Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Потврђено вишедеценијско пријатељство
ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА ПОБРАТИМА ФУЂИМИЈА У ПОСЕТИ ШАПЦУ

Потврђено вишедеценијско пријатељство

Гостима из Јапана у уторак су у Градској кући пријем уприличили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Немања Пајић са сарадницима. Том приликом потписана је и Повеља о потврђивању братства два града. По завршетку пријема у Градској кући домаћини су госте повели у посету у Источну и Северозападну радну зону и највећу јапанску фабрику у Србији “Јазаки”
Шабац и јапански град Фуџими потписали су Протокол о сарадњи пре 37 година. Толико траје и пријатељство између два града.
Делегација Фуђимија, предвођена градоначелником овог града Митсухиром Хошином, а коју су још чинили представници њихове градске управе и Друштва пријатељства Фуђимија и Шапца, дошли су у посету Шапцу у понедељак поподне. Тог дана посетили су Библиотеку шабачку и Народни музеј. Исто вече са представницима града имали су неформални састанак, а обострани закључак је да су, иако су се тек упознали, остварили комуникацију као да се познају годинама.
-Веома сам срећан што сам дошао да посетим Шабац поводом 37 година нашег пријатељства. Иако сам се са представницима Шапца срео први пут било нам је јако занимљиво и имао сам утисак да сам дошао код старих пријатеља. Сматрам то потврдом дугогодишњег пријатељства наших градова, изјавио је градоначелник Фуђимија Митсухиро Хошино.
Гостима из Јапана у уторак су у Градској кући пријем уприличили градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и председник Скупштине града Немања Пајић са сарадницима. Том приликом потписана је и Повеља о потврђивању братства два града. За датум “рођендана” братимљења остављен је 23. октобар, када је Повеља и потписана 1982. године.
Повељу су тада потписали председник Скупштине општине Шабац Новак Лукић и градоначелник Фуђимија Сабуро Јамада. Обавезали су се да ће се максимално ангажовати на подстицању, развијању и унапређењу сарадње у области привреде, образовања, културе, спорта. Руководства градова су се мењала, а везе су опстајале.
-После 37 година братства, ја као градоначелник и сви људи из града Шапца, имали смо прилику да упознамо наше пријатеље из Фуђимија и уживамо у дивној посети. Ово је велики дан за Шабац. Верујем да се ствари не дешавају случајно. Поред тога што имамо овако дуго пријатељство и братимљење ми можемо као плод тога да наведемо и једну конкретну ствар, а то је јапанска компанија “Јазаки” у Шапцу. Продубили смо наше пријатељство. Разговарали смо о доста дивних тема. Градоначелник Хошино је предложио, а ја одмах прихватио, да почнемо и да размењујемо ученике између два града, навео је градоначелник Зеленовић.
Јапанској делегацији представљени су потенцијали и планови града у најважнијим животним областима.
Чланови Друштва пријатељства Шапца и Фуђимија током свих ових година одржавали су везе и контакте и посећивали једни друге.
-Верујем у то да смо сви људи и да је свако човек за себе. Бити човек подразумева међусобно помагање. Та идеја као да се у данашње време губи. Сматрам да треба радити на томе и Јапанци не треба да се друже само међу собом, него и са најбољима на свету и због тога смо изабрали Шабац. Верујем да се разумевање међу људима не заснива само на речима него и на осећањима. Она су основ пријатељства између наше две земље и управо су се осећања између појединаца нашла и омогућила ову врсту везе, рекао је Аригето Тошиомаки председник Друштва пријатељства Шапца и Фуђимија у јапанском граду.
Клуб пријатељства два града у Шапцу је основан 2005. године. Чланови се труде да на различите начине одржавају везе за Фуђимијем, а да од тога буде користи и за локалну средину.
-Већ годинама наше делегације одлазе тамо, а они долазе овде. Клуб чине и представници клубова борилачких спортова, тако да се неколико пута годишње одржавају семинари борилачких вештина. Такође организујемо и радионице јапанског језика и других јапанских вештина, као што је нпр. оригами. Мала, али значајна ствар за одржавање пријатељства је и размена новогодишњих честитки између деце из наша два града. Имала сам прилику да посетим једну основну школу у Фуђимију. За пример је како они раде и ми од њих можемо да научимо много тога, истакла је Драгана Петровић, секретар Клуба пријатељства Шапца и Фуђимија у Шапцу.
По завршетку пријема у Градској кући домаћини су госте повели у посету у Источну и Северозападну радну зону и највећу јапанску фабрику у Србији “Јазаки”. Делегација Фуђимија у “Јазакију” је разговарала са руководством компаније, условима за рад који су им пружени у Шапцу, плановима и активностима.
Фуђими домаћин српским олимпијцима
Новембра прошле године у Токију је потписан Меморандум о сарадњи између Олимпијског комитета Србије и Фуђимија. Меморандумом је предвиђено да Фуђими буде домаћин делу српских спортиста у припремном периоду пред Олимпијске игре у Токију 2020. године.
Фуђими ће бити домаћин рвачкој и рукометној репрезентацији Србије.
-Јако смо срећни што ћемо бити домаћини вашим спортистима и сматрам да је то последица нашег дугогодишњег пријатељства са градом Шапцем. Надам се да ћемо успети да пружимо топлу добродошлицу српским такмичарима. Посету Србији искористићемо и да у Београду потпишемо уговоре са представницима Олимпијског комитета, Рукометног савеза и Рвачког савеза Србије, рекао је градоначелник Фуђимија Митсухиро Хошино.
Немања Пајић је такође изразио задовољство што ће баш град побратим Шапца угостити српске репрезентативце и сматра да ће им то донети предност и на такмичењу.
-Градоначелник и грађани Фуђимија навијаће за њих. Наши гости кажу да су им припремили одличне услове. Верујем да ће српски спортисти тамо имати добру подршку и остварити добре резултате, истакао је Немања Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa