Инфо

2. април 2020.2. апр 2020.
Вирус пробудио људскост и емпатију
БРИГА О СТАРИМА И У РЕДОВНИМ И У ВАНРЕДНИМ ОКОЛНОСТИМА

Вирус пробудио људскост и емпатију

Овај посао радимо преко хуманитарне невладине организације “Caritas” Шабац. Пружамо, пре свега, општу негу и помоћ у кући нашим старијим суграђанима. Све активности на терену су у координацији са Центром за социјални рад и Црвеним крстом, а велику подршку нам пружа општина Коцељева
-Свака несрећа, па и ова данашња, донесе нешто добро. Пробудила се људскост. Као човеку ми је веома драго што и у најгорим моментима на крају исплива емпатија и потреба да помажемо једни другима- тврди наша саговорница Сњежана Којадиновић из Коцељеве, неговатељица “Karitasa”.

Њој и њеним колегиницама, које реализују пројекат “Помоћ и нега у кући старим лицима” није била потребна пандемија и увођење ванредног стања да у себи пронађу и покажу саосећајност према другима. Оне то свакодневно чине у редовним околностима јер су многим старачким домаћинствима једина подршка.

Овим послом се бави већ четири године и са осталим геронто домаћицама помаже старим лицима. Њих шест су на себе преузеле бригу о преко сто корисника старијих од 65 година у Коцељеви, Свилеуви, Драгињу, Доњем Црниљеву.

–Овај посао радимо преко хуманитарне невладине организације “Caritas” Шабац. Пружамо, пре свега, општу негу и помоћ у кући нашим старијим суграђанима. Све активности на терену су у координацији са Центром за социјални рад и Црвеним крстом, а велику подршку нам пружа општина Коцељева- рекла је Сњежана и додаје да је помоћ најчешће потребна онима који живе сами и обично имају и по неколико удружених болести, те да постоји јасно дефинисана категоризација и утврђени критеријуми.

У данима када је на снази ванредно стање и када су многи у прилици да раде из својих домова, неговатељице као и други хероји у доба короне, безпоговорно обилазе своје кориснике, пружају неопходну помоћ и подршку, подсећају их да нису заборављени и не дозвољавају им да се осете усамљеним.

Рад геронто домаћица је интензивиран, јер је старим људима помоћ сада још потребнија, али и одговорнији. Важно је од вируса заштити старе, али је неопходно размишљати о себи и другима, о члановима своје породице. Повећан обим посла не оставља много времена за размишљање и калкулисање јер је потребно стићи до најстаријих и најугроженијих становника који очекују намирнице, лекове, пензију и, пре свега, лепу реч.

–Усамљеност, која је била присутна и пре овог вируса, сада се драстично повећава. Ми покушавамо да анимирамо те људе да се нечим баве у кући, да се занимају неким лакшим пословима. Не можемо свакодневно да их обилазимо и имамо распоред којег се придржавамо. Ако не можемо да одемо, онда их бар позовемо да их питамо како су. Та им је пажња сада толико потребна и просто се умире када их контактирамо. Обим посла је драстично већи и зато је важно да сви будемо толерантни и да имамо јасан план приоритета како бисмо што ефикасније успели да завршимо све послове у току једног дана- сматра ова неговатељица.

Према њеном мишљењу, старији људи у Коцељеви су показали дисциплиновано и одговорно понашање према себи и другима и у великој мери се придржавају свих препоручених мера заштите од вируса.

Исти осећај на терену стекла је и геронто домаћица Славица Радовановић која брине о житељима Баталага и Свилеуве.
–У редовним приликама имам 17 корисника о којима се бринем и којима помажем. Наравно, ту је и других старих којима успут донесем лекове, нешто из продавнице, пензију и уопште није важно да ли су корисници или нису. Стари људи су, чини ми се, веома уплашени због коронавируса. Наше посете и брига много им значи. Стари су, запостављени и занемарени. Многима су деца сада спречена да дођу, али има много и оних који не долазе ни у редовним приликама. Стари нас, неговатељице, доживљавају као члана породице. У неким кућама ми смо једини посетиоци. Поштују нас као и ми њих. Многима значи само да имају са ким да причају и заиста је за похвалу активност општине Коцељева која је нашла начин да организује и финансира овај пројекат као и ангажовање нашег послодавца „Caritasa”, али и Центра за социјални рад и Црвеног крста. Ми смо се саживели са тим народом и надам се да ће се наћи начин да се са овим активностима настави и у наредном периоду, посебно у овим ванредним условима.

Једна од оних житељки Коцељеве којој је ова помоћ немерљиво значајна је и седамдесетседмогодишња Слободанка Ђорђић.

–Дошла сам из Београда и нов сам корисник. Живим са супругом који има 84 године. Свака част општини Коцељева и свим службама јер је реткост да неко дође и да понуди помоћ. То нам много значи. Имам озбиљне здравствене проблеме, тежак сам болесник али се не предајем. Водим строго рачуна, придржавам се свих мера и не идем нигде. Ни раније нисам могла нигде да идем већ су ишли други за мене. Ово је само још додатни разлог. И зато велику захвалност дугујемо свима који нам помажу. Ја се надам да ћемо све бриге пребродити- поручила је Слободанка.

Опасност од заразе новим вирусом донео је више посла и неговатељици Слађани Дамњановић из Драгиња, места у коцељевачкој општини са великим бројем становника ромске популације, од којих су се многи вратили из иностранства и у обавези су да спроводе мере самоизолације.

–Многи су у самоизолацији а ја сам ту да им помогнем. Имам доста корисника и помажем свима колико је у мојој моћи. Стари су заиста дисциплиновани. Не излазе нигде. Сада имам много више посла и обилазим и оне старије који нису моји корисници у оквиру пројекта. За све оне који не могу до продавнице, апотеке, поште, ја сам ту и завршавам све обавезе. Тренутно у Драгињу немам никог ко би могао да ми помогне али ми велику помоћ пружа Црвени крст у Коцељеви- истакла је Слађана.

Рад неговатељица у ванредним условима открио је и неке нове људе којима је помоћ и подршка друштва неопходна. На њихове потребе оне указују Црвеном крсту који потом контактира угрожене и ангажује волонтере за помоћ.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa