Инфо

11. јул 2019.11. јул 2019.
Санација и превентива
Шабац санира последице невремена и проверава фасаде
на стамбеним зградама

Санација и превентива

Комуналној полицији и инспекцији на број телефона 345-700, могу да се јаве сви они који су претрпели штету, како би се направио записник и спровела процедура
Jако олујно невреме у недељу је погодило и Шабац. Ветар и киша знатно су оштетили део фасаде зграде у улици Јанка Веселиновића 75, поломљено је и неколико стабала у граду што је причинило материјалну штету на аутомобилима. Износ од последица ће бити накнадно утврђен.
На ванредној конференцији за новинаре о активностима Града након невремена говорили су: начелник Градске управе Милан Васић, Виолета Шестић, директорка ЈП „Инфраструктура“, Снежана Ђокић, директорка ЈКП „Стари град“ и Љиљана Јовановић, руководилац Сектора становања у ЈП „Инфраструктура“.
Руководство града истиче да су све надлежне службе одмах реаговале и изашле на терен како би рашчистиле саобраћајнице у граду и санирале последице проузроковане невременом.
Милан Васић, начелник Градске управе града Шапца, навео је да се део фасаде одвојио од зграде, а према извештају саобраћајне полиције, оштећено је десет аутомобила. На срећу, повређених није било.
- Одмах смо успоставили контакт са власницима и информисали их да треба да се јаве у ЈП „Инфраструктура“, а сва штета на аутомобилима биће надокнађена. Градоначелник је у понедељак издао налог да се обави ванредни инспекцијски надзор свих 50 фасада на зградама, урађених преко бившег ЈСП „Стан“, сада „Инфраструктура“. Издат је и налог да се провере сви кровови зграда због антена које нису у функцији - рекао је Васић и додао да након уклањања остатака оштећене фасаде у улици Јанка Веселиновића, санација и поправка биће започета када скеле буду постављене.
-Ангажован је судски вештак грађевинске струке који процењује остатак фасаде и контролисаће радове. Фасада је постављена 2015. године и у гарантном року је од седам година. Процедура је јасна и фасада ће бити замењена у обиму у ком то наложи стручно лице. Радове ће финансирати Град, преко ЈП „Инфраструктура“, а трошкови ће бити рефундирани од извођача радова.
Надлежни наводе да већих проблема са кишном канализацијом није било, а олуја је поломила два стабла, док је је пет оштећено.
-У парковима је причињена штета, али стабла нису изваљена. На Старом граду у једном периоду била је искључена струја, јер се део једног стабла урушио на небезбедном месту. Екипе ЈКП „Стари град“ изашле су на терен након олује како би уклониле гране са саобраћајница и тротоара, а посао се наставља наредних дана на зеленим површинама и у парковима - навела је директорка ЈКП „Стари град“ Снежана Ђокић.
Суграђани у чијим су двориштима поломљене гране, могу их изнети на улицу, а екипе ЈКП „Стари град“ ће их однети по завршетку посла на зеленим површинама. Комуналној полицији и инспекцији на број телефона 345-700, могу да се јаве сви они који су претрпели штету, како би се направио записник и спровела процедура.
Алпинисти притекли у помоћ
После временских непогода град често ангажује фирму “Exist”, једину у овом делу Србије која је специјализована за висинске радове. Специфични су по томе што радове изводе на алпинистичком ужету.
Остатке фасаде са зграде у Јанка Веселиновића скинули су у понедељак, што је била хитна интервенција. Било је важно преостале делове изолационог материјала скинути са зида на безбедан начин, како нико не би био повређен и да не би била начињена додатна материјална штета, уколико они падну.
Власник фирме Данијел Бкић алпинистичко знање стечено у 63. падобранској бригади искористио је за оснивање фирме која се бави урбаним радовима на висинама. Фирма има шест запослених и баве се широким спектром радова на висинама, а ангажују их најчешће јавна предузећа и правна лица.

М. Ж.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa