2. april 2020.2. apr 2020.
Korona zakucala na vrata
ŠABAC U TREĆOJ NEDELjI BORBE PROTIV KORONAVIRUSA

Korona zakucala na vrata

Prošle sedmice stigao je prvi pozitivan test na koronavirus u Šabac. Nažalost, 62-godišnji muškarac, koji je bolovao od još nekoliko bolesti, je preminuo. Grad nastavlja borbu protiv širenja zaraze, a pored gradskih službi i brojni volonteri su uključeni u zaštitu i pomoć građanima
Harodna kuhinja
na kućnu adresu
Savet za socijalnu zaštitu Grada Šapca organizovao je podelu hrane korisnicima narodne kuhinje u našem gradu.
Zaposleni i volonteri Crvenog krsta, Karitasa i Humanog srca Šapca u sredu su odneli na kućne adrese korisnika narodne kuhinje hranu za tri dana, a akcija je ponovljena u ponedeljak, 30. marta.
Miroljub Nikolić, direktor Karitasa, naglasio je da u vanrednim uslovima, a i zbog mera koje su na snazi, nije moguće organizovati rad i korišćenje narodne kuhinje i da je zbog toga Savet za socijalnu zaštitu grada Šapca odlučio da na ovaj način obezbedi suvim paketima hranu za sve korisnike narodne kuhinje.
U ova teška vremena treba organizovati život i pomoći ljudima kojima je pomoć neophodna. Svi zaposleni i volonteri Karitasa su redovno uključeni u sve akcije – istakao je Nikolić.
Snežana Petrović, samostalni stručni saradnik u Crvenom krstu kaže da se i ta organizacija uključila u ovu akciju.
- Naši volonteri od početka epidemije su uključeni različite aktivnosti, među kojima su i one koje naša organizacija sprovodi. Rado smo se ukljujčili i u ovu i učinićemo sve da pomoć stigne do svakog sugrađanina kome je to potrebno – rekla je Petrović.

Kolektivni smeštaj i
u Šapcu
Posle sastanka Zdravstvenog tima prošle srede, komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović je rekao da se grad Šabac sprema za prijem lakših pacijenata zaraženih koronavirusom i dodao da je Zdravstveni tim predložio tri prostora.
-Prvi prostor je sportska hala Zorka, drugi je sala Šabačke gimnazije, a treći je sala Ekonomske škole “Stana Milanović”. Zdravstveni tim je dao preporuku i u toku dana videćemo za sve objekte. U sledećim danima ćemo ući u pripremu tih objekata, kao objekata A, B i C za dalje postupanje- naglasio je Zelenović.
On je dodao da je tim povodom upućen zahtev Ministarstvu odbrane za 300 ležajeva, kako bi u prostoru koji je predviđen za smeštaj lakših vidova kovida 19 mogli što pre da se organizuju, i da se u vezi s tim očekuje vrlo brzo odgovor.
- U ovom trenutku još nemamo tačna uputstva koja se tiču smeštaja pozitivnih na koronavirus. Ono što za sada znamo to je da će se sa masovnim testiranjima krenuti u sredinama koje su u centru zaraze, a to je Beograd. Očekujemo da će u sledećim danima broj zaraženih da raste i u ostalim sredinama i mi se pripremamo preventivno. Isplanirali smo najgori scenario koji može da se desi po grad Šabac. Po tom scenariju, oni koji su najteži ići će u Beograd u zdravstvene ustanove, sledeći najteži pacijenti dolaze u šabačku bolnicu, a oni sa slabim oblicima se smeštaju u sportsku halu u Šapcu - istakao je Zelenović.
Prema njegovim rečima, zdravstveni tim očekuje i procedure koje treba da stignu iz Ministarstva zdravlja vezane za masovno testiranje za koronavirus.
- Utvrđeni su objekti, način na koji se ti protokoli odvijaju, ali detalje očekujemo od Ministarstva zdravlja. Pojavila se i potreba za jednim rentgen aparatom za Dom zdravlja u Šapcu i to moramo da rešimo - dodao je Zelenović.
On je rekao da će sistem javnog prevoza u Šapcu biti iskorišćen da se obezbedi dolazak i odlazak zdravstvenih radnika na i sa posla.
Na kraju je dodao da grad sprovodi sve mere dezinfekcije i da su obezbeđene zaštitne maske koje se dele po sistemu koji je utvrđen.

Dezinfekciono sredstvo u svim mesnim
zajednicama
Grad je prošlog utorka na devet lokacija postavio kanistere sa dezinfekcionim sredstvima, a već sledećeg dana morao je da se apeluje na građane da sredstva uzimaju u umerenim količinama, a to je maksimalno dve litre, kako bi svi mogli da obezbede neophodnu količinu dezinfekcione tečnosti izuzetno važne tokom perioda epidemije.
Lokacije na kojima građani mogu preuzeti tečnost za dezinfekciju su: Ulica Mačvanska kod autobuske stanice, na Čaviću ispred Doma kulture, ispred zgrade Mesne zajednice „Žika Popović“ kao i ispred zgrade Mesne zajednice „Šipurske livade i Kasarske livade. Kanisteri se nalaze i ispred igraonice Kiko na Letnjikovcu, na Trijangli kod arteškog bunara, ispred Zorkinog solitera i kod parka u Masarikovoj ulici.
Pripadnici Komunalne policije vrše proveru popunjenosti kanistera tečnošću (natrijum hipohlorit) kako bi Šapčani bili snabdeveni sredstvom za dezinfekciju domova. Ukoliko građani primete da su prazni mogu o tome obavestiti putem telefona na broj 345-700.
Na svakom kanisteru istaknuto je uputstvo za upotrebu tečnosti: Sredstvo se sipa u prskalice bez razblaživanja i prskaju se sve površine koje su izložene dodiru ruku.Ukoliko sredstvo dospe u oko ili usta, isprati sa većom količinom vode.
Sledećeg dana kanisteri su postavljeni na još pet lokacija u prigradskim naseljima: Mišaru, Jelenči, Pocerskom Pričinoviću, Jevremovcu i Majuru.
Već narednog dana, u četvrtak, kanisteri su rapoređeni i po selima. Grad Šabac je nabavio 50 kanistera od 250 litara, koji su napunjeni natrijum hipohloritom, raspodeljeni po seoskim mesnim zajednicama.
Kanisteri su postavljeni u centre sela i dopunjavaju se po potrebi. Stajaće na tim mestima sve dok bude postojala potreba za tim.
Građani sredstvo mogu koristiti za dezinfekciju domaćinstava, a preporučuje se da ne uzimaju više od dve litre, jer kada stoji duže od 24 sata dezinficijens gubi dejstvo. Sredstvo je već rezblaženo i posebno se preporučuje za dezinfekciju brava i drugih površina koje se dodiruju rukama. Građani ga mogu uzimati svaki dan ukoliko za tim imaju potrebe.

Nastavljena podela
zaštitne opreme
Grad Šabac je u prostorijama Komunalne policije u četvrtak nastavio i podelu zaštitnih maski i rukavica i sredstava za dezinfekciju. Nakon Doma zdravlja, Opšte bolnice, Gerontološkog centra, Zavoda za javno zdravlje i prodavaca koji su u kontaktu sa velikim brojem ljudi, na red su došla i privredna društva. Podela se obavlja prema prioritetima koje je odredio Štab za vanredne situacije, a u odnosu na to koliko je neko izložen riziku od oboljevanja.
-Potrošili smo zalihe od 30.000 maski koje smo imali. Šabački privrednici su se uključili u međuvremenu i počeli da šiju maske. Tako nam svakog dana stigne novih 7.000 maski i mi ih podelimo. Na redu su privredna društva, odnosno prozvodni pogoni. Sledeći korak je da maske stignu i do građana. Sistem raspodele su upravo pravi. To će biti preko mesnih zajednica, prema svačijim potrebama i prioritetima. Dostavićemo im određeni broj maski i rukavica. Nakon toga će podela biti i u gradu i to ćemo ih svakom sugrađaninu dostaviti na kućnu adresu, kako bismo smanjili izlaženje ljudi što više. Grad se dezinfikuje. Pratimo šta se dešava. Sistem radi i trudimo se da građane informišemo o svemu, rekao je gradonačelnik Šapca i načelnik Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

Smrt sa koronom
Muškarac rođen 1958. godine, iz Šapca, prvi je registrovan slučaj kovida 19 na teritoriji Mačvanskog okruga i nažalost prva osoba koja je preminula sa ovim virusom na području okruga kojem pripadamo. Kako je navedeno na konferenciji za medije Zavoda za javno zdravlje Šabac (ZZJZ), preminula osoba je imala više zdravstvenih problema, dijabetes, hipertenziju, gojaznost. Nije bio u inostranstvu.
Iako se nije uklapao u definiciju slučaja, preminuli je prve tegobe imao 23. marata, zatim se 24. marta javio u Kovid ambulantu sa povišenom telesnom temperaturom, zatim je pušten je na kućno lečenje sa savetima, uz preporuku da se javi ukoliko ne bude poboljšanja. Posle pogoršanja stanja 25. marta primljen u Opštu bolnicu na Infektivno odeljenje, gde je postupano po uputima u situaciji kada postoji sumnja u korona virus.
-Trenutno istražujemo najbliže kontakte preminulog počev od 20. marta. Sanitarna inspekcija će napisati rešenje svima njima za kućnu izolaciju od 14 dana. Testiraćemo samo one koji imaju respiratornu infekciju, tako je po sadašnjem algoritmu- izjavila je Dr Dragagana Radojičić, spec. epidemiologije, načelnica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.
Nakon zvanične potvrde prisustva Korona virusa u našem gradu, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović je sazvao konferenciju za medije na kojoj je izjavio saučešće porodici preminulog sugrađanina i dodao raspologanju 200 ležajeva, dok bi se alternativnim smeštajem moglo obezbediti još 300, ali se u tom smislu čekaju odluke nadležnog Ministarstva.
Za sve one sugrađane koji ne mogu da izlaze iz kuće, a nešto im je potrebno, grad je 17. marta otvorio kol centar sa brojem 015/364-130, na koji mogu pozvati od 7 do 16 sati, a koji ima na raspolaganju oko 70 volontera.

Maske će dobiti svako
Volonteri Grada Šapca od petka su počeli da dele zaštitne maske i građanima i to od vrata do vrata, kako bi se smanjio broj izlazaka napolje i kontakata. Maske za seoska područja preuzeli su predsednici saveta mesnih zajednica. Broj volontera je ograničen, ali će podela trajati dok svi sugrađani ne dobiju platnene maske za višekratnu upotrebu.
Nadležni poručuju da su obezbeđene dovoljne količine zaštitne opreme za sve žitelje Grada, samo apeluju na sugrađane da budu strpljivi, jer je terotorija za raspodelu velika, a ljudski resursi ograničeni.

Obuka za testiranje
Prošle subote u Šapcu i Loznici počela je obuka zdravstvenih radnika za uzimanje uzoraka koji će poslužiti za dalje testiranje na Covid-19 virus.
Za testiranje na kovid 19 virus potrebna je specijalizovana i kompletna oprema, kao i za to posebno obučeno osoblje.
Obuke se sprovode u cilju priprema za predstojeće masovnije testiranje na korona virus. Na sticanje znanja u Šapcu i Loznici upućeno je po 40 medicinskih radnika, sestara i lekara i to po dvadeset iz bolnica i domova zdravlja u tim gradovima.
Obuku sprovode stručnjaci šabačkog Zavoda za javno zdravlje, obuka se sastoji od pružanja osnovnih informacija oko postupanja kod testiranja osobe sa sumnjom na kovid 19 virus, preko nošenja zaštitne opreme pa do uzimanja uzorka za test na ovaj virus.

Zatvorene pijace
Sve pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru na teritoriji grada Šapca zatvaraju se do daljeg – odlučeno je u subotu na elektronskoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Šapca.
Na istoj sednici promenjena je i odluka o objektima za smeštaj pacijenata sa lakšim simptomima zaraze koronavirusom - za primarnu lokaciju izabrana je sportska hala Ekonomske škole, a za drugi objekat sportska sala Osnovne škole „Nikolaj Velimirović“.
Štab je informisan i da su mesne zajednice donele odluku da sredstva solidarnosti koja im pripadaju od poreza na imovinu, iskoriste kao pomoć za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

Dezinfekcione barijere
Akcije u prevenciji i borbe protiv širenja virusa korona u Šapcu nastavljena je podelom sunđera i dezinfekcione tečnosti kako bi se pred ulazima u stambene zgrade postavile dezinfekcione barijere. Upravnici zgrada ili predstavnici preuzeli su sunđere i tečnost koja se, razblažena u vodi, koristi za natapanje sunđera po pojašnjenoj proceduri. Tečnost u špricevima dovoljna je za pet dana. Po isteku tog perioda nadležni će kontaktirati predstavnike stanara kako bi preuzeli novu količinu dezinfekcionog sredstva.
-Ovo je još jedna mera grada u borbi protiv virusa koji je izazvao pandemiju. Cilj je da sunđeri ispred ulaza budu dezinfekciona barijera, odnosno brana kako stanari na obući ne bi virus uneli u zgrade. Grad i građani su u zajedničkoj borbi protiv virusa i mi ćemo na različite načine pokušati da podignemo sigurnost svih na području celog grada, odnosno gradskom, prigradskom i seoskom području - istakao je Goran Stojićević, pomoćnik gradonačelnika Šapca.

Vizir zaštite
Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ uručen je u ponedeljak prvi kontingent od 55 zaštitnih vizira namenjenih zdravstvenim radnicima u ovoj ustanovi. Direktorka Jasmina Stanković je istakla važnost ove zaštitne opreme za sve, a posebno za one koji su prvi u kontaktu sa ljudima potencijalno zaraženim korona virusom.
- To su zaposleni u Trećoj zdravstvenoj ambulanti, koja je sada trijažna ambulanta, odnosno kovid ambulanta, ali je značajna i za sve druge u kontaktu sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, respiratorne probleme. Sve službe će imati veliku korist od ovih vizira. Oni su višekratni i dezinfekcija je dovoljna za ponovnu upotrebu - rekla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Zaštitni viziri su namenjeni svim zdravstvenim ustanovama u Šapcu (Opštoj bolnici, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja). U skladu sa potrebama koje su pomenute ustanove iznele pred Štab za vanredne situacije, tokom nedelje će biti podeljene celokupna narudžbina.
-Raspodeljeni kontingent pripremljen je na dva 3D štampača u Centru za stručno usavršavanje i Tehničkoj školi u Šapcu. Drago mi je što u našem gradu postoji mogućnost za isporuku ovakvog proizvoda. Još 500 vizira obezbeđeno je u Požegi, čime su zadovoljene sve potrebe koje su pred Štab za vanredne situacije iznele ovdašnje zdravstvene ustanove - naglasio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

Dobar dan,
ovde vaš lekar
Od ponedeljka je nešto izmenjeno postupanje Doma zdravlja u odnosu na osobe koje se nalaze u samoizolaciji. Kroz sistem izabranog lekara više od 500 osoba u samoizloaciji kontaktiraće lekar, umesto dosadašnje prakse da oni zovu svoje lekare. Na dnevnom nivou će se raspitivati o eventualnim tegobama pacijenata i činiti ono što je u njihovom opisu posla. Na osnovu informacija dobijenih na taj način, Zdravstveni tim gradskog Štaba za vanredne situacije, pripremaće naredne korake u odnosu na osobe u samoizloaciji.

Maske u svakom domu
Raspodela zaštitnih maski za višekratnu upotrebu je u toku i trajaće dok svi na području celog grada ne budu opremljeni maskama kao jednim od najvažnijih zaštitnih artikala u borbi protiv korona virusa. Na gradskom području maske građanima dele volonteri, dok je u prigradskom i seoskom području princip drugačiji. Kako je navela pomoćnica gradonačelnika Jelena Topalović Petrović, predstavnici Saveta Mesnih zajednica se javljaju, preuzimaju traženu količinu, a potom podelu organizuju kako procene da je najbrže i najbolje.
Predlog za mesne zajednice
-Kao predsednik Saveta Mesne zajednice Štitar razgovarao sam sa članovima Saveta i doneli smo odluku da jedan deo novca koji je vraćen od poreza na imovinu prosledimo gradskom Štabu za vanredne situacije. Konkretno, razgovarali smo o 200.000 dinara. Želimo da Grad tim novcem obezbedi, pre svega, sredstva za Bolnicu, za Dom zdravlja i za građane, kao što su maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju. Pozivam i ostale mesne zajednice da to učine. Smatram da je u ovom trenutku, od svih projekata koje smo izglasali, mnogo važnije zdravlje ljudi, predložio je predsednik Saveta MZ Štitar Dušan Tufegdžić.

Prodavnice otvorene za najstarije
“Gomeks” maloprodajni objekti od nedelje u većem broju rade za osobe starije od 65 godina. Na području Šapca ukupno osam prodavnica će ujutru od 4.00 do 7.00 biti otvorene za najstarije sugrađane.
Radi se o sledećim “Gomeksovim” prodavnicama:
Bare u Kralja Petra Prvog br. 10
Delikates u Kralja Milana 47
Jelin blok u Stojana Novakovića 36
Letnjikovac u Vojvode Janka Stojićevića bb
Park u Oslobođenja 5
Živinarnik u Žike Popovića 36
Majur u Svetog Save 1
Štitar u Mije Jovanović 1
Od prošle sedmice za starije od 65 na teritoriji Šapca su otvoreni i
Roda
Lidl
Maksi u Prote Smiljanića 58
Aman u Despota Stafana Lazarevića
Vum u ulicama Vojvode Janka Stojićevića 99, Kralja Aleksandra 1, Masarikova 43
Diskont Mlekare Šabac u Ulici kralja Milana 17

Treća zdravstvena za sumnjive na koronavirus
Dom zdravlja “Dr Draga Ljočić”, u skladu sa instrukcijama dobijenim od Ministarstva zdravlja, opredelio je Treću zdravstvenu ambulantu kao trijažnu ambulantu za pacijente sa sumnjom na koronavirus. Pacijetni koji sumnjaju da su zaraženi ovim virusom ulaziće na glavni ulaz, a to su pacijenti koji imaju pozitivnu epidemiološku anamnezu, respiratorne tegobe tipa kašlja, teškog disanja, kratkog daha i febrilni su.
-Jako je važno da svi naši sugrađani pre dolaska u ambulantu nazovu na broj telefona 363-505 i da se informišu kada radi njihov lekar. Ukoliko njihov izabrani lekar ne radi dobiće informaciju kome da se jave. Ambulanta radi od 7.00 do 18.00 časova. To isto važi i za druge ambulante u koje se upućuju pacijenti zbog drugih zdravstvenih tegoba, a broj telefona za njih je 363-318. Seoske ambulante koje su radile u dve smene radiće takođe od 7.00 do 18.00, a one koje su radile samo prvu radiće od 7.00 do 12.30, a neke smo privremeno zatvorili. Pacijenti koji pripadaju tim ambulantama upućuju se u prvu sledeću. Stariji od 65 godina ne treba da dolaze za terapiju, mogu je poručiti telefonom kod svog izabranog lekara. Hronični bolesnicima terapija se sada može propisati na devet meseci, navela je direktorka šabačkog Doma zdravlja dr Jasmina Stanković.

Od “šale” do krivične prijave
Na društvenim mrežama u četvrtak veče se pojavili fotografija teksta iz jednog centralnog medija gde je navedeno da je jedna devojka prva žrtva koronavirusa u Šapcu. Kao izvor informacije naveden je “Glas Podrinja”. naš nedeljnik odmah je demantovao da smo objavili ovu vest.
-S obzirom da se u javnosti pojavila vest o “prvoj žrtvi virusa Korona u Špacu”, gde se kao izvor navodi “Glas Podrinja” želimo da vas obavestimo da takvu vest nikada nismo objavili ni u štampanom ni u elektronskim izdanjima.
Tokom izveštavanja u vanrednom stanju isključivo objavljujemo zvanične i proverene podatke dobijene od nadležnih institucija i medicinske struke. Poštujemo identitet i život svakog našeg sugrađanina, te se ni u redovnim situacijama ne rukovodimo senzacionalizmom već visokom profesionalnom i ljudskom etikom, to ćemo raditi i ubuduće.
Nadamo se da će nadležni brzo ustanoviti ko stoji iza ovoga i da počiniocima sledi adekvatna kazna za prenošenje lažnih vesti, navedeno je u našem saopštenju.
Direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, Branko Vujković, saopštio je da je ova ustanova podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica zbog širenja panike i plasiranja lažnih informacija.

Umro sa koronom, ne od korone
Povodom smrtnog slučaja koji se u sredu dogodio u Šapcu, a koji je doveden u vezu sa koronavirusom, u subotu se oglasila epidemiolog Zavoda za javno zdravlje prim. dr Dragana Radojičić. Prema njenim rečima, rezultati su pokazali da je preminuli bio zaražen koronavirusom, ali zbog niza drugih bolesti od kojih je bolovao, virus se ne može smatrati uzrokom smrti.
-U Šapcu je potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Pacijent je u svojoj sluzokoži imao virus Covid 19. Osoba je, nažalost, preminula, ali se sve to toliko brzo desilo da je izolacija potvrđena posle smrtnog ishoda, a pacijent je imao samo dva dana blaže tegobe. Imao je jako veliki broj bolesti o kojima nije vodio računa: dijabetes, gojaznost, hipertenzija, astma. Tako da ovo ne podvodimo pod slučaj da je osoba izgubila život zbog Covid 19. Epidemiološkim istraživanjem utvrđujemo ko treba da bude u izolaciji. Dosadašnja iskustva kažu da je osoba infektivna dva dana pre nego što se pojave prvi simptomi. Obzirom da su se prvi simptomi pojavili 23. marta mi smo uzeli kontakte od 20. marta, i od tog momenta vršimo samoizolaciju u trajanju od 14 dana. To podrazumeva da je sa nekim bio u bliskom kontaktu duže od 15 minuta, u zatvorenom prostoru, a ne neko ko je prošao pored njega - rekla je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje prim. dr Dragana Radojičić.
E.G.P

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa