Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Празник који непрестано траје
ОДРЖАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

Празник који непрестано траје

Традиционална Светосавска академија, у организацији образовних установа, одржана је у недељу, у амфитеатру Средње школе.
На свечаној академији отац Милутин Илић је у својој беседи подсетио присутне зашто је данас важније него икада раније да будемо сложни и окренути Светом Сави.

–Док сам предавао веронауку у основним школама често сам на часовима слушао како деца особитно нижих разреда поистовећују лик Светога Саве са Господом нашим Исусом Христом. Дуго ме то чудило а онда сам чуо једну дивну беседу једног од наших највећих песника Матије Бећковића где он каже:”Српски народ је највеће дело Светога Саве а Свети Сава је највеће дело српскога народа. И једно и друго су дело Исуса Христа који се јавио под његовим именом.“- започео је своје обраћање отац Милутин.
Свети Сава је стуб моралне и културне свести и из његове свете личности развија се светосавље што је једна новина у хришћанству и представља православље српскога стила и искуства. Он је и просветитељ и законодавац и задужбинар. Светитељска личност Савина је свепрожимајућа и надахнујућа за све Србе, из свих векова.

–Сматрам да је Савиндан празник који непрестано траје а да је овај дан посвећен светитељу један испит за све нас Србе, Савине и Христове, да видимо да ли смо на светосавском путу. Отуђеност од Бога у смислу истинске вере и служења истинском Богу и ближњима доноси осећај самодовољности. Та појава са собом носи један неморалан живот који често човека упрља, укаља грехом. Тај дух погубни уселио се и међу нас, светосавски народ. Треба да се запитамо како да останемо на Савином путу а, ако и скренемо, како да се на њега вратимо- беседио је отац Милутин и још једном подсетио на речи Матије Бећковића који је поручио да је Свети Сава оставио српском роду кесу која се не може испразнити и крчаг из кога се могу напунити све посуде, краву која непрестано даје млеко, крст којим се по жељи хлеб повећава.
–Питање је како ми да на сваки начин и по сваку цену сачувамо своју веру, свој народ и светосавље. Управо је на нама свима велика одговорност. И на нама, духовницима. И на вама, просветним радницима. И на свим родитељима. Јер смо сви скупа сарадници божји у остваривању младих људи, у њиховом одгајању, васпитавању, у њиховом утемељењу у светој вери у Господа Бога, у вери у вечни и непролазни живот. Данас, више него икада, треба у години јубилеја када прослављамо осам векова самосталности Српске православне цркве да започнемо ту нашу духовну обнову- истакао је у својој беседи отац Милутин Илић.

О САВИНОМ ЛИКУ КРОЗ ПЕСМУ И ИГРУ
У музичком делу програма наступио је хор “Лира” под управом професора Хаџи Ивана Марковића. Најмлађи учесници, деца предшколске групе ПУ “Полетарац” су, у сарадњи са васпитачицама Љубицом Глумац и Јасмином Пауновић, реализовали програм под називом “Благе речи су прави пут ка срећи”. Драмским приказом “Савино детињство” представили су се ђаци ОШ “Мића Станојловић”, које је припремила професорка српског језика Јасмина Ивановић док су средњошколци, у сарадњи са професоркама српског језика Мирјаном Блажић и Лидијом Марковић и вероучитељем Владимиром Перићем, приказали једну фиктивну ситуацију у којој се Синан паша суовача са својој савешћу у амбијенту харема.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa