Инфо

19. септембар 2019.19. сеп 2019.
Потребе грађана на првом месту
ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ МОБИЛНОСТИ У ШАПЦУ

Потребе грађана на првом месту

Захвални смо што смо један од два града у којима се израђује План одрживе урбане мобилности, који треба да да низ одговора на то како сви учесници у саобраћају да се безбедно и лако крећу по нашем граду, истакао је председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају и председник Комисије за урбану мобилност Немања Пајић. Саобраћајна полиција ће такође појачати своје активности током ове седмице
Европска недеља мобилности обележава се од 16. до 22. септембра у 16 градова у Србији. Шабац је један од два града који је одабран за израду Плана одрживе урбане мобилности. Поред тога, током ове седмице организује низ активности у који су укључени Тело за координацију послова безбедности у саобраћају, Одељење саобраћајне полиције ПУ Шабац, Комисија за урбану мобилност и бројни партнери. Све се спроводи у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Агенцијом за безбедност саобраћаја.
Промоцију Европске недеље мобилности град Шабац је почео у понедељак код раскрснице Карађорђеве и Кнеза Милоша. У пешачкој зони Карађорђеве улице постављен је штанд на ком су грађани могли да изразе своје сугестије и примедбе у вези саобраћаја у граду, као и да анонимно попуне анкету која ће бити први корак у изради Плана одрживе убране мобилности.
-Штанд је постављен баш на овој раскрсници зато што је један од последњих инфраструктурних захвата који су урађени у циљу промоције безбедности, али и комфора свих учесника у саобраћају. Код ње је део за пешаке и бициклисте подигнут у циљу успоравања аутомобила и комплетног моторизованог саобраћаја и удобнијег преласка за пешаке и бициклисте. Стална конференција градова и општина нам пружа техничку подршку и помоћ у изради Плана одрживе урбане мобилности. То је савремена верзија саобраћајне студије. Први корак у изради Плана је комуникација са грађанима и зато смо припремили анкету која ће бити доступна и онлајн на друштвеним мрежама страницама града, Савета за безбедност саобраћаја и на сајту Града, навела је архитекта Ксенија Лукић, координатор радног тима Комисије за урбану мобилност.
Анкета је организована уз партнерство са Сталном конференцијом градова и општина и Немачком развојном агенцијом (ГИЗ).
Одлуку о приступању изради Плана одрживе урбане мобилности усвојен је на седници Скупштине града у септембру прошле године и израда је поверена Служби за просторно и урбанистичко планирање ЈП “Инфраструктура Шабац”, са радним тимом који чине урбанисти и саобраћајни инжењери. Циљ Плана је да на свеобухватан начин сагледа потребе грађана Шапца у смислу кретања свим видовима саобраћаја и да предложи активности и пројекте који ће унапредити мобилност грађана.
-Захвални смо што смо један од два града у којима се израђује План одрживе урбане мобилности, који треба да да низ одговора на то како сви учесници у саобраћају да се безбедно и лако крећу по нашем граду. Ову недељу ћемо искористити да анкетирамо грађане и разговарамо са њима и да понудимо одређена решења. Наш главни циљ јесте да промовишемо активност наших грађана, зато што сматрамо да је то важно за здравље како појединца тако и породице, а такође да промовишемо и здраву животну средину, како на локалу тако и генерално у друштву. Ову недељу ћемо искористити и да промовишемо безбедност у саобраћају. Пре свега ћемо се обратити најугроженијим групама, а то су деца и млади. Имаћемо низ едукативних и превентивних активности. Важан партнер нам је Агенција за безбедност саобраћаја, а имамо и јако добру сарадњу са нашом саобраћајном полицијом, истакао је председник Тела за координацију послова безбедности у саобраћају и председник Комисије за урбану мобилност Немања Пајић.
Саобраћајна полиција ће такође појачати своје активности током ове седмице, а то чине и због шабачког Вашара. Њихове активности биће пре свега репресивног карактера.
-Због специфичности које условљава Вашар, поред репресивних активности имаћемо и активности везане за регулисање саобраћаја, нарочито у зони вашаришта. Репресивне активности ће бити реализоване кроз појачану контролу саобраћаја. Ова акција ће бити спроведена у сарадњи са Европском мрежом саобраћајне полиције и акценат контроле ће пре свега бити на употреби мобилног телефона код возача, али и код пешака, коришћењу сигурносног појаса, вожњи под утицајем алкохола и брзини кретања возила, навео је начелник Одељења саобраћајне полиције Зоран Селенић.
Са Предшколском установом “Наше дете” и основним школама у уторак је организована шетња предшколаца и ученика првих разреда и представа на Тргу “Три прасета у саобраћају”. Деца су добила и поклоне, мајице и букваре “Пажљивкова правила”. Представу је пратило око 1.200 деце, а васпитачи су били и аутори и реализатори.
-Тело за координацију послова безбедности у саобраћају града Шапца и Предшколска установа током целе године раде на превентивним активностима са циљем да код деце развијемо и ширимо свест о безбедном понашању у саобраћају и колико је битно да стечено знање примене када се нађу у саобраћају, рекла је Сандра Мићић координатор Тела за послове безбедности у саобраћају града Шапца.
Истог дана неколико паркинг места испред Шабачке гимназије претворено је у јавни простор, у сарадњи са Библиотеком шабачком. Такође, промовисане су и нове трасе јавног превоза поделом флајера са информацијама грађанима и постављањем промо штанда са мапом.
Центар за стручно усавршавање на Летњиковцу био је у среду домаћин предавања и обуке о безбедној вожњи за мопедисте. Предавање су одржали стручњаци из Агенције за безбедност саобраћаја, која већ четврту годину спроводи тренинге безбедне вожње за мотоциклисте и за мопедисте
-Било да се ради о мотоциклистима или мопедистима, младим или старијим заступљена је тзв. “самообука” коју ми морамо променити. Нажалост полазници из ауто школа јако неспремни излазе на улице. Тренинг је намењен најмлађој и најризичнијој популацији учесника у саобраћају, то су млади старости од 16 до 25 година. Имали смо теоретски и практични део где су полазници могли да пробају технике вожње и науче неке ствари које до сада нису видели. Све недостатке које уоче посредством наших инструктора могу одмах и да се исправе. Што се тиче статистике примећен је тренд смањења, и погинулих, и повређених лица, навео је Иван Бојевић из Агенција за безбедност саобраћаја задужен за двоточкаше.
Кроз овај пројекат је до сада прошло више од 1.000 полазника у више од 60 локалних самоуправа.
Миодраг Димитријевић инструктор безбедне вожње објаснио је да се тренинг састоји из теоретског и практичног дела.
-Имали смо теоретски део на ком смо обрађивали потенцијално опасне ситуације које могу да угрозе мотоциклисту и учимо их да препознају те ситуације. Постоји пет универзалних ситуација у којима учествује мотоциклиста и још један учесник у саобраћају. Оне се идентично могу десити и у Њујорку и у Шапцу. Када их мотоциклиста препозна поступа по процедури и себи обезбеди више простора и времена за реакцију и тиме је безбеднији у саобраћају, објаснио је Димитријевић.
Немања Пајић је још једном истакао да град Шабац и Тело за координацију послова безбедости у саобраћају имају одличну сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја и да прате све акције које се дешавају на републичком нивоу.
-Скутере углавном возе млади и почетници. Доста је неискуства и драгоцено је оно што могу да им пренесу искусни мотористи. Доста ствари науче и у ауто школама, али практично знање тек треба да стекну и томе доприносе овакве едукације. Због тога ћемо континуирано у наредним година са Агенцијом за безбедност саобраћаја радити овакве тренинге, навео је Немања Пајић.

Програми све до недеље
Обележавање Европске недеље мобилности се наставља спровођењем националне кампање “Чувај се” у сарадњи са Удружењем параплегичара. Предавање ће данас у Техничкој школи одржати Милан Срдић из Удружења параплегичара Србије.
Сутра је дан без аутомобила у градовима и општинама. Представници Града на посао ће доћи пешке или бициклом, у циљу промовисања алтернативних начина превоза.
Промо штанд о Европској недељи мобилности у суботу ће бити и на Вашару где ће се делити анкетни листићи и флајери.
Недеља мобилности се завршава у недељу бициклистичком рутом која се организује са НВО “Вози улице” и “Европским центром за екологију”.


М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa