Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Превентивни прегледи и боља здравствена услуга
РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА “ПОГЛЕД НА ДИЈАБЕТЕС
И КАРДИОВАСКУЛАРНЕ БОЛЕСТИ”

Превентивни прегледи и боља здравствена услуга

Министарство здравља је у сарадњи са Светском банком обезбедио новац који ће се доделити домовима здравља за финансирање одређених пројеката. Ми смо аплицирали са пројектом “Поглед на дијабетес и кардиоваскуларне болести” и њиме је предвиђена набавка апарата за шећер, ЕКГ, апарати за мерење притиска као и позиви пацијентима путем медија и лифлета да долазе на прегледе- рекла је др Весна Поповић
Анализа нивоа шећера у крви се након прекида од неколико година од недавно поново ради у лабораторији коцељевачког Дома здравља. Овај апарат део је опреме набављене захваљујући пројекту “Поглед на дијабетес и кардиоваскуларне болести” који ће бити реализован у наредних годину дана. У оквиру њега обезбеђени су неопходни апарати, реагенси и остали потрошни материјал у вредности од скоро 1,5 милиона динара.
–Министарство здравља је у сарадњи са Светском банком обез
бедило новац који ће се доделити домовима здравља за финансирање одређених пројеката. Ми смо аплицирали са пројектом “Поглед на дијабетес и кардиоваскуларне болести” и њиме је предвиђена набавка апарата за шећер, ЕКГ, апарати за мерење притиска као и позиви пацијентима путем медија и лифлета да долазе на прегледе- рекла је др Весна Поповић из Дома здравља “Др Даринка Лукић”.
Према њеним речима, досадашња пракса показује да се људи у недовољном броју одазивају на превентивне прегледе и да је неопходно променити однос према здрављу.
–Здравље морамо да чувамо, да унапређујемо. Надлежни су имали разумевања тако да је наш пројекат подржан. Уговор је потписан у децембру у Министарству здравља. У међувремену је испоштована процедура и набављени су апарати и све што је потребно па смо већ излазили на терен. Сви апарати, осим лабораторијског, су мобилни и могу да се носе на терен. Ипак, и ван Дома здравља могуће је узимати узорке крви а потом их анализирати у лабораторији и то смо све предвидели у склопу активности. Такође, имамо и тракице за оне пацијенте који желе да провере тренутну вредности нивоа шећера у крви- објаснила је др Поповић.
Здравствена установа у Коцељеви свесна је просечне старости становништва, посебно у сеоским подручјима која су разуђена и по више од 20 километара удаљена од седишта општине, те је стога одлучила да се у што већој мери приближи свим пацијентима. Предвиђен је и одлазак код непокретних лица јер је део тима који ће реализовати пројекат и служба патронаже. Лекари и медицинско особље поручују да ће примарна здравствена заштита бити доступна сваком становнику на подручју коцељевачке општине и у најудаљенијим подручјима. Након истека рока од годину дана сви набављени апарати остаће и даље у овој установи на располагању у сврху дијагностике и превентивног рада.
–Подсећамо да је захваљујући донацији Дом здравља добио и лабораторијски апарат за анализу крвне слике што је јако значајно за лабораторију у коју је стигао и апарат за анализу шећера па је сада лабораторија опремљена. Један од дугорочних циљева пројекта јесте да након периода предвиђеног за реализацију апарати остану у установи за даљи рад- поручила је др Поповић.
Међу најважнијим циљевима овог пројекта јесу превентивни прегледи што већег броја људи како би се у раној фази евентуално открили дијабетес или хипертензија, болести савременог човека, чак и међу млађом популацијом.
–Обухватили смо све службе а не само општу медицину. У пројекат су укључени и педијатрија и гинекологија. Обухваћена је практично целокупна популација. Тежимо томе да постигнемо да мање има пацијената са повишеним шећером и кардиоваскуларним болестима и да се кроз овај превентивни пројекат смањи број оболелих. Реч је дакле не само о примарној него и о секундарној превенцији. Овај пројекат допринео је свакако побољшању здравствене услуге- закључила је др Весна Поповић.

Подршка за остварење овог пројекта обезбеђена је кроз грантове за пројекте у оквиру “Другог пројекта развоја здравства Србије” и “Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије”, преко Владе Републике Србије, из средстава зајма Светске банке. Мишљења која су овде изнета одражавају ставове аутора и не представљају обавезно и ставове “Другог пројекта развоја здравства Србије” и “Додатног финансирања за Други пројекат развоја здравства Србије”, Владе Републике Србије или Светске банке.
В. Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa