Инфо

25. април 2019.25. апр 2019.
Први мај

Спремите се, гореће!!!

Да, прошло је време приредби, козарачких кола, песама и рецитација, накалемљених идеолошких потки на нечему планетарно важном. Друго време је дошло, дани отрежњења, суштински преокрети су испред нас. Нема више скупова предузећа, сада се мање групе организују и крећу, сигурне у успех. Знају шта желе, не баш колико могу, али вољни да покушају.
Људи, маса ће похрлити, сигурно ће се вијорити и по неки барјак, јединствен или различитих боја. Нико неће моћи, а ни хтети да их заустави, покушаће да игноришу, а многи се и придружити. У ваздуху ће се осећати напетост, а концентрација ће бити све јача, живци тањи како се буду приближавали жељеном месу. На одредиште ће кренути са осмехом и надом да ће то бити дан који ће се заувек памтити. Логистика спремна још вече раније, комплетна тактика договорена још пре. Како се приближава кључни, најбитинији тренутак, борбене песме ће одзвањати, жамор ће бити све јачи, што је нормално при таквој неизвесности. Гореће, јако и моћно ће горети и пре песме и жамора. У ваздуху ће се надметати пуцање и ударци метала од метал. Дим ће указивати да се нешто дешава и другима, удаљенима, но ретко ко да неће бити упућен, само је лична одлука прикључити се или не. Органи реда ће обезбеђивати непријављен скуп, али реаговати неће. Попут малог пламена тињаће неизвесност шта остаје после, шта остаје сутра?
Нема сумње, руководства су спремна и несигурно ће гледати како се тај дан буди. Резиденције и палате највиших имаће 24 часовно радно време, док ће увелико у приправности чекати све полуге моћи, војска, полиција. Сувише свеже је сећање на претходну и претходне године код неких.
Људи, маса ће похрлити на излетишта, паркове, све повољне локације, сигурно ће се вијорити и по неки барјак, јединствен или различитих боја. Нико неће моћи, а ни хтети да их заустави, покушаће да игноришу, а многи се и придружити поставши део масе. У ваздуху ће се осећати напетост да ли ће роштиљ успети, да не буде „жив“ или препечен, а концентрација ће бити све јача, живци тањи како се буду приближавали жељеном месту, у потрази за местом довољно пространим и за роштиљ и разоноду. На одредиште ће кренути са осмехом и надом да ће то бити дан који ће се заувек памтити. Логистика спремна још вече раније, ћевапи, пљеске, ражњићи, неко поврће комплетна тактика договорена још пре, где је окупљање и куда се иде. Како се приближава кључни, најбитинији тренутак дегустације, борбене песме са анрдоида и смарта ће одзвањати, жамор ће бити све јачи, што је нормално при таквој неизвесности. Гореће ћумур, јако и моћно ће горети и пре песме и жамора. У ваздуху ће се надметати пуцање петарди и ударци метала од метал док шкаре окрећу комаде бивших животиња. Дим ће указивати да се нешто дешава и другима, удаљенима, но ретко ко да неће бити упућен, роштиљање је део деценијске традиције само је лична одлука прикључити се или не. Органи реда ће обезбеђивати непријављен скуп, али реаговати неће, осим у случају баш великих проблема и агресије алкохолисаних појединаца. Попут малог пламена тиња ће неизвесност шта остаје после, шта остаје сутра? Да ли ће свако дрво бити на истом месту као и 30. Априла, да ли ће се зелена површина претворити у ad hoc депонију.
Нема сумње, руководства су спремна и несигурно ће гледати како се тај дан буди. Резиденције и палате највиших имаће 24-радно време, док ће увелико у приправности чекати све полуге моћи, војска, полиција. Сувише свеже је сећање на претходну и претходне године код неких. Само претходне године велике демонстрације на овај дан потресле су Анкару и Истанбул. Десетине демонстраната се успротивило забрани окупљања на тргу Таксим и кренуло на марш за радничка права. Јаке полицијске и војне снаге обезбеђивале су резиденције у Индонезији, Камбоџи, великих сукоба беше и у Сеулу. Ранијих година истинска борба се водила на улицама Атине, Мадрида...
СРЕЋАН ПРВИ МАЈ, МЕЂУНАРОДНИ ПРАЗНИК РАДА!

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa