Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
СВЕ СТРАНКЕ САВЕЗА ЗА СРБИЈУ ДОНЕЛЕ ОДЛУКУ О НЕИЗЛАСКУ НА ИЗБОРЕ

Бојкот!

Све странке које чине Савез за Србију донеле су одлуку да бојкотује предстојеће изборе које би према слову Закона требало да буду организовани на пролеће 2020. године.
Крајем прошле недеље такву одлуку су донеле Заједно за Србију, Социјалдемократска странка и Демократска странка. Ове три странке су такву одлуку и потврдиле на Главном одбору Уједињене ДС.
- Свесни одговорности за будућност земље, са своје стране смо учинили све што је било у нашој моћи да се дође до услова за слободне и поштене изборе. Имали смо конструктиван и добронамеран приступ и на округлим столовима власти и опозиције на ФПН, и у контактима са представницима међународне заједнице, али Вучић је одлучио да одржавањем лажних избора земљу гурне у дубоку кризу. Он сноси сву одговорност за последице такве одлуке - рекао је поводом одлуке о бојкоту Небојша Зеленовић, председник ЗЗС и градоначелник Шапца.
Он је нагласио да су „предстојећи избори Вучићеви и да су лажни“.
- Ови избори се одржавају у условима злоупотребе свих јавних ресурса у циљу спречавања изражавања слободне воље грађана - од незабележене медијске цензуре и тортуре, функционерске кампање, сумњивих бирачких спискова, преко куповине гласова, нетранспарентног финасирања, до отворених претњи и уцењивања бирача. Ми желимо промену власти на изборима, а не на улици. Зато ћемо све своје снаге уложити у борбу за слободне и поштене изборе који се морају одржати најмање девет месеци након успостављања услова за такве, праве, изборе. То ће се под притиском грађана десити - поручио је Зеленовић.
Он је додао да су се на овакав потез одлучили и због тога што није испуњен њихов захтев да се до 15.септембра смене сви чланови РЕМ-а.
Лидер СДС и бивши председник Србије Борис Тадић је рекао да се за неизлазак на избора залаже дуже од годину дана.
- Ја сам за бојкот избора под овим околностима, али бојкот не сме бити циљ и може да има два лица. У зависности од начина на који се спроводи, бојкотом можете бити и против Вучића, али и за Вучића. Зато позивам на акцију бојкота која подразумева наставак борбе за слободне изборе. Под оваквим околностима учешће на изборима је учешће у урушавању демократије. Зато је наша унија донела одлуку о бојкоту избора. Међутим, "али" у нашој одлуци значи да не одустајемо до краја од борбе за промену изборних услова и то се односи и на ове и на све наредне изборе - нагласио је Тадић.
Иако је било различитих најава из редова демократа, Главни одбор ове странке је са огромном већином гласова одлучио да ДС бојкотује изборе. Председник ДС Зоран Лутовац образложио је одлуку о неучествовању на изборима „непостојањем елементарних услова за изражавање слободне воље грађана.
- Нема али и нема калкулација. Настављамо борбу за поштене и слободне изборе. Бојкот је средство да се изборе демократске снаге за оно што грађанима припада, а одузето им је. У ситуацији када су очито исцрпљена сва политичка средства, бојкот постаје начин да се борба настави, констатовао је председник ДС - закључио је Лутовац.

ПСГ о бојкоту у октобру
Резерву о бојкоту избора, донекле, има и Сергеј Трифуновић, председник Покрета слободних грађана Србије. Иако ова странка није чланица СЗС многе очи су упрте ка њој очекујући коначну одлуку.
- Ми смо дали рок да се потпише обавезујући документ којим би власт гарантовала да ће се у наредном периоду испунити услови за слободне изборе. Тај рок истиче данас, и уколико по овом питању не буде никаквог помака, ПСГ више неће учествовати на округлом столу власти и опозиције на Факултету политичких наука. А, одлуку од бојкоту или изласку на изборе, донећемо када будемо добили одговор Европске уније на наше захтеве. То би требало да буде у октобру - речено нам је у овој странци.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa