Инфо

Берза

  • aero 907 ⚫ 0,00%
  • aqua 106 ⚫ 0,00%
  • djrs 3.600 ▼ -50,00%
  • dnos 3.000 ⚫ 0,00%
  • dvlj 2.817 ▼ -49,99%
  • mtlc 1.900 ⚫ 0,00%
  • niis 543 ▼ -2,51%
  • omol 800 ⚫ 0,00%
  • puue 100 ⚫ 0,00%
  • unfz 9.000 ▼ -50,00%
(19. септембар 2019.)
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ У ШАПЦУ

Потребе грађана на првом месту

Захвални смо што смо један од два града у којима се израђује План одрживе урбане мобилности, који треба да да низ одговора на то како сви учесници у саобраћају да се безбедно и лако крећу по нашем граду, истакао је председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају и председник Комисије за урбану мобилност Немања Пајић. Саобраћајна полиција ће такође појачати своје активности током ове седмице
Потребе грађана на првом месту
Европска недеља мобилности обележава се од 16. до 22. септембра у 16 градова у Србији. Шабац је један од два града који је одабран за израду Плана одрживе урбане мобилности. Поред тога, током ове седмице организује низ активности у који су укључени Тело за координацију послова безбедности у саобраћају, Одељење саобраћајне полиције ПУ Шабац, Комисија за урбану мобилност и бројни партнери. Све се спроводи у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Агенцијом за безбедност саобраћаја.
Промоцију Европске недеље мобилности град Шабац је почео у понедељак код раскрснице Карађорђеве и Кнеза Милоша. У пешачкој зони Карађорђеве улице постављен је штанд на ком су грађани могли да изразе своје сугестије и примедбе у вези саобраћаја у граду, као и да анонимно попуне анкету која ће бити први корак у изради Плана одрживе убране мобилности.
-Штанд је постављен баш на овој раскрсници зато што је један од последњих инфраструктурних захвата који су урађени у циљу промоције безбедности, али и комфора свих учесника у саобраћају. Код ње је део за пешаке и бициклисте подигнут у циљу успоравања аутомобила и комплетног моторизованог саобраћаја и удобнијег преласка за пешаке и бициклисте. Стална конференција градова и општина нам пружа техничку подршку и помоћ у изради Плана одрживе урбане мобилности. То је савремена верзија саобраћајне студије. Први корак у изради Плана је комуникација са грађанима и зато смо припремили анкету која ће бити доступна и онлајн на друштвеним мрежама страницама града, Савета за безбедност саобраћаја и на сајту Града, навела је архитекта Ксенија Лукић, координатор радног тима Комисије за урбану мобилност.
Анкета је организована уз партнерство са Сталном конференцијом градова и општина и Немачком развојном агенцијом (ГИЗ).
Одлуку о приступању изради Плана одрживе урбане мобилности усвојен је на седници Скупштине града у септембру прошле године и израда је поверена Служби за просторно и урбанистичко планирање ЈП “Инфраструктура Шабац”, са радним тимом који чине урбанисти и саобраћајни инжењери. Циљ Плана је да на свеобухватан начин сагледа потребе грађана Шапца у смислу кретања свим видовима саобраћаја и да предложи активности и пројекте који ће унапредити мобилност грађана.
-Захвални смо што смо један од два града у којима се израђује План одрживе урбане мобилности, који треба да да низ одговора на то како сви учесници у саобраћају да се безбедно и лако крећу по нашем граду. Ову недељу ћемо искористити да анкетирамо грађане и разговарамо са њима и да понудимо одређена решења. Наш главни циљ јесте да промовишемо активност наших грађана, зато што сматрамо да је то важно за здравље како појединца тако и породице, а такође да промовишемо и здраву животну средину, како на локалу тако и генерално у друштву. Ову недељу ћемо искористити и да промовишемо безбедност у саобраћају. Пре свега ћемо се обратити најугроженијим групама, а то су деца и млади. Имаћемо низ едукативних и превентивних активности. Важан партнер нам је Агенција за безбедност саобраћаја, а имамо и јако добру сарадњу са нашом саобраћајном полицијом, истакао је председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају и председник Комисије за урбану мобилност Немања Пајић.
Саобраћајна полиција ће такође појачати своје активности током ове седмице, а то чине и због шабачког Вашара. Њихове активности биће пре свега репресивног карактера.
-Због специфичности које условљава Вашар, поред репресивних активности имаћемо и активности везане за регулисање саобраћаја, нарочито у зони вашаришта. Репресивне активности ће бити реализоване кроз појачану контролу саобраћаја. Ова акција ће бити спроведена у сарадњи са Европском мрежом саобраћајне полиције и акценат контроле ће пре свега бити на употреби мобилног телефона код возача, али и код пешака, коришћењу сигурносног појаса, вожњи под утицајем алкохола и брзини кретања возила, навео је начелник Одељења саобраћајне полиције Зоран Селенић.
Са Предшколском установом “Наше дете” и основним школама у уторак је организована шетња предшколаца и ученика првих разреда и представа на Тргу “Три прасета у саобраћају”. Деца су добила и поклоне, мајице и букваре “Пажљивкова правила”. Представу је пратило око 1.200 деце, а васпитачи су били и аутори и реализатори.
-Тело за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца и Предшколска установа током целе године раде на превентивним активностима са циљем да код деце развијемо и ширимо свест о безбедном понашању у саобраћају и колико је битно да стечено знање примене када се нађу у саобраћају, рекла је Сандра Мићић координатор Тела за послове безбедности у саобраћају града Шапца.
Истог дана неколико паркинг места испред Шабачке гимназије претворено је у јавни простор, у сарадњи са Библиотеком шабачком. Такође, промовисане су и нове трасе јавног превоза поделом флајера са информацијама грађанима и постављањем промо штанда са мапом.
Центар за стручно усавршавање на Летњиковцу био је у среду домаћин предавања и обуке о безбедној вожњи за мопедисте. Предавање су одржали стручњаци из Агенције за безбедност саобраћаја, која већ четврту годину спроводи тренинге безбедне вожње за мотоциклисте и за мопедисте
-Било да се ради о мотоциклистима или мопедистима, младим или старијим заступљена је тзв. “самообука” коју ми морамо променити. Нажалост полазници из ауто школа јако неспремни излазе на улице. Тренинг је намењен најмлађој и најризичнијој популацији учесника у саобраћају, то су млади старости од 16 до 25 година. Имали смо теоретски и практични део где су полазници могли да пробају технике вожње и науче неке ствари које до сада нису видели. Све недостатке које уоче посредством наших инструктора могу одмах и да се исправе. Што се тиче статистике примећен је тренд смањења, и погинулих, и повређених лица, навео је Иван Бојевић из Агенција за безбедност саобраћаја задужен за двоточкаше.
Кроз овај пројекат је до сада прошло више од 1.000 полазника у више од 60 локалних самоуправа.
Миодраг Димитријевић инструктор безбедне вожње објаснио је да се тренинг састоји из теоретског и практичног дела.
-Имали смо теоретски део на ком смо обрађивали потенцијално опасне ситуације које могу да угрозе мотоциклисту и учимо их да препознају те ситуације. Постоји пет универзалних ситуација у којима учествује мотоциклиста и још један учесник у саобраћају. Оне се идентично могу десити и у Њујорку и у Шапцу. Када их мотоциклиста препозна поступа по процедури и себи обезбеди више простора и времена за реакцију и тиме је безбеднији у саобраћају, објаснио је Димитријевић.
Немања Пајић је још једном истакао да град Шабац и Тело за координацију послова безбедости у саобраћају имају одличну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја и да прате све акције које се дешавају на републичком нивоу.
-Скутере углавном возе млади и почетници. Доста је неискуства и драгоцено је оно што могу да им пренесу искусни мотористи. Доста ствари науче и у ауто школама, али практично знање тек треба да стекну и томе доприносе овакве едукације. Због тога ћемо континуирано у наредним година са Агенцијом за безбедност саобраћаја радити овакве тренинге, навео је Немања Пајић.

Програми све до недеље
Обележавање Европске недеље мобилности се наставља спровођењем националне кампање “Чувај се” у сарадњи са Удружењем параплегичара. Предавање ће данас у Техничкој школи одржати Милан Срдић из Удружења параплегичара Србије.
Сутра је дан без аутомобила у градовима и општинама. Представници Града на посао ће доћи пешке или бициклом, у циљу промовисања алтернативних начина превоза.
Промо штанд о Европској недељи мобилности у суботу ће бити и на Вашару где ће се делити анкетни листићи и флајери.
Недеља мобилности се завршава у недељу бициклистичком рутом која се организује са НВО “Вози улице” и “Европским центром за екологију”.


М.М.

Најновији број

9. јул 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa