Инфо

19. децембар 2019.19. дец 2019.
Коракс обећао нову еру
ПРОМОЦИЈА КАЛЕНДАРА ЗА 2020. ГОДИНУ НАЈПОЗНАТИЈЕГ СРПСКОГ КАРИКАТУРИСТЕ У ШАПЦУ

Коракс обећао нову еру

У препуној сали шабачке синагоге, Коракс је представио своје најновије дело - Нова ера, и то у организацији Новог Оптимизма
Генијалац, ванземаљац, велемајстор свог заната, епитети су са којима је био суочен најпознатији српски карикатуриста Предраг Кораксић Коракс на промоцији свог календара за 2020. годину у Шапцу.
У препуној сали шабачке синагоге, Коракс је представио своје најновије дело - Нова ера, и то у организацији Новог Оптимизма.
Коракс је истакао да се свакодневно налази пред правом поплавом глупости, тривијалносtи, da сада ова власт пружа толико материјала да једноставно понекад изузетно пожури да му нека идеја не промакне пред навалом нових мотива.
Овде у Србији као да је време стало, на сцени су различити властодршци, али је принцип исти, примитивност, бахатост, глупост… Чак једна огромна већина није успела да схвати матофору са метом коју су тако здушно осудиле Вучићеве присталице, да су изашли и на улице да протестују. То нигде нема да власт протествује против опозиције - рекао је Коракс.
Он је указао да су афере садашње власти све учесталије, оне старе се не разрешавају, ове нове гурају под тепих, али да је афера са Крушиком велика кост у грлу Вучићу и његовој камарили. Поредећи Милошевићево и ово доба, Коракс је подсетио да су деведесете обележили ратови, а да су тада зликовици и убице биле свеприсутне. Посебно су претили властодршци са Пала, опомињући га да не сме да пређе Дрину.
- На једној карикатури сам нацртао председника Грчке Мицотакиса, СРЈ Добрицу Ћосића и Србије Слободана Милошевића, као играју труле кобиле. И због тога су ме тужили. Тај процес је, ипак, прекинут, јер се вероватно неко досетио колико је то политички контрапродуктивно - присетио се Корак и додао да упркос свему очекује да ће се појавити светло на крају тунела.
Владимир Јокић, колумниста Данаса, има привилегију да деценијама сарађује са Кораксом. Подсетио је да су Милошевићу посебно сметале карикатуре које представљају његову супругу Миру, дебелу и са цветом у коси, а она је, истине ради, била на дијети.
- Сам Милошевић није марио за карикатуру, а Вучић и његови садрузи једноставно не разумеју карикатуру, па су тако погрешно тумачили да је тема проститутка, а заправо је била стриптизета, или су напредњаци дигли главе о наводном фашизму, а нигде није било Хитлера и Гебелса - додао је Јокић.
Антонела Риха напоменула је да је Коракс јединствена институција и да је јавност његова најбоља одбрана од насртаја власти.
- Својим карикатурама, такође, на упечатљив начин говори о бурним дешавањима на овим просторима. Једна од константи је зарђала кашика, и то је учинак српских радикала и Војислава Шешеља, посебно везано за прогањање у Хртковцма – рекла је она.
Нела Тонковић, историчарка уметности, истакла је на значај карикатуре за друштвена збивања, и упоредила Кораксове и карикатуре Онора Домијеа.
- То је друштвено одговорно стваралаштво, а код Коракса и оно најјезивије поприма облике духовне победе идеје и духовитости - нагласила је она.
Новинар Драган Ераковић подсетио је да су Кораксове карикатуре извеле на улице хиљаде напредњачких приталица, што је знак да ни Данас, ни НИН нису толико безначајни, и како Вучић каже да их не чита.
- Милошевићева власт била је брутална, са одредима смрти, са хладњачама у којима су превожени лешеви, са убијањима политичких противника, док је ова Вучићева усмерена на велики лоповлук и очување власти по сваку цену - истакао је Ераковић. Архитекта Драгољуб Бакић сматра да Кораксово стваралаштво успева да из најгротескније стварности извуче духовну нит, да покаже победу оних који не пристају на страх и ћутање.
- У томе има огроман отпор, тако да је Коракс данас државни непријатељ број један. Међутим, ма колико се упињали да га застраше, напредњаци у свему лажу, па чак и о наводним 700.000 чланова. Кораксова највећа врлина је та да је он оригинал и да га ни на који начин не могу ископирати - додао је Бакић.
Жељко Бодрожић, председник НУНС-а, говорећи о о садашњим приликама навео је да се хумор, духовност, образовање губе пред налетима ријалитија, пред безочним глупостима и најпримитивнијим садржајима.
- У свему томе ова власт на све начине хоће да се одржи лажима и пропагандом, али Кораксове карикатуре су сведочанство о овом времену бешчашћа. Чак се и некадашњи предводник демократских промена Чедомир Јовановић преокренуо, и тако олако изрекао да Коракса плаћа Ђилас. То је крајње непримерено рећи, вероватно свако казује оно што га лично жуља. Иако је карикатура дневна појава, везана за најактуелнији догађај, Кораксове карикатуре су заправо хроника кроз шта смо све прошли и има трајну вредност - нагласио је Бодрожић.

Нада се новим ликовима
- Милошевић није марио за карикатуре. До мене је само једном стигла информација да се наљутио на мене због тога што сам нацртао његову супругу Миру. Милан Милутиновић ме је звао на кафу у Председништво, а Борис Тадић је учинио исто и при том откупио двадесетак карикатура на којима је био нацртан. Од Вучића нема ни трага ни гласа. Надам се да ћу у следећој години бити у прилици да цртам неке нове људе, а не Вучића и његове пајтосе - рекао је Коракс који не планира да престане са цртањем карикатура ни у деветој деценији живота.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa