Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Уметност се воли
Изложба најбољих ученика ШПУ у Културном центру

Уметност се воли

„Овогодишња изложба је посебно значајна, јер је реализована у времену у којем нам је неко украо последње, најлепше дане у школи, а вирус покушао да развеје наше снове и планове“, директоркa Школе примењених уметности Невенкa Ђокић
-Захваљујем Културном центру на вишегодишњем поверењу, отворености и подршци креативном стваралаштву ученика. Овогодишња изложба је посебно значајна, јер је реализована у времену у којем нам је неко украо последње, најлепше дане у школи, а вирус покушао да развеје наше снове и планове. Поручила бих ученицима да чувају себе и сећање на ове дане, касније ће оно сигурно вишеструко вредети. Републичке и међународне награде које су освајали, саме по себи нису циљ, много су важнији путеви сталног учења, усавршавања, истраживања у креативном изражавању или било којој другој области, али они то и знају. Желим им много успеха, свет је у њиховим рукама, они га чине лепшим и динамичнијим - рекла је директоркa Школе примењених уметности Невенкa Ђокић поводом традиционалне изложбе у Културном центру посвећене најбољим ученицима.

Свет је у њиховим рукама
На свечаном отварању поставке додељене и награде онима који су у школској 2019/20. години освојили једно од прва три места на републичким и међународним такмичењима и конкурсима.
Награда за ликовно стваралаштво припала је Хелени Остојић (ментор Александра Хорват).
-Прву годину средње школе сам провела у другој школи, покушавајући да се остварим у нечему што ме није занимало. Сматрам да сам имала велику срећу у томе сто су ме моји родитељи подржали да се опробам у уметности, а ова школа ми је омогућила да радим на свом таленту, развијем лични стил сликања, као и да се научим стрпљењу. Колоније на које сам ишла, а које је школа организовала, памтим као једне од најлепших успомена. Желим да од срца захвалим професорима цртања и сликања, практичног рада, српског језика и књижевности, вајања који су ме научили и колико је важно бити добар човек. Мислим да ћу то, као подсетник, увек носити са собом - појаснила је Хелена Остојић.
Професорка практичног рада Милена Кијурина истиче да је неизмерна жеља за сликањем и савладавањем разних сликарских техника додатни мотив за талентовану Хелену.
-Увек насмејана и расположена, сваком часу приступа као игри бојом, у којој настају радови изузетне колористичке слободе и ликовности. Мислим да је пред њом права уметничка каријера у којој јој желим пуно успеха - додала је Милена Кијурина.
Исидорa Поповић, добитница награде за постигнућа у области примењене уметности наводи да су протекле четири године у Школи биле инспиративне и изазовне, али добра увертира за академско усавшавање које предстоји.
-Архитектура је мој избор и осећам да сам спремна за озбиљан рад који ме тамо чека. Осим ликовних вештина из школе носим и радну дисциплину. Свиђа ми се начин на који сам одрасла, а са друге стране волела бих да задржим ову дозу слободе коју средња школа негује - каже Исидора.
Професорка Драганa Малишић Марковић као ментор подржала је будућу младу уметницу.
-Исидора је дивно дете, ђак какав се само пожелети може. По природи је тиха, суздржана. Највише говори кроз рад, у правом смислу речи рад, не дела. Мислим да на њеним делима чак и није довољно видљиво са колико труда, аналитичности и посвећености приступа реализацији. Увек је спремна на промене, зрело прихвата критику, активно учествује на свим пољима уметности. Једном речју, воли.

Ђачке успомене и
будућност
Андреа Кабић и Тијана Стјепановић су носиоци дипломе Вук Караџић, док је Андреа и ученик генерације 2019/20. Школе примењених уметности.
-Ако сте јој предавали, сетићете се да је то ученица која је увек спремна на тачан и прецизан, добро одмерен одговор; она ученица која има готово све петице у рубрикама током четири године средњошколског образовања. Она је ученица која последња напушта кабинет или учионицу јер увек предано и марљиво ради. Нема колеге који је сарађивао са њом а да вам неће рећи да је Андреа изузетно дете, ученик какав се данас ретко среће. Увек искрена, пуна поштовања према својим професорима али и према вршњацима, њој никада не недостаје онај чувени ‘’још један дан’’да спреми неку лекцију, заврши започети рад. Она, заправо, представља пример који треба да следе, не само њени вршњаци, или они ученици који тек улазе у наше учионице, већ и ми одрасли - појаснила је Бојана Јовановић, одељењски старешина ученице генерације.
Предан рад „донео“ је Андреи значајно искуство током школовања, а најлепше успомене на ђачке дане сачуваће у неизбрисивом сећању.
-Ове четири године су биле незаборавне, усудила бих се да кажем и најбоље, јер сам испунила део сна. Професори су ме усмеравали и сарађивали смо стално. Честим изложбама, представљали смо школу, а и школа нас. Да могу да кренем живот из почетка, поново бих уписала ову школу и проживела све изнова. Желела бих свима да захвалим, јер ово је било једно дивно искуство за мене. Овом приликом бих охрабрила осмаке који размишљају о упису ове школе и њихове родитеље да упишу децу. Ако је то њихов сан, неће се покајати - наглашава Андреа.

Награде за најбоље
Ученици који су освојили једно од прва три места на републичким и међународним конкурсима и такмичењима: у области цртања и сликања - Хелена Остојић и Андреа Кабић; у области калиграфије - Катарина Баришић, Ксенија Јевтић, Мина Деспотовић, Андреа Косанић, Даница Кузмановић и Марина Николић; у области фотографије - Немања Јелић и Анђела Јерковић; у области графике - Ксенија Димитрић; у области дигиталне графике - Анђела Ђурић и у области илустрације - Ирена Исић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa