Инфо

4. јун 2020.4. јун 2020.
Зеленовић: Шабац је шампион развоја
Како је Шабац за четири године постао град у ком се тражи радник више

Зеленовић: Шабац је шампион развоја

Иако је у предизборној кампањи 2016. године најава доласка “јапанског гиганта” звучало као недостижно предизборно обећање, испоставило се да је тадашњи кандидат за градоначелника Небојша Зеленовић имао јасан план
У 2015. години било је 29.000 запослених у Шапцу, а данас посао има више од 40.000 људи, говоре званични подаци надлежних институција. Где се запослило 11.000 грађанки и грађана у овом граду?
Одговор је у подацима Агенције за привредне регистре (АПР) који кажу да у Шапцу има 295 нових активних привредних друштава и 1237 предузетника за претходне четири године.
Само у Јазакију ради више од 3.000 људи. Иако је у предизборној кампањи 2016. године најава доласка “јапанског гиганта” звучало као недостижно предизборно обећање, испоставило се да је тадашњи кандидат за градоначелника Небојша Зеленовић имао јасан план.
-Мој тим и ја од фебруара 2015. године преговарамо са јапанском компанијом која је светски лидер у производњи аутокомпоненти. Они ће запослити 2000 људи, највише жена. Да се држава питала, та инвестиција би завршила у Крушевцу, Краљеву или у Нишу, али сигурно не у Шапцу. Велике инвестиције долазе у оне градове у којима има живота, будућности, перспективе и у којима људи који воде те градове имају јасан план како да се живи боље, рекао је Зеленовић у априлу 2016. године када је обећао да ће плата у овој јапанској компанији, тада још увек јавности непознатог имена, бити 30.000 динара, што је у том моменту било значајно више од минималца.
Не само да је Јазаки дошао баш у Шабац, већ је запослио и више људи него што је у почетку најављено.
Међутим, нису само Јапанци проценили да је Шабац најбоље место за њихову инвестицију. У Северозападној радној зони, поред Јазакија, почело је да ради нових 10 компанија, а пет старих је проширило производњу (Монди, Вопахел, Весковини, Чеданит, Де Хеус) и запослило нове раднике. Инвестиције су долазиле и у источну индустријску зону, највише из Италије. Једна од највећих је фабрика Пасубио где Шапчани и Шапчанке праве кожну унутрашњост за најлуксузније светске аутомобиле – ферари, јагуар, порше и друге.
Претходне четири године Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, описује као успех и истиче да нико нема већи потенцијал од Шапца да запосли нове људе и створи прилику за боље зараде.
-Нико у Србији нема већи потенцијал од Шапца да запосли нове људе и створи прилику за боље зараде.
Шабац је шампион развоја. Чак 11.000 грађанки и грађана Шапца је добило посао у преходних пет година. Боримо се за још добрих послова, за боље плате, да живимо без брига у свом граду. Развој Шапца је да свако ко је вредан и ко жели, може да се запосли и живи боље, сигурно и безбрижно у нашем Шапцу, каже Зеленовић.
Константан раст броја запослених показује и приход у буџету Града Шапца од пореза на зараде који се у претходне четири године удвостручио.
-Пре четири године смо имали 800 милиона динара прихода од пореза на зараде, а данас имамо милијарду и 430 милиона динара, а када на то додате још 160 милиона од самосталних делатности, то је скоро па удвостручено. У овом тренутку се тражи радник више у граду, а бројна признања међу којима су награде Италијанске привредне коморе или Фајненшел Тајмс-а потврђују да смо најбоље место за инвестиције, истиче Небојша Зеленовић док говори о томе шта је све постигао као градоначелник.
Он је у претходних месец дана посетио велики број фабрика у Шапцу и разговарао са радницима. Подсећа на примере младих људи који су у изјавама испричали да су свој први, добро плаћен посао, пронашли у шабачким фирмама, без било каквих политичких условљавања, већ само на основу сопствених квалификација, попут младе жене која ради као технолог у фирми “Кенди Раш” или младића у фирми “Абот”.
-Развој Шапца је када заслужите сигуран и добро плаћен посао на основу знања и марљивости, а не на основу претње или уцене. Развој је када се послодавци такмиче за вредне и способне раднике. Вреди борити се и одбранити ту слободу, прича Зеленовић.
Он додаје да је све то успех грађана и грађанки Шапца.
-Шабац припада свима нама који у њему живимо и радимо. Зато је Шабац шампион у развоју, зато смо на два различита нивоа развоја цивилизације. Они су још увек политичари из прошлог века, а ми смо грађани Шапца који дајемо све од себе, свако у својој струци да живимо боље, да будемо без брига и сигурни. Да се Шабац развија, каже Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.
За будуће инвеститоре у Северозападној индустријској зони спремно је 250 хектара замљишта. Куповином парцеле, инвеститори не купују “ливаду” већ комплетно инфраструктурно опремљено земљиште. Шабац се издваја и по томе што не поклања земљиште инвеститорима, као што је случај у многим градовима Србије.
Још једна потврда да је актуелна власт створила добру привредну климу у граду, јесте чињеница да нови инвеститори долазе у Шабац по препоруци привредника који већ послују у овом граду.
Радницима је одлазак на посао од 1. јуна олакшан јер је уведен нови концепт градског превоза у оквиру којег постоји и линија која саобраћа до индустријских зона.
За разлику од 2016. године када је једна од најважнијих тема у Шапцу била како довести инвеститоре и запослити људе, данас се тражи радник више, зато пред предстојеће локалне изборе заказане за 21. јун, Небојша Зеленовић поручује да Шапчани имају привилегију да бирају да ли ће Шабац још да се развија.
-Све ово смо успели да урадимо ми, грађани Шапца, сви заједно. Да свако ко је вредан и ко жели може да живи боље, сигурно и безбрижно у нашем Шапцу. Да будемо поносни, да за четири године живимо још боље. Да још развијамо наш град. Шабац је наш, поручује Небојша Зеленовић чија је листа на предстојећим изборима под редним бројем 3.

У претходне четири године у Северозападној индустријској зони инвестирале су фирме: Јазаки, Лимарија Продановић, Clay&Stone,Lama-Lumi Sport, Darkom, Fox Pac, MAS, Teoekomst, Candy Rush, Mesara Slavija, Britech. Међу највећим фирмама које су почеле са радом у Шапцу су и Пасубио, Лидл, Селетра, Рефрион. Поред нових инвеститора и постојећи су ширили своју производњу а међу њима је Монди, Вопахел, Весковини, Чеданит, Де Хеус.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa