Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Шапчани испоштовали апел
УСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТИХ
АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА

Шапчани испоштовали апел

Грађани Шапца испоштовали су апел државе, струке и цркве и за време ускршњих празника су остали у својим домовима због мера забране кретања током трајања епидемије коронавируса.
Врата шабачке цркве Светих апостола Петра и Павла била су у недељу, на Ускрс, отворена за све који су могли да дођу и да присуствују ускршњој литургији која је почела у девет сати. Њој је присуствовало двадесетак верника који су се на крају и причестили. Слично је било и у осталим храмовима у Шабачкој епархији.
Занимљиво да упериоду одржавања литургије у самом граду није било људи на улици, а није било ни патрола полиције. Шабац је био аветињски празан град на највећи хришћански празник.
Уочи Ускрса, у јавности се доста полемисало да ли ће председник Србије Александар Вучић да послуша савет струке и да прогласи најдужи полицијски час у историји Србије, или апел Синода Српске православне цркве да се полицијски час прекине током дана Ускрса како би се верницима омогућило да присуствују ускршњој литургији. Дилема која је, очигледно била лажна јер је одлука још раније донета, званично је разрешена у телефонском разговору између Вучића и патријарха српског Иринеја. Држава није попустила, али је и окренула главу од чињенице да је у многим храмовима била организована литургија са верницима.
На територији Србије, нико није приведен због кршења полицијског часа, а да је био на ускршњој литургији.
Н. К.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa