Инфо

13. фебруар 2020.13. феб 2020.
Подсећање на јунаке
Сретењске свечаности 2020.

Подсећање на јунаке

Србија обележава Сретење - Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године када је проглашен први српски Устав
"Први српски устанак, Црквена општина и Месна заједница Мишар, традиционално организују Сретењске свечаности. Ове године сарадник је и Друштво задужбине Чупић из Мачванске Митровице.
Манифестација посвећена Сретењу почела је у среду на Думачи, на месту где су се сусрели поп Лука Лазаревић и Кулин Капетан, а на тачки сусрета постављено је обележје, симболичног назива Мегданиште.
Данас (четвртак, 13. Фебруар) у 11 часова, у Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла, биће одржан молитвени помен Николи Чупићу, великом српском добротвору, поводом 150 година од смрти.
Централни дан свечаности је на Мишару, у суботу, на Сретење, са почетком у 11 часова. Код споменика Карађорђу и мишарским јунацима најпре ће бити служен помен и положени венци, а потом културно-уметнички програм.
О Сретењу, како је најављено, говориће Зоран Живковић, народни посланик и Драгослав Мићић, новинар. Уметнички програм "Солунци говоре" извешће чланови Омладинског позоришта "Вожд" из Мишара.
За све заинтересоване обезбеђен је превоз аутобусом из Шапца у суботу, 15. Фебруара у 10 часова испред зграде „Дунав осигурање“, као и повратак по завршетку програма (око 12 часова).

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa