Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
Извиђачки строј  Србије 2019.
ИЗВИЂАЧИ

Извиђачки строј Србије 2019.

45 година од прве извиђачке акције “Извиђачки строј”. Први извиђачки строј одржђан 21. децембра 1976. године у Руду, на тргу где је основана Прва пролетерска бригада. У Шапцу “Извиђачки строј” одржан 21. децембра 1988. године у касарни “Церски Јунаци”. На свим до сада акцијама учествовали шабачки извиђачи. Ове године у Нишу ОИ “Вера Благојевић” добитник 30. ленте за 2019. годину. На акцији додељене Плакете “Заслужни члан Савеза”. Акцију у Нишу отворили Пера Трајковић, председник СИС и Гредоначелник Ниша
Прошлог викенда у Нишу је одржан 45. “Извиђачки строј”, годишња акција извиђача Србије, на којој је учествовало преко 250 извиђача. На овој годишњој акцији Савез извиђача Србије сваке године додељује републичка признања јединицама и појединцима који су током године остварили годишњи програм активности и омасовили своје јединице. Признања су “Одред и чета орлова”, “Извиђач орао”, одликовања и Плакете појединцима.

Шабачки одред извиђача “Вера Благојевић”, најстарији у Шапцу, по тридесети пут добио је ово највеће републичко признање за јединице. Ова лента се носи на извиђачкој застави домаћин акције у Нишу био је одред извиђача “Јосиф Панчић”, а свечаност је одржана у Нишком Дому Војске Србије. Акцију су свечано отворили и поздравили све присутне Пера Трајковић, председник СИС, Шапчанин и градоначелник Ниша са свим члановима Градског већа.

Од извиђачких јединица из Србије које су добиле ленту “Одред орлова и чета” било је 16 одреда, седам чета, једно коло планинки и једно јато полетараца, као и 11 “Извиђача орлова”. Међу извиђаким одредима био је и ОИ “Вера Благојевић” из Шапца.

Од других признања које овом приликом додељује Савез извиђача Србије извиђачким јединицама и појединцима додељене су значке “Златни и сребрни јаворов лист са зрацима”, затим четири Плакете “Милош Ђ. Поповић” и четири Плакете, као највеће признање у Савезу извиђача Србије “Заслужни члан Савеза”. Из Шапца Плакете су добили Мића Станимировић и Стеван Стојановић.
Делегацију извиђача Шапца предводили су чланови ОИ “Вера Благојевић” Сава Дервишевић, старешина одреда, Марко Живановић, начелник одреда, Никола Чајић и Милица Вучетић – сви веома задовољни добијеном лентом и другим признањима добијеним од Савезта извиђача Србије на овој акцији.
С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa