Инфо

15. август 2019.15. авг 2019.
Слобода у аманет
Годишњица Мишарске битке

Слобода у аманет

Централна свечаност, поводом обележавања 213. годишњице Мишарског боја. Почаст јунацима и борцима за слободу. Славна дела обавезују будуће нараштаје
Централна свечаност, поводом обележавања 213. годишњице Мишарског боја, одржана је у уторак код споменика „Карађорђу и мишарским јунацима“. Свечаности су присуствовали председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, државни секретар Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Антић, представници Епархије шабачке, чланови Задужбинског друштва “Први српски устанак” и Савеза удружења потомака бораца 1912 - 1920, представници градских институција, бројни гости.
У име Града Шапца почаст јунацима одао је председник Скупштине града Немања Пајић и истакао да захваљујући делима предака баштинимо данашњу слободу.
-Српска победа на Мишару 1806. године и данас је, после више од два века, једна од најзначајнијих победа и најсветлијих страница наше славне историје. Људи на овим просторима знају шта је слобода и како се борити за њу. На нама је да сачувамо сећање на претке и њихове жртве. Славна дела нас обавезују да заједницу у којој живимо учинимо бољом, захваљујући слободи коју су стекли ми данас баштинимо плодове њихов, те сам уверен да се битке данас добијају знањем, марљивошћу и радом. На нама је да остваримо нове победе, и живимо боље - навео је Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца
Државни секретар Министарства рада, борачка и социјална питања, Зоран Антић рекао је окупљенима да је заједничка обавеза сећање на мишарске јунаке.
-Прослава 213 година од боја на Мишару је значајан датум у српској историји, јер је то једна од три велике победе уз Иванковац и Делиград, које су утемељиле резултате првог српског устанка који је довео до Ичковог мира. Битка на Мишару је свакако једна од од најважнијих и у модерној српској историји, из неколико разлога, а један од њих је тај јер превазилази побудну против дахија, већ представља организован напад на регуларну турску војску у жељи за самосталношћу и независношћу државе. За Србе то је био искорак и напредак ка револуцијама које су се прошириле Балканом - истакао је државни секретар Антић и додао да се у томе огледа величина и значај устаника, али и свих оних који су дали своје животе за слободу.
-Неумирена, сељачка Србија даровала је себи слободу. Бројне битке и ратове смо током историје водили, али потребно је да научимо да их добијамо и у миру, јер бојно поље није једино место за храброст. Славну историју морамо чувати од заборава и оставити у аманет будућим генерацијама. На нама је да поколењима оставимо снажнију Србију и тако покажемо Мишарска битка, жртве нису биле узалудне.
Задужбинско друштво „Први српски устанак“ две деценије чува сећање на храброст и јунаштво људи овога краја.
-Током двадесет година постојања урадили смо значајне ствари како би мишарске дивове отргли од заборава. Тешко је побројати све активности, али свакако ту је ликовна колонија, аматерско позориште „Вожд“, обележили смо све најзначајније топографске тачке боја, ширећи реч о Карађорђу и јунацима обишли смо бројна места и сигуран сам да је многима Мишар у срцу- појаснио је Стеван Симић, предеседник Задужбинског друштва „Први српски устанак“.
У оквиру церемоније изведен је и културно-уметнички програм који су припремили и извели чланови Омладинског позоришта „Вожд“.Химну Републике Србије отпевала је Ирина Бродић, ученица Музичке школе.
Бој на Мишару
Битка на Мишару вођена је између српске устаничке војске под командом Ђорђа Петровића-Карађорђа и турске војске коју је предводио Сулејман-паша Скопљак, од 13. августа до 15. августа 1806. године. Споменик на Мишару, подигло је “Дриносавско коло јахача Кнез Михаило” поводом стогодишњице битке, 1906. године.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa