Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Рационалност кључ успеха
“ТОПЛАНА” ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Рационалност кључ успеха

Боље грејање и нижи годишњи трошкови, очување животне средине у којој живимо – иако је, како истичу у шабачкој “Топлани”, лествица циљева постављена јако високо, није и недостижна. Реална је, а доказ за то су степеници који су већ пређени и показали су се као одрживи
ЈКП „Топлана“ Шабац обележила је 5. март, Међународни дан енергетске ефикасности представљањем бројних мера и активности које ово предузеће спроводи у циљу смањења потрошње горива и утицаја на аерозагађење. Акценат на који је усмерена улога Топлане је што интензивнија едукација грађана не само у идентификовању проблема већ и у заједничком проналажењу решења.
Боље грејање и нижи годишњи трошкови, очување животне средине у којој живимо – иако је, како истичу у шабачкој “Топлани” лествица циљева постављена јако високо, није и недостижна. Реална је, а доказ за то су степеници који су већ пређени и показали су се као одрживи.
Трошимо више енергије од осталих држава у Европи. Рачуни за грејање су нам велики. Загађујемо околину сагоревајући фосилна горива и дрво на неефикасан начин, наносећи штету сами себи. Бројни су начини деловања у корист енергетске ефикасности, што је у “Топлани” препознато и што се користи.
-Највећи пројекат који радимо је термоизолација стамбених зграда и са лепим данима почећемо радове у Бенској бари и ићи по листи зграда које су аплицирале за овај пројекат. Други битан пројекат је мотивација грађана да се прикључе на мрежу даљинског грејања. “Топлана” ће из сопствених извора финансирати прикључење зграда које се налазе уз изграђену топлификациону мрежу. Јако битан пројекат, односно наша одлука је да помогнемо грађанима који се налазе уз мрежу за дистрибуцију природног гаса и одобрили смо попуст од 30 одсто и омогућићемо грађанима да отплате цену прикључка на 48 једнаких рата, навео је директор “Топлане” Слободан Јеротић.
На дан посвећен важности енергетске ефикасности подсећају на мере чије је спровођење у току и које би у будућности, у још већој мери требале да утичу на рационално управљање енергијом и рационалнију потрошњу. Важна ставка је сарадња са грађанима, промоција, едукација и на крају – заједничко деловање.
-ЈКП “Топлана” Шабац је један од четири система даљинског грејања који у свом саставу има производне капацитете који користе биомасу, од укупно 60 топлана у Србији. Наше постројење, које се налази на Летњиковцу, тренутно има котао од 500 киловата и снабдева ОШ “Стојан Новаковић” и Центар за стручно усавршавање. Од почетка следеће грејне сезоне још шест јавних зграда, које се налазе на тој локацији, биће прикључене на нову мрежу даљинског грејања која почиње да се ради ових дана, где ћемо користити још један котао на биомасу. Сада спроводимо анкету и припремамо пројектну документацију да још власницима 250 приватних кућа на тој локацији буде пружена могућност да буду повезани на даљинско грејање, рекао је Јеротић.
“Топла” не умањује важност едукативне улоге предузећа – помоћ грађанима да разумеју и пронађу узроке лошег квалитета ваздуха, али и беспотребног расипања енергије. Отворена врата која су опредељена за разговор са Шапчанима један је од начина да се грађани информишу, посаветују или да дају неке нове предлоге. Представљање енергетске ефикасности младима могућност је да се укаже на важност бриге о својој околини и могућностима утицаја на животну средину.
С.Г.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa