Инфо

12. март 2020.12. мар 2020.
Буше бунар у Игњата бари
У ЦРНОЈ БАРИ, НЕДАЛЕКО ОД ДРИНЕ, РЕШАВАЈУ
ПРОБЛЕМ СНАБДЕВАЊА ПИЈАЋОМ ВОДОМ

Буше бунар у Игњата бари

Претходна истраживања показала најбољи квалитет и количине воде, баш у атару где се налази вага за мерење стоке. Са овог места, наравно изградњом водоводне мреже могла би да се снабдевају и оближња села(Баново Поље, Глоговац, Совљак и Салаш Црнобарски). Црнобарци и даље пију воду из цистерне, коју свако јутро допрема ЈКП Богатић
По налазу Завода за јавно здравље Шабац у мачванској месној заједници Црна Бара, која се налази близу Дрине, од узетих 41 узорка у домаћинствима и на артерским чесмама у Црној Бари и Совљаку (анализа на тешке метале), узорци у 40 домаћинстава су показали већу концентрацију нитрата од дозвољене, због чега је забрањено коришћење ове воде за пиће и припремање хране. Ранија анализа о којој је у нашем листу било речи показала је да ни вода узета са артершких чесми у Црној Бари и Совљаку, због присуства арсена није за употребу.
Покушавајући да овај проблем реши општина Богатић је прво ангажовала стручњаке Рударско геолошког факултета у Београду, који су сходно пројекту на локалитету у атару Васин шиб, катастарске општине Црна Бара, на дубини од 25 метара нашли неквалитетну воду за пиће, тако да ће овај “објекат” у будуће представљати осматрачки за контролу квалитета воде.
- Будући да проблем није решен, кренуло се на други локалитет, који се налази у делу села који зову Игњатова бара или “Сточна вага”. Први узорци показали су изузетно добар квалитет и количине воде за пиће. Зато смо приступили изради истражно-експлоатационог бунара одговарајућих конструкцијских карактеристика, дубине 90 метара, као и изради пратеће документације, која подразумева Елаборат о резервама, каже Синиша Севић, одборник у Скупштини општине Богатић из Црне Баре и председник привременог органа ове месне заједнице, који је о свему поменутом често говорио на седницама општинског парламента.
Извођач радова је “Хидрогеоцентар” доо Лештане-Београд, који је у посао ступио после успешно спроведеног поступка јавне набавке. Радови веома добро напредују, а неопходна средства обезбеђена су из општинског буџета и путем капиталних субвенција ЈКП Богатић. Уз поштовање утврђених рокова, следећи корак биће изградња сеоског водовода, а осим мештана Црне Баре, одавде је предвиђено и снабдевање пијаћом водом оближњих села, Бановог Поља, Глоговца, Совљака и Салаша Црнобарског.
Црнобарци се за сада пијаћом водом у великом броју случајева снабдевају из цистерне, коју свако јутро овде допрема ЈКП Богатић.
За централизовано водоснабдевање свих пет месних заједница са укупно 6.000 становника и више других потрошача на овом подручју, биће потребно обезбедити проток 30 литара пијаће воде у секунди.
Локалитет Црне Баре је одабран и као централни за свих пет помињаних села, а уз мало напора, “повезивање” Клења и Богатића, који и сам има извесних проблема са квалитетом вода из садашњег изворишта, пише између осталог у анализи ЈКП Богатић о актуелним проблемима водоснабдевања северозападног дела општине Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa