Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
Eфикасност и правичност у извршном поступку
Отворена врата правосуђа

Eфикасност и правичност у извршном поступку

По новом закону који ће ступити на снагу 1.1.2020. нова улога суда у провостепеном поступку ће бити смањена и обухватаће породичне односе, потражиовања из радног односа и трпљење, чињење и нечињење, док ће се повећати обим рада у другостепеном поступку
У петак, 13.12.2019. у згради Основног суда у Шапцу уз пристуство око 40 грађана, највећим делом ученика Економске школе, организован је форум за дискусију о начину рада суда у Шапцу. На овај начин грађани су се упознали са судом из другачије персепктиве.
Модератор форума Горан Сандић из Београдског центра за људска права присутне је упознао са пројектом чији носилац је YUCОМ; Комитет правника за људска права, а донатор УСАID. Локални партнер за Шабац је Удружење Светлост. Активности се спроводе у 15 градова у Србији и ово је други пут да се овакав догађај, али на другачију тему дешава у нашем граду. У плану је још 4 оваква догађаја у следећој години.
На другом форуму се говорило о извршном поступку.
Присутнима се обратила Светлана Димитријевић, судија Основног суда у Шапцу, која је из позиције 37-огодишњег искуства у струци, представила да суд постаје контролни орган за извршитеље.
-По новом закону који ће ступити на снагу 1.1.2020. нова улога суда у провостепеном поступку ће бити смањена и обухватаће породичне односе, потраживања из радног односа и трпљење, чињење и нечињење, док ће се повећати обим рада у другостепеном поступку- изјавила је Димитријевићева.
Потом је говорила Мила Милосављевић, јавна извршитељка за подручје Вишег суда у Шапцу и Привредног суда у Ваљеву. Рекла је да се Закон мењао и надлежности извршитеља су се увећавале.
-Јавни извршитељи постали су мини суд. У Шапцу има 5 јавних извршитеља са по 10 запослених у канцеларијама-истакла је Милосављевићева и појаснила поступак наплате од стране извршитеља, и известила о проблемима са којима се извршитељи сусрећу на терену
Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику говорио је о улози удружења грађана у повезивању институција са грађанима. Нагласио је и важну улогу у указивању на проблеме са којима се грађани сусрећу и важност удруживања на решавању истих. Поменуо је и удружење Кров над главом које је спречило принудно исељење породица из 150 домова (кућа и станова) у Србији.
Испред донаторске организације УСАID говорио је господин Урош Полуга, који је истакао важност доступности информација грађанима у извршном поступку да би исти био бржи, бољи и праведнији.
- У следећој години увешће се 3 електронске мере подршке: 1. електронска огласна табла суда где ће свако када укуца своје име, презиме и јмбг на портал www.etabla.sud.rs моћи проверити да ли је у поступку код свих судова у Републици Србији. 2. електронска табла коморе где ће се објављивати продаја непокретности и покретних ствари и 3. електронска аукција ради боље информисаности грађана и да би продаја била транспарентна- изјавио је Полуга.
Чуло се много корисних информација, на пример да је важно не избегавати пријем решења о извршењу, јер пријемом решења стичемо могућности за добиjање битних информација о дугу, могућност благовременог добровољног испуњавања обавезе и могућност улагања приговора.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa