Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Корона закуцала на врата
ШАБАЦ У ТРЕЋОЈ НЕДЕЉИ БОРБЕ ПРОТИВ КОРОНАВИРУСА

Корона закуцала на врата

Прошле седмице стигао је први позитиван тест на коронавирус у Шабац. Нажалост, 62-годишњи мушкарац, који је боловао од још неколико болести, је преминуо. Град наставља борбу против ширења заразе, а поред градских служби и бројни волонтери су укључени у заштиту и помоћ грађанима
Hародна кухиња
на кућну адресу
Савет за социјалну заштиту Града Шапца организовао је поделу хране корисницима народне кухиње у нашем граду.
Запослени и волонтери Црвеног крста, Каритаса и Хуманог срца Шапца у среду су однели на кућне адресе корисника народне кухиње храну за три дана, а акција је поновљена у понедељак, 30. марта.
Мирољуб Николић, директор Каритаса, нагласио је да у ванредним условима, а и због мера које су на снази, није могуће организовати рад и коришћење народне кухиње и да је због тога Савет за социјалну заштиту града Шапца одлучио да на овај начин обезбеди сувим пакетима храну за све кориснике народне кухиње.
У ова тешка времена треба организовати живот и помоћи људима којима је помоћ неопходна. Сви запослени и волонтери Каритаса су редовно укључени у све акције – истакао је Николић.
Снежана Петровић, самостални стручни сарадник у Црвеном крсту каже да се и та организација укључила у ову акцију.
- Наши волонтери од почетка епидемије су укључени различите активности, међу којима су и оне које наша организација спроводи. Радо смо се укљујчили и у ову и учинићемо све да помоћ стигне до сваког суграђанина коме је то потребно – рекла је Петровић.

Колективни смештај и
у Шапцу
Пoслe сaстaнкa Здрaвствeнoг тимa прошле среде, кoмaндaнт Штaбa зa вaнрeдне ситуaциjе Нeбojшa Зeлeнoвић je рeкao дa сe грaд Шaбaц спрeмa зa приjeм лaкших пaциjeнaтa зaрaжeних кoрoнaвирусoм и додао да је Здрaвствeни тим прeдлoжиo три прoстoрa.
-Први прoстoр je спoртскa хaлa Зoркa, други je сaлa Шaбaчкe гимнaзиje, a трeћи je сaлa Eкoнoмскe шкoлe “Стана Милановић”. Здрaвствeни тим je дao прeпoруку и у тoку дaнa видeћeмo зa свe oбjeктe. У слeдeћим дaнимa ћeмo ући у припрeму тих oбjeкaтa, кao oбjeкaтa A, Б и Ц зa дaљe пoступaњe- нагласио je Зeлeнoвић.
Oн je дoдao дa je тим пoвoдoм упућeн зaхтeв Mинистaрству oдбрaнe зa 300 лeжajeвa, кaкo би у прoстoру кojи је прeдвиђен зa смeштaj лaкших видoвa кoвидa 19 мoгли штo прe дa сe oргaнизуjу, и дa се у вeзи с тим oчeкуje врлo брзo oдгoвoр.
- У oвoм трeнутку joш нeмaмo тaчнa упутствa кoja сe тичу смeштaja пoзитивних нa кoрoнaвирус. Oнo штo зa сaдa знaмo тo je дa ћe сe сa мaсoвним тeстирaњимa крeнути у срeдинaмa кoje су у цeнтру зaрaзe, a тo je Бeoгрaд. Oчeкуjeмo дa ћe у слeдeћим дaнимa брoj зaрaжeних дa рaстe и у oстaлим срeдинaмa и ми сe припрeмaмo прeвeнтивнo. Исплaнирaли смo нajгoри сцeнaриo кojи мoжe дa сe дeси пo грaд Шaбaц. Пo тoм сцeнaриjу, oни кojи су нajтeжи ићи ћe у Бeoгрaд у здрaвствeнe устaнoвe, слeдeћи нajтeжи пaциjeнти дoлaзe у шaбaчку бoлницу, a oни сa слaбим oблицимa сe смeштajу у спoртску хaлу у Шaпцу - истакао je Зeлeнoвић.
Прeмa њeгoвим рeчимa, здрaвствeни тим oчeкуje и прoцeдурe кoje трeбa дa стигну из Mинистaрствa здрaвљa вeзaнe зa мaсoвнo тeстирaњe зa кoрoнaвирус.
- Утврђeни су oбjeкти, нaчин нa кojи сe ти прoтoкoли одвијају, aли дeтaљe oчeкуjeмo oд Mинистaрствa здрaвљa. Пojaвилa сe и пoтрeбa зa jeдним рeнтгeн aпaрaтoм зa Дoм здрaвљa у Шaпцу и тo мoрaмo дa рeшимo - додао je Зeлeнoвић.
Oн je рeкao дa ћe систeм jaвнoг прeвoзa у Шaпцу бити искoришћeн дa сe oбeзбeди дoлaзaк и oдлaзaк здрaвствених рaдникa нa и сa пoслa.
Нa крajу je дoдao дa грaд спроводи свe мeрe дeзинфeкциje и дa су обeзбeђeнe зaштитнe мaскe кoje сe дeлe пo систeму кojи je утврђeн.

Дезинфекционо средство у свим месним
заједницама
Град је прошлог уторка на девет локација поставио канистере са дезинфекционим средствима, а већ следећег дана морао је да се апелује на грађане да средства узимају у умереним количинама, а то је максимално две литре, како би сви могли да обезбеде неопходну количину дезинфекционе течности изузетно важне током периода епидемије.
Локације на којима грађани могу преузети течност за дезинфекцију су: Улица Мачванска код аутобуске станице, на Чавићу испред Дома културе, испред зграде Месне заједнице „Жика Поповић“ као и испред зграде Месне заједнице „Шипурске ливаде и Касарске ливаде. Канистери се налазе и испред играонице Кико на Летњиковцу, на Тријангли код артешког бунара, испред Зоркиног солитера и код парка у Масариковој улици.
Припадници Комуналне полиције врше проверу попуњености канистера течношћу (натријум хипохлорит) како би Шапчани били снабдевени средством за дезинфекцију домова. Уколико грађани примете да су празни могу о томе обавестити путем телефона на број 345-700.
На сваком канистеру истакнуто је упутство за употребу течности: Средство се сипа у прскалице без разблаживања и прскају се све површине које су изложене додиру руку.Уколико средство доспе у око или уста, испрати са већом количином воде.
Следећег дана канистери су постављени на још пет локација у приградским насељима: Мишару, Јеленчи, Поцерском Причиновићу, Јевремовцу и Мајуру.
Већ наредног дана, у четвртак, канистери су рапоређени и по селима. Град Шабац је набавио 50 канистера од 250 литара, који су напуњени натријум хипохлоритом, расподељени по сеоским месним заједницама.
Канистери су постављени у центре села и допуњавају се по потреби. Стајаће на тим местима све док буде постојала потреба за тим.
Грађани средство могу користити за дезинфекцију домаћинстава, а препоручује се да не узимају више од две литре, јер када стоји дуже од 24 сата дезинфицијенс губи дејство. Средство је већ резблажено и посебно се препоручује за дезинфекцију брава и других површина које се додирују рукама. Грађани га могу узимати сваки дан уколико за тим имају потребе.

Настављена подела
заштитне опреме
Град Шабац је у просторијама Комуналне полиције у четвртак наставио и поделу заштитних маски и рукавица и средстава за дезинфекцију. Након Дома здравља, Опште болнице, Геронтолошког центра, Завода за јавно здравље и продаваца који су у контакту са великим бројем људи, на ред су дошла и привредна друштва. Подела се обавља према приоритетима које је одредио Штаб за ванредне ситуације, а у односу на то колико је неко изложен ризику од обољевања.
-Потрошили смо залихе од 30.000 маски које смо имали. Шабачки привредници су се укључили у међувремену и почели да шију маске. Тако нам сваког дана стигне нових 7.000 маски и ми их поделимо. На реду су привредна друштва, односно прозводни погони. Следећи корак је да маске стигну и до грађана. Систем расподеле су управо прави. То ће бити преко месних заједница, према свачијим потребама и приоритетима. Доставићемо им одређени број маски и рукавица. Након тога ће подела бити и у граду и то ћемо их сваком суграђанину доставити на кућну адресу, како бисмо смањили излажење људи што више. Град се дезинфикује. Пратимо шта се дешава. Систем ради и трудимо се да грађане информишемо о свему, рекао је градоначелник Шапца и начелник Штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.

Смрт са короном
Мушкарац рођен 1958. године, из Шапца, први је регистрован случај ковида 19 на територији Мачванског округа и нажалост прва особа која је преминула са овим вирусом на подручју округа којем припадамо. Како је наведено на конференцији за медије Завода за јавно здравље Шабац (ЗЗЈЗ), преминула особа је имала више здравствених проблема, дијабетес, хипертензију, гојазност. Није био у иностранству.
Иако се није уклапао у дефиницију случаја, преминули je прве тегобе имао 23. марата, затим се 24. марта јавио у Kовид амбуланту са повишеном телесном температуром, затим је пуштен је на кућно лечење са саветима, уз препоруку да се јави уколико не буде побољшања. После погоршања стања 25. марта примљен у Општу болницу на Инфективно одељење, где је поступано по упутима у ситуацији када постоји сумња у корона вирус.
-Тренутно истражујемо најближе контакте преминулог почев од 20. марта. Санитарна инспекција ће написати решење свима њима за кућну изолацију од 14 дана. Тестираћемо само оне који имају респираторну инфекцију, тако је по садашњем алгоритму- изјавила је Др Драгагана Радојичић, спец. епидемиологије, начелница Центра за контролу и превенцију болести.
Након званичне потврде присуства Корона вируса у нашем граду, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је сазвао конференцију за медије на којој је изјавио саучешће породици преминулог суграђанина и додао распологању 200 лежајева, док би се алтернативним смештајем могло обезбедити још 300, али се у том смислу чекају одлуке надлежног Министарства.
За све оне суграђане који не могу да излазе из куће, а нешто им је потребно, град је 17. марта отворио кол центар са бројем 015/364-130, на који могу позвати од 7 до 16 сати, а који има на располагању око 70 волонтера.

Маске ће добити свако
Волонтери Града Шапца од петка су почели да деле заштитне маске и грађанима и то од врата до врата, како би се смањио број излазака напоље и контаката. Маске за сеоска подручја преузели су председници савета месних заједница. Број волонтера је ограничен, али ће подела трајати док сви суграђани не добију платнене маске за вишекратну употребу.
Надлежни поручују да су обезбеђене довољне количине заштитне опреме за све житеље Града, само апелују на суграђане да буду стрпљиви, јер је тероторија за расподелу велика, а људски ресурси ограничени.

Обука за тестирање
Прошле суботе у Шапцу и Лозници почела је обука здравствених радника за узимање узорака који ће послужити за даље тестирање на Covid-19 вирус.
За тестирање на ковид 19 вирус потребна је специјализована и комплетна опрема, као и за то посебно обучено особље.
Обуке се спроводе у циљу припрема за предстојеће масовније тестирање на корона вирус. На стицање знања у Шапцу и Лозници упућено је по 40 медицинских радника, сестара и лекара и то по двадесет из болница и домова здравља у тим градовима.
Обуку спроводе стручњаци шабачког Завода за јавно здравље, обука се састоји од пружања основних информација око поступања код тестирања особе са сумњом на ковид 19 вирус, преко ношења заштитне опреме па до узимања узорка за тест на овај вирус.

Затворене пијаце
Све пијаце на отвореном и затвореном простору на територији града Шапца затварају се до даљег – одлучено је у суботу на електронској седници Штаба за ванредне ситуације града Шапца.
На истој седници промењена је и одлука о објектима за смештај пацијената са лакшим симптомима заразе коронавирусом - за примарну локацију изабрана је спортска хала Економске школе, а за други објекат спортска сала Основне школе „Николај Велимировић“.
Штаб је информисан и да су месне заједнице донеле одлуку да средства солидарности која им припадају од пореза на имовину, искористе као помоћ за борбу против ширења заразе коронавирусом.

Дезинфекционе баријере
Акције у превенцији и борбе против ширења вируса корона у Шапцу настављена је поделом сунђера и дезинфекционе течности како би се пред улазима у стамбене зграде поставиле дезинфекционе баријере. Управници зграда или представници преузели су сунђере и течност која се, разблажена у води, користи за натапање сунђера по појашњеној процедури. Течност у шприцевима довољна је за пет дана. По истеку тог периода надлежни ће контактирати представнике станара како би преузели нову количину дезинфекционог средства.
-Ово је још једна мера града у борби против вируса који је изазвао пандемију. Циљ је да сунђери испред улаза буду дезинфекциона баријера, односно брана како станари на обући не би вирус унели у зграде. Град и грађани су у заједничкој борби против вируса и ми ћемо на различите начине покушати да подигнемо сигурност свих на подручју целог града, односно градском, приградском и сеоском подручју - истакао је Горан Стојићевић, помоћник градоначелника Шапца.

Визир заштите
Дому здравља „Др Драга Љочић“ уручен је у понедељак први контингент од 55 заштитних визира намењених здравственим радницима у овој установи. Директорка Јасмина Станковић је истакла важност ове заштитне опреме за све, а посебно за оне који су први у контакту са људима потенцијално зараженим корона вирусом.
- То су запослени у Трећој здравственој амбуланти, која је сада тријажна амбуланта, односно ковид амбуланта, али је значајна и за све друге у контакту са особама које имају повишену температуру, респираторне проблеме. Све службе ће имати велику корист од ових визира. Они су вишекратни и дезинфекција је довољна за поновну употребу - рекла је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”.
Заштитни визири су намењени свим здравственим установама у Шапцу (Општој болници, Заводу за јавно здравље и Дому здравља). У складу са потребама које су поменуте установе изнеле пред Штаб за ванредне ситуације, током недеље ће бити подељене целокупна наруџбина.
-Расподељени контингент припремљен је на два 3Д штампача у Центру за стручно усавршавање и Техничкој школи у Шапцу. Драго ми је што у нашем граду постоји могућност за испоруку оваквог производа. Још 500 визира обезбеђено је у Пожеги, чиме су задовољене све потребе које су пред Штаб за ванредне ситуације изнеле овдашње здравствене установе - нагласио је командант Градског штаба за ванредне ситуације Небојша Зеленовић.

Добар дан,
овде ваш лекар
Од понедељка је нешто измењено поступање Дома здравља у односу на особе које се налазе у самоизолацији. Кроз систем изабраног лекара више од 500 особа у самоизлоацији контактираће лекар, уместо досадашње праксе да они зову своје лекаре. На дневном нивоу ће се распитивати о евентуалним тегобама пацијената и чинити оно што је у њиховом опису посла. На основу информација добијених на тај начин, Здравствени тим градског Штаба за ванредне ситуације, припремаће наредне кораке у односу на особе у самоизлоацији.

Маске у сваком дому
Расподела заштитних маски за вишекратну употребу је у току и трајаће док сви на подручју целог града не буду опремљени маскама као једним од најважнијих заштитних артикала у борби против корона вируса. На градском подручју маске грађанима деле волонтери, док је у приградском и сеоском подручју принцип другачији. Како је навела помоћница градоначелника Јелена Топаловић Петровић, представници Савета Месних заједница се јављају, преузимају тражену количину, а потом поделу организују како процене да је најбрже и најбоље.
Предлог за месне заједнице
-Као председник Савета Месне заједнице Штитар разговарао сам са члановима Савета и донели смо одлуку да један део новца који је враћен од пореза на имовину проследимо градском Штабу за ванредне ситуације. Конкретно, разговарали смо о 200.000 динара. Желимо да Град тим новцем обезбеди, пре свега, средства за Болницу, за Дом здравља и за грађане, као што су маске, рукавице, средства за дезинфекцију. Позивам и остале месне заједнице да то учине. Сматрам да је у овом тренутку, од свих пројеката које смо изгласали, много важније здравље људи, предложио је председник Савета МЗ Штитар Душан Туфегџић.

Продавнице отворене за најстарије
“Гомекс” малопродајни објекти од недеље у већем броју раде за особе старије од 65 година. На подручју Шапца укупно осам продавница ће ујутру од 4.00 до 7.00 бити отворене за најстарије суграђане.
Ради се о следећим “Гомексовим” продавницама:
Баре у Краља Петра Првог бр. 10
Деликатес у Краља Милана 47
Јелин блок у Стојана Новаковића 36
Летњиковац у Војводе Јанка Стојићевића бб
Парк у Ослобођења 5
Живинарник у Жике Поповића 36
Мајур у Светог Саве 1
Штитар у Мије Јовановић 1
Од прошле седмице за старије од 65 на територији Шапца су отворени и
Рода
Лидл
Макси у Проте Смиљанића 58
Аман у Деспота Стафана Лазаревића
Вум у улицама Војводе Јанка Стојићевића 99, Краља Александра 1, Масарикова 43
Дисконт Млекаре Шабац у Улици краља Милана 17

Трећа здравствена за сумњиве на коронавирус
Дом здравља “Др Драга Љочић”, у складу са инструкцијама добијеним од Министарства здравља, определио је Трећу здравствену амбуланту као тријажну амбуланту за пацијенте са сумњом на коронавирус. Пацијетни који сумњају да су заражени овим вирусом улазиће на главни улаз, а то су пацијенти који имају позитивну епидемиолошку анамнезу, респираторне тегобе типа кашља, тешког дисања, кратког даха и фебрилни су.
-Јако је важно да сви наши суграђани пре доласка у амбуланту назову на број телефона 363-505 и да се информишу када ради њихов лекар. Уколико њихов изабрани лекар не ради добиће информацију коме да се јаве. Амбуланта ради од 7.00 до 18.00 часова. То исто важи и за друге амбуланте у које се упућују пацијенти због других здравствених тегоба, а број телефона за њих је 363-318. Сеоске амбуланте које су радиле у две смене радиће такође од 7.00 до 18.00, а оне које су радиле само прву радиће од 7.00 до 12.30, а неке смо привремено затворили. Пацијенти који припадају тим амбулантама упућују се у прву следећу. Старији од 65 година не треба да долазе за терапију, могу је поручити телефоном код свог изабраног лекара. Хронични болесницима терапија се сада може прописати на девет месеци, навела је директорка шабачког Дома здравља др Јасмина Станковић.

Од “шале” до кривичне пријаве
На друштвеним мрежама у четвртак вече се појавили фотографија текста из једног централног медија где је наведено да је једна девојка прва жртва коронавируса у Шапцу. Као извор информације наведен је “Глас Подриња”. наш недељник одмах је демантовао да смо објавили ову вест.
-С обзиром да се у јавности појавила вест о “првој жртви вируса Корона у Шпацу”, где се као извор наводи “Глас Подриња” желимо да вас обавестимо да такву вест никада нисмо објавили ни у штампаном ни у електронским издањима.
Током извештавања у ванредном стању искључиво објављујемо званичне и проверене податке добијене од надлежних институција и медицинске струке. Поштујемо идентитет и живот сваког нашег суграђанина, те се ни у редовним ситуацијама не руководимо сензационализмом већ високом професионалном и људском етиком, то ћемо радити и убудуће.
Надамо се да ће надлежни брзо установити ко стоји иза овога и да починиоцима следи адекватна казна за преношење лажних вести, наведено је у нашем саопштењу.
Директор Завода за јавно здравље Шабац, Бранко Вујковић, саопштио је да је ова установа поднела кривичну пријаву Основном јавном тужилаштву против НН лица због ширења панике и пласирања лажних информација.

Умро са короном, не од короне
Поводом смртног случаја који се у среду догодио у Шапцу, а који је доведен у везу са коронавирусом, у суботу се огласила епидемиолог Завода за јавно здравље прим. др Драгана Радојичић. Према њеним речима, резултати су показали да је преминули био заражен коронавирусом, али због низа других болести од којих је боловао, вирус се не може сматрати узроком смрти.
-У Шапцу је потврђен први случај коронавируса. Пацијент је у својој слузокожи имао вирус Covid 19. Особа је, нажалост, преминула, али се све то толико брзо десило да је изолација потврђена после смртног исхода, а пацијент је имао само два дана блаже тегобе. Имао је јако велики број болести о којима није водио рачуна: дијабетес, гојазност, хипертензија, астма. Тако да ово не подводимо под случај да је особа изгубила живот због Covid 19. Епидемиолошким истраживањем утврђујемо ко треба да буде у изолацији. Досадашња искуства кажу да је особа инфективна два дана пре него што се појаве први симптоми. Обзиром да су се први симптоми појавили 23. marta ми смо узели контакте од 20. марта, и од тог момента вршимо самоизолацију у трајању од 14 дана. То подразумева да је са неким био у блиском контакту дуже од 15 минута, у затвореном простору, а не неко ко је прошао поред њега - рекла је епидемиолог Завода за јавно здравље прим. др Драгана Радојичић.
Е.Г.П

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa