да пошаљемо ми једног лекара на специјализацију а да они заврше свој део посла. Тиме бисмо заједно ублажили недостатак лекара- изјавила је вд директорка коцељевачке здравствене установе др Верица Софранић.
Председник општине Коцељева Душан Илинчић оценио је да је ова здравствена установа 80-их година прошлог века била много опремљенија што се тиче дијагностике и кадрова него што је то данас случај. Он је истакао да решење проблема види у удруживању ове општине са Владимирцима и Осечином.
–Нама је једина алтернатива ако будемо успели да добијемо дозволу од Министарства здравља да постојећи рендген користимо а да се снимци шаљу мејловима на адресе лекара. Једино што је могуће је да се окупе три општине и да удружени исфинансирамо једног специјалисту- рекао је Илинчић. Коментаришући ограничење о броју становника чланица већа Радмила Пимић истакла је да је сваки пацијент вредан и да ту не би требало да буде пресудно бројно стање јер народу треба пружити услове да се лече без обзира где живе а посебно у ситуацијама када постоје апарати али нема обучених кадрова да на њима раде. Она је подсетила да се у јавности константо прича о стручњацима који не могу да нађу посао и закључила да су овакве ситуације контрадикторне.

НЕДОСТАТАК ПРАВНИКА ДОВОДИ У ПИТАЊЕ
ЗАКОНИТОСТ РАДА
Већ годину и по дана Центар за социјални рад у Коцељеви ради без правника што, према речима директорке, умногоме отежава рад других стручних радника и превасходно угрожава законитост рада установе. Наиме, радник на управо-правним пословима ангажован на пословима јавних овлашћења и финансиран из републичког буџета је отишао у пензију у септембру месецу 2017. године. Владина комисија за давање сагласности за ново запошљавање дала је сагласност за пријем једног правника, али одобрење није стигло и од надлежног министарства, упркос бројним дописима који су на њихову адресу упућени из коцељевачког Центра за социјални рад.
– Од 1.септембра ми радимо без правника што се све више одражава на наш рад. Све је више притужби на рад Центра због тога што стручни радници, социјални радници и ја, као психолог, нисмо обучени да радимо одређене послове који се односе на послове правника у Центру. То је озбиљан проблем и ја, као директор, не видим у неко догледно време решење за њега- изјавила је Зорица Савић која је образлажући шта је до сада урађено на превазилажењу овог проблема напоменула да је до сада Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања упућено најмање десет захтева за добијање сагласности за пријем радника.
–Помоћник министра нам је најпре обећао да ту нема ништа спорно али је по добијању нашег дописа нашао да је спорно то што нису опредељена средства. А средства не могу да буду опредељена јер се она за наредну годину планирају према финансијском плану од претходне. Надлежни су, након одласка правника у пензију, одмах укинули примања тог радника. За идућу годину нису предвиђена средства за финансирање правника према финансијском плану, односно, у расподели средстава за 2018. нису ни била предвиђена средства јер су она већ била укинута у септембру претходне године, а надлежни од нас траже у децембру да доставимо план од 2017. зарад планирања средстава. Ако се са оваким образложењем настави ми никада нећемо имати средства за финансирање правника а то значи да нема решења. Њихово образложење не даје никакво решење- изјавила је Савић која је на проблем указала и ове године али је поново добила одговор да се приликом планирања новца за текућу годину стриктно држи расподеле средстава из претходне.
Упркос тој препоруци директорка је послала предлог финансијског плана за 2019. у којем је била предвиђена и плата правника, али им је овај документ враћен уз захтев да тај део буде исправљен.
По правилнику о систематизацији радно место правника је предвиђено. Није реч о новом већ о упражњеном због одласка радника у пензију. У овој установи то је био једини правник те истичу да не траже отварање новог радног места већ само попуњавање већ постојећег.
–Сваки Центар за социјални рад има правника са сто посто радног времена. Указали смо да ова установа функционише без правника који је главна карика у систему. Ми не причамо само о новчаној социјалној помоћи која је најпознатија. Углавном се сматра да се Центри баве само новчаном социјалном помоћи и да ништа друго не раде. Али ми имамо врло комплексне материје. Од старатељства, од располагања имовином лица под старатељством, преко поверавања малолетне деце, смештаја у установе, до насиља у породици које је сада у експанзији. Психолог и социјални радник пишу тужбе за изрицање мере заштите од насиља. Таквим стварима се бавимо где губимо ми као стручни радници, губи се на квалитету- сматра директорка.
Центар за социјални рад наишао је на разумевање и подршку чланова Општинског већа.
Јован Димитријевић сматра да се недостатак правника у овој установи не може надоместити без обзира на труд и залагање свих запослених.
–Центру могу да се упуте само речи хвале. Недостаје правник који би могао да резрешава дилеме а рад и пружање услуга корисницима би био много ефикаснији, поготово када је реч о најсиромашнијим и најрањивијим групама. Запослени у Центру не решавају једноставне већ врло сложене проблеме- рекао је Димитријевић.
И његова колегиница Радмила Пимић оценила је да је реч о веома комплексном и озбиљном проблему и истакла да јој није јасно како је могуће да радник оде у пензију и да на то радно место не долази нико, а био је потребан.
Председник већа Душан Илинчић сматра да је министарство тромо јер је и оно, како је рекао, вероватно пребукирано разним проблемима.
–Само на основу сагласности Владе Републике Србије ми можемо некога запослити јер је на снази забрана запошљавања у јавном сектору. Међутим, тиме није предвиђено да на место онога који оде у пензију не може доћи други радник. Овде постоји сагласност Владе али министарство кочи. А проблем је озбиљан и за запослене и за све нас јер се у овој установи решавају углавном веома деликатни проблеми - изјавио је Илинчић.
У току прошле године на евиденцији у регистру Центра за социјални рад у Коцељеви било је укупно 1.435 корисника што је у односу на 2017-у нешто већи број. За финансирање пружања услуга и остваривање права из Одлуке о правима и услугама социјалне заштите општине Коцељева из локалног буџета за једнократне помоћи планирано је издвајање од преко 2,5 милиона динара као и 300 хиљада за набавку основне погребне опреме за социјално најугроженије кориснике за случај смрти.

В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa