Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Прича о Лоли
БЕБА ЛАМА У ЗОО ВРТУ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

Прича о Лоли

Лари и Лариса су у Шапцу три године. Ових дана добили су бебу. Девојчицу Лолу, која нема још ни месец дана, али са успехом правда име: лепоока луткица
Овог 21. маја родила се Лола. Лола је лама, резултат трогодишњих загрљаја госпође Ларисе и господина Ларија. Необичност њеног положаја је што светлост дана није угледала негде на подрчју Анда, природном станишту ове врсте, већ на економији Средње пољопривредне школе у Шапцу. Необичност и срећа, јер је Лола рођена са слабашним ногама и у оца и мајке искусним у позирањима посетиоцима, али неуким по питању родитељства. Да преживи помогли су јој ветеринари са економије, док су за то време Лари и Лариса научили значење речи родитељ.

Лари и Лариса су у Шапцу три године.Толико траје и њихов брак, који је ових дана благословљен Лолом која од самог почетка са успехом правда име: лепоока луткица. Лепо изненађење за све запослене и посетиоце овог Зоо врта.

-Имали смо намеру да подмладимо Зоо врт. Скупљали смо информације од већих ко би овог пролећа могао да нам поклони малу ламу и баш у тим тренуцима трагања десила се Лола. Током ламљења сви смо бдили над Ларисом. Први пут смо се сусрели са порођајем једне дивље животиње и страховали смо да нешто не крене по злу. Сам чин ламљења је прошао добро, али је беба била прилично слаба. Уплашили смо за њу. Дали смо јој име, са њим снагу и идентитет. Лола је почела да напредује, али опет уз нашу асистенцију.

Лариса, несикусна као мајка није имала стрпљења да је подоји, а Лола снаге да сиса. Решење је било у измузању Ларисе и храњењу Лоле на флашицу, али и инсистирању на контакту мајке и бебе. Други проблем су биле Лолине задње ноге, несигурно је стајала на зглобовима уместо копитама. И то смо временом решили. Лола је данас здрава, срећна беба и спремна да се представи широј јавности- објаснила нам је професорка у Пољопривредној школи Тамара Вешић.

Рођење Лоле је потврда да, иако у ограниченој средини у многоме различитој од природног окружења лама, ова 3Л (Лари, Лариса, Лола) породица на економији Средње пољопривредне школе има све што јој треба. Иако се Лола и данас једним делом прехрањује, несебичном донацијом млека кравица из оближње штале, њих троје одају утисак срећне и задовољне породице. Породице где се зна за ред. Отац је ту да заштити и обезбеди сигурност, мајка да брине о беби. Лола, како јој само име говори: лепоока луткица је ту да ради оно што бебе обично чине трепће и шармира и у томе је више него успешна. Звезда је рођена.

Нега пресудна за срећу
Сви који су их видели стекли су утисак да су животиње у овом Зоо врту екипа срећних и задовољних јединки. Професорка Вешић каже да је то због љубави и бриге која им се поклања. Поред посетилаца са животињама се свакодневно, током практичне наставе друже ученици СПШ, док је за време пандемије Ковида, брига око њих била задужење запослених на економији.

Сваке сезоне се нешто ново дода, обогати дружина, додатно среди простор. Овог пролаћа је актулено ограђивање простора за козице, а у плану је и набавка патуљастих коза.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa