Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Регионални Центар ШАБАЦ

ПРЕПОРУКА ЗА ВИНОВУ ЛОЗУ



На територији РЦ Шабац, визуелним прегледом засада винове лозе на пункту Шабац и Бела Река утврђено је да се винова лоза налази у фази развоја од почетак додиривања бобица до затварања грозда, потпуно додиривање бобица (BBCH 75-79).
Визуелним прегледом засада винове лозе на пункту Шабац и Бела Река, на наличју листова, регистровано је присуство ларви цикаде (Scaphoideus titanus) преносилаца фитоплазме (Flavescence dorea) проузроковача златастог жутила винове лозе. У виноградима тренутно доминирају ларве трећег ступња развоја, па се произвођачима препоручује инсектицидни третман неким од инсектицида на бази:

a.m (bifentrin) TALSTAR 10 EC 0,05%
a.m (buprofezin) ELISA 0,06%

Поред хемијских третмана, у борби против ове штеточине Веома су важне превентивне и механичке мере које треба спроводити на подручју где има винове лозе: стални прегледи засада, уклањање оболелих чокота, уништавање дивље лозе у близини производних засада, уништавање корова.
Винова лоза је и даље је осетљива на инфекцију од стране проузроковача патогена сиве трулежи грожђа Botrytis cinerea), пламењаче винове лозе (Plasmopara viticola) као и пепелнице винове лозе (Uncinula necator). У циљу заштите од наведених патогена произвођачима се препоручује третман комбинацијом фунгицида на бази:

a.m (boslkalid) CANTUS 1-1,2kg/ha
+
a-m( metiram) POLYRAM DF 0,2%

ПССС Шабац, Славица Максимовић дипл. Инж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa