Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
КРИВИНА У ОГЛЕДАЛУ

Две црвене

У много чудној земљи живимо. Толико је чудно, да постаје бесмислено. Што је власт јача, то је хаос у земљи све већи. Председника нема пет дана у јавности, а навикао нас је да буде присутан пет пута дневно. Коронавирус коси све што стигне, а Ана Брнабић Чале се чешља.
И у целу ту причу се некако идеално уклапа и изборна сторија, како у Србији, тако у Шапцу. Коронавирус, природни савезник Српске напредне странке, међутим, обезглављује руководство тих истих напредњака. Јуче су избори поновљени на више од 230 бирачких места и то у тренуцима када је Србија најбрже растућа земља у Европи по броју заражених од коронавируса. И Шабац чекају поновљени избори на 27 бирачких места, после доказане пљачке СНСа.
Причају људи да су локални избори у Шапцу много коштали СНС. За те новце којим су куповали гласове, могло је да се купи неколико респиратора, јер у оној првој тури када је набављнено неколико стотина ниједан није завршио у Шапцу. Стигли су визири са Пинка. Ето вам сада визири па лечите препуну болницу са суграђанима који су добили Ковид 19. Имају напредњаци важније ствари да намире од борбе против короне. У првом пику првог таласа, када је Шабац успео да одоли том нападу и да живот у њему нормално функционише, понављам, напредњака нигде није било. Сакрили су се у мишју рупу и чекали да неко други не заврши посао. И онда их народ награди на изборима озбиљном количином гласова. Ма, није ваљда.
Најбруталнија и најодвратнија изборна крађа је забележена у нашем граду. Вероватно никада неће бити познато ко су све виновници овог злодела. Име идеолога читаве операције појавиће се када тад. Зна се ко су и извршиоци. Није згорег напоменути да су у кривичном делу и они који су те „дарове“ примили. Дакле, не само они који поткупљују, већ и они који су поткупљени.
Одвратно је када постанете свесни чињенице да живите у земљи у којој вам судбину одређују људи који су спремни да продају свој глас за две хиљаде динара, па све до 100 евра, ако загусти. До када морамо да будемо таоци оних који нас убеђују да су морали због посла, да им дете не би завршило на улици... Такви људи, па чак и они који просто воле да добију две црвене, кроје судбину ове земље.
Дошли смо у ситуацију да они који плаћају свакога дана све више доказују да не умеју, да нису дорасли, да их само вођина воља одржава у животу. Спремни су због вође на све, само да на било који начин остану у милости његовој. Нико нема право због две црвене да разруши снове све наше деце у нормалну, пристојну, па на крају и бољу будућност. Да ли ћемо и наредних година бити жртве људи који продају свој глас, нешто што једино имају када је одређивање будућности у питању? Какви су то људи који плаћају јадне, сиромашне и угрожене не би ли добили тај један глас више не на свом конту, већ у збиру којим треба да улепшају вече свом вођи?
Не пристајем на то да се било шта мора. Не мора се. Имамо и ми децу, па се боримо, и тек ћемо. Докле више да се повлачимо и да се плашимо. Кога се бре ми плашимо? Ко су ти људи због којих се продајемо? Чиме нас то уцењују и купују? Сва ова питања су више него актуелна, и на њих сви знамо одговоре, али никако да кажемо доста. Ко год куповао гласове грађана тај је највећи непријатељ Србије. То је зло које не дозвољава Србији да дише.
Једно питање се, када се све узме у обзир, намеће само по себи. Хоће ли напредњаци успети да понове операцију од 21. јуна и да ли ће централа СНС дозволити убризгавање још једне финансијске инјекције у шабачко бирачко тело. Више од 28.000 бирача имаће право да гласа на поновљеним локалним изборима у Шапцу. Није мало. Много тога може да се промени, а нарочито стање на семафору. Напредњаци сигурно имају ресурсе да спроведу још једну пљачку, имају и новца и људе. Једноставно, не знам како победити крађу. Све док имамо ситуацију у којој је неко спреман да купи, а неко други да прода глас, ситуација није нормална.
Ко зна, можда ускоро дођу нека друга времена када ће све ово бити јуче и када нећемо зависити од буђелара Бог те пита каквог света који ће за једног човека да купују гласове простог, сиромашног и јадног народа. Све док тако ствари не дођу на своје мосте, Србија неће имати прилику да напредује. Иако би требало да је Србија јача од сваког изазова, поткупљивачка моћ СНС је гуши и доводи до истребљења. Ако смо спремни да се против тога боримо, имамо шансе.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa