Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
Повећање приноса уз добре мере
Субвенције за шабачке пољопривреднике

Повећање приноса уз добре мере

Коришћењем потенцијала подземних вода и копањем плитких бунара пољопривредници уз стручну помоћ, нове аграрне мере и субвенције могу повећати принос ратарских култура
Град Шабац серијом предавања у сеоским срединама пољопривреднике упознаје са новим аграрним мерама наводњавања, као и планираним субвенцијама за наредну годину са посебним освртом на наводњавање кукуруза и соје, уз представљање бенефита система кап по кап како би се искористио потенцијал плитких вода у Мачви и Посавотамнави.
-Бушење и субвенционисање дубинских бунара у Поцерини дало је додатне приносе, а то желимо да пренесемо и на ратарство. Пољопривредници треба да конкуришу за ове подстицаје и да се на предавањима боље упознају са погодностима које ће остварити кроз наводњавање земљишта – истакао је члан Градског већа Славиша Костадиновић.
Коришћењем потенцијала подземних вода и копањем плитких бунара знатно би побољшала производња култура које тренутно природним путем не добијају довољнe количинe воде, истичу стручњаци из ове области.
-Сматрамо да пројекат знатно може да подигне ниво производње ратарских култура, али буде од значаја и за сточаре како би били конкурентни на тржишту. Циљ нам је да економска рачуница буде позитивна у прозводњи биљних култура, и исхране за стоку - истакао је Предраг Срдановић из из Одељења за пољопривреду града Шапца.
Уз субвенције од 200 евра по хектару Град ће обезбедити и стручну помоћ пољопривредницима који желе да унапреде своју производњу и буду конкуртени на домаћем, а касније и иностраном тржишту.
-Предложио сам систем наводњавања кап по кап као један од најефикаснијих и најјефтинијих. Желимо да наредне јесени резултати буду уочљиви. Уколико бисмо кукуруз наводњавали пет пута у року од три месеца принос више не би био 7, него 14 тона – појаснио је дипл. инж. агрономије Душан Туфегџић.
Пољопривредници наводе да стручна помоћ, презентоване аграрне мере и субвенције могу допринети повећању приноса. Суша условљена климатским променама знатно је утицала на овогодишњу производњу, а према проценама у наредном периоду ефекти глобалног згревања највише ће погодити биљне културе.
-Наводњавање је веома важно, јер су суше све веће и дуготрајније. Заливањем бисмо решили тај проблем – каже Живорад Васић, председник Савета Месне заједнице Мачвански Прњавор и пољопривредник.
До сада су произвођачи у Мачванском Прњавору, Рибарима, Змињаку и Скрађанима имали су прилику да сазнају више о новим аграрним мерама, а планирани су скупови у Петловачи - 23. децембра, Дуваништу - 24. децембра, Слепчевићу - 25. децембра и Штитару - 26. децембра ( у свим селима почетак је у 19 часова).
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa