Инфо

10. октобар 2019.10. окт 2019.
Четврта индустријска револуција
ПРЕДАВАЊE У СТАРТИТ ЦЕНТРУ

Четврта индустријска револуција

У Стартит центру у Шапцу прошле недеље одржанo je предавањe на тему: Четврта индустријска револуција. Присутни су могли да се упознају о њеном значају, и могућностима које ова појава доноси. Предавачи су се усредсредили на проблеме у пословању и ослобађању од страха.
- Историја за бележи четири индустријске револуције укључујући и ову на чијем се прагу налазимо. Претходне три су се већ догодиле те летимичним увидом можемо закључити да се историја понавња, с тим да се све четири индустријске револуције надовезују једна на другу каже - Зоран Јовановић експерт за дигиталну трансформацију.
Прва индустријска револуција почела је 1760. године у Енглеској. Покренута је проналаском парне машине. За производњу је коришћена водена пара.
Друга или (технолошка револуција) десила се 1840. године. Обележена је проналаском електричене енергије. Унапређен је транспортни систем, примењен научни менаџмент.
Трећа, дигитална револуција почиње 60-тих година прошлог века. За њу је типичан развој технологије. Она је напредовала од аналогне електронике и механичких уређаја до дигиталне коју користимо данас.
- Четврта индустријска револуција је започела протеклих година. Није далеко одмакла те још није касно да јој се прикључимо. Није пролазна ствар и још дуго ће да утиче на наше животе - каже Зоран Јовановић.
Често се помињу аутоматизација и роботикао као примери. Истовремено једна од одлика четврте индустријске револуције је организација алата на другачији начин.
-Човечанство се мора упознати са новим технологијама, компијутерима, са дигиталним добом да бисмо могли да функционишемо као појединаци и друштво. Када се ради о вештачкој интелигенцији верујем да ће утицати на нашу будућност. Тако је „Гуглово“ чедо „алфа зироу“ за неколико сати савладао прилично сложену игру шах. Најновији програм показује колико се брзо усавршавају роботи и вештачка интелигенција - истиче Јовановић.
Сходно предавањима могу се уочити два правца четврте индустријске револуције: развој технологије и нови пословни модели.
Технологија ће напредовати у оквиру интернет ствари. Вештачка интелигенција ће радити многе послове које тренутно раде људи.
Четврта индустријска револуција доноси промене у вештачкој интелигенцији и роботици, аутоиндустрији (возила без возача), 3Д принтању...
Све је ствар у свести. Послови се не губе. Они еволуирају каже Владимир Араутовић додајући да су за дигитализацију у индустрији важни кадрови и знање.
Србија се бори и прати трендове, има обаразоване људе који креирају цео овај еко систем. Што се тиче информационих технологија, дигиталне трансформације и привредних активности боримо се да одржимо корак са напредним светом. Уз мало заостајање стремимо ка томе да их стигнемо, коментарише Арнаутовић.
М.Г.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa