Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
Печат младости
Осликан простор код Дома пензионера

Печат младости

Нико није хтео да ме слуша. И то ме је мучило. Сад, кад сам зашао у године, сви траже од мене да им говорим о себи. А ја не могу речи да кажем. И то ме мучи, Иво Андрић
Од недавно пролаз код Дома пензионера у Шапцу има нешто другачији изглед. Сиви зидови добили су животност, колорит и вибрантност захваљујући ангажовању младих градских уметника и средњошколаца. Иницијатива је уз енергију врло брзо претворена у дело, те се сада иза металне капије скрива уметничка оаза са потписом генерација које долазе. Два нова мурала омаж су родном граду и познатом ерудити.

-Млади људи у нашем граду су желели да искажу своју креативност, оставе печат и због тога ми је драго да смо наишли на подршку, разумевање. Надам се да је ово само почетак иницијативе - рекао је Игор Ракић, један од учесника акције израде мурала.

Прва фаза у осликавању простора започела је током Винаверових дана европске културе, а финална фаза тек предстоји.

-Желели смо да спојимо већ етаблиране уметнике и оне који граде своје име, како би се повезали, упознали, разменили идеје. Наравно, све ово укључује и грађане, јер уметност треба да буде доступна, видљива. Током Винаверових дана имали смо прилику да видимо како ствараоци виде и интерпретирају дела Станислава Винавера кроз различите медије - навела је Марија Ратковић, помоћница градоначелника за младе.

Шабачки уметници Ђурађ Стевановић, Вук Ђурић, Стефан Стојановић и Драгиша Маринковић, уз помоћ ученика Школе примењених уметности, оплеменили су, до сада, естетски непривлачан простор, истовремено направивши крeативну спону између различитих животних доби. Полетност младости уткана је у мурал који краси пролаз већини суграђана познат као локација у близини Дома пензионера.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa