Инфо

(5. децембар 2019.)
ИЗВИЂАЧИ

Извиђачки строј Србије 2019.

45 година од прве извиђачке акције “Извиђачки строј”. Први извиђачки строј одржђан 21. децембра 1976. године у Руду, на тргу где је основана Прва пролетерска бригада. У Шапцу “Извиђачки строј” одржан 21. децембра 1988. године у касарни “Церски Јунаци”. На свим до сада акцијама учествовали шабачки извиђачи. Ове године у Нишу ОИ “Вера Благојевић” добитник 30. ленте за 2019. годину. На акцији додељене Плакете “Заслужни члан Савеза”. Акцију у Нишу отворили Пера Трајковић, председник СИС и Гредоначелник Ниша
Извиђачки строј  Србије 2019.
Прошлог викенда у Нишу је одржан 45. “Извиђачки строј”, годишња акција извиђача Србије, на којој је учествовало преко 250 извиђача. На овој годишњој акцији Савез извиђача Србије сваке године додељује републичка признања јединицама и појединцима који су током године остварили годишњи програм активности и омасовили своје јединице. Признања су “Одред и чета орлова”, “Извиђач орао”, одликовања и Плакете појединцима.

Шабачки одред извиђача “Вера Благојевић”, најстарији у Шапцу, по тридесети пут добио је ово највеће републичко признање за јединице. Ова лента се носи на извиђачкој застави домаћин акције у Нишу био је одред извиђача “Јосиф Панчић”, а свечаност је одржана у Нишком Дому Војске Србије. Акцију су свечано отворили и поздравили све присутне Пера Трајковић, председник СИС, Шапчанин и градоначелник Ниша са свим члановима Градског већа.

Од извиђачких јединица из Србије које су добиле ленту “Одред орлова и чета” било је 16 одреда, седам чета, једно коло планинки и једно јато полетараца, као и 11 “Извиђача орлова”. Међу извиђаким одредима био је и ОИ “Вера Благојевић” из Шапца.

Од других признања које овом приликом додељује Савез извиђача Србије извиђачким јединицама и појединцима додељене су значке “Златни и сребрни јаворов лист са зрацима”, затим четири Плакете “Милош Ђ. Поповић” и четири Плакете, као највеће признање у Савезу извиђача Србије “Заслужни члан Савеза”. Из Шапца Плакете су добили Мића Станимировић и Стеван Стојановић.
Делегацију извиђача Шапца предводили су чланови ОИ “Вера Благојевић” Сава Дервишевић, старешина одреда, Марко Живановић, начелник одреда, Никола Чајић и Милица Вучетић – сви веома задовољни добијеном лентом и другим признањима добијеним од Савезта извиђача Србије на овој акцији.
С.Стојановић

Најновији број

22. октобар 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa