Инфо

20. јун 2019.20. јун 2019.
Зелена енергетска заједница
ШАБАЦ ПРВИ ГРАД У ТЕЖЊИ ЗА ЕНЕРГЕТСКОМ НЕЗАВИСНОШЋУ

Зелена енергетска заједница

У петак је у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу одржан технички састанак представника Зелене енергетске заједнице из Загреба и сарадника на овом пројекту из Града Шапца, као и директора ЈКП Топлана Шабац.
Шабац је први, и за сада једини, град на нивоу Србије који се прикључио организацији Зелених енергетских задруга и који ће на нивоу локалне самоуправе кроз овај Пројекат тежити да економично употребљава природне ресурсе, подигне еколошку свест грађана и следи примере добре праксе земаља из региона.
- У ширем смислу налазимо се у једној климатско-енергетској кризи, једно од решења које смо пронашли за целу ту причу су енергетске задруге, односно здруживање грађана како бисмо заједнички користили локално ресурсе који постоје. У Хрватској већ имамо неколико добрих иницијатива, добрих примера где грађани постају активни предводници у новој енергетској климатској политици и желели смо та своја искуства пренети овде, да се и на подручју Шапца покрене слична иницијатива. Овде је такође велик број кровова који су подобни за коришћење сунчеве енергије која се минимално или уопће не користи и ту видимо прилику да Град и грађани окупљени кроз енергетску задругу буду потакнути и крену користити и улагати у извор сунчеве енергије, рекао је суоснивач Зелене енергетске задруге из Загреба Зоран Кордић.
Програм за развој Уједињених нација финансира неколико пројеката, Град Шабац и ЈКП Топлана Шабац. Сарадња успешно траје већ годину дана и Програм за развој жели да настави са том сарадњом у облику примене обновљивих енергетских извора, организације Зелених енергетских задруга, па смо за коментар на ту тему питали директора ЈКП Топлана Шабац Слободана Јеротића.
- Крајњи циљ је да укључимо што више грађана да подрже идеју оснивања Зелених енергетских задруга и коришћења обновљивих извора енергије, борбу са негативним ефектима климатских промена, и једну добру идеју да енергију грађана Шапца удружимо и учинимо нешто корисно. Ово је важно јер на локалном нивоу можемо да постанемо енергетски независни, да на нас не утичу осцилације на тржишту, да престанемо да увозимо енергију, да не увозимо фосилна горива, да постанемо паметна локална заједница. У Србији нема оваквих иницијатива, ми смо први и пробијамо лед, па је ово пример добре праксе који желимо да покажемо и другим локалним самоуправама, рекао је Јеротић.
Н. М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa