Инфо

2. јул 2020.2. јул 2020.
ДОКАЗАНА ИЗБОРНА КРАЂА
ПОСЛЕ ОДЛУКЕ УПРАВНОГ СУДА У ШАПЦУ СЕ ПОНАВЉАЈУ ИЗБОРИ НА 27 БИРАЧКИХ МЕСТА

ДОКАЗАНА ИЗБОРНА КРАЂА

После одлуке Градске изборне комисије да се због читавог низа суштинских и формалних неправилности пониште локални избори у Шапцу на свих 100 бирачких места, и жалбе Српске напредне странке у Шапцу на овакву одлуку, Управни суд у Новом Саду донео је компромисну пресуду да се локални избори у Шапцу поново на 27 бирачких места
Шабачка послеизборна драма се наставља. После одлуке Градске изборне комисије да се због читавог низа суштинских и формалних неправилности пониште локални избори у Шапцу на свих 100 бирачких места, и жалбе Српске напредне странке у Шапцу на овакву одлуку, Управни суд у Новом Саду донео је компромисну пресуду да се локални избори у Шапцу поново на 27 бирачких места.

Захваљујући одлуци Градске изборне комисије у Шапцу, у Србији је по први пут за протеклих осам година власти Александра Вучића и Српске напредне странке, доказана изборна крађа. Коначно је један државни орган, овога пута Градска изборна комисија у Шапцу, донела званичну одлуку о изборној крађи. То је историјски податак који ће остати записан у аналима српске политичке сцене. Методи који су примењивани су толико монструозни да је питање да ли ће икада више неко, па и СНС, бити у стању да овакву игру понови. Изборна крађа се, овога пута, највише огледала у куповини гласова. Слободарски Шабац, једноставно није имао шансу. Када се на ову коруптивну делатност додају и формални разлози који се тичу не постојања контролних листића, више десетина пријављених грађана на одређеним адресама, гласање без личних карти и свега онога што се дешавало, јасно је да је свој печат на озваничење изборне крађе у Шапцу морао да да и Управни суд у Новом Саду.

То је још једна званична потврда да је било изборне крађе. Управни суд, додуше, није имао петљу да пресуди у складу са доказима који су предочени, јер је то ипак Суд који се налази под контролом и не би председник Србије тако нешто дозволио, подржи одлуку Градске изборне комисије у Шапцу. Знало се одмах да ће Суд наћи неки компромис, управо због недостатка те петље, али и немогућности да занемари озбиљне правне недостатке када је реч о изборима.
Доказ да је Управни суд направио компромис види се и у реакцији СНС у Шапцу. После овакве одлуке, шабачки напредњаци су реаговали више него умерено. Додуше, још једном су свесно манипулисали своје бираче, јер су саопштили да је Управни суд усвојио њихову жалбу. Не, Управни суд је делимично усвојио њихову жалбу. Да је Управни суд усвојио њихову жалбу, онда би уместо саопштење из централе пустили ватромет.
- Градски одбор СНС Шабац поздравља одлуку Управног суда да усвоји жалбу Српске напредне странке на одлуку Градске изборне комисије Шабац о поништењу избора - пише у саопштењу ГО СНС, и наводе да поштују одлуку о понављању избора на 27 бирачких места, и сматрају да ће вољом бирача однети убедљиву победу листе “Александар Вучић - За нашу децу.”
Из Градског одбора СНС кажу да је „Зеленовић својим чврстим држањем за фотељу, противно изборној вољи грађана, још једном показао да му је стало само до његовог интереса, а не до интереса грађана“.
- Српска напредна странка позива све грађане Шапца да изађу на изборе на бирачким местима на којима ће бити поновљени и још одлучније кажу Небојши Зеленовићу да је он ружна прошлост Шапца, а да за своју децу желе бољу будућност - стоји у саопштењу СНС у Шапцу.
За разлику од тешких речи и увреда којима су поново „частили“ градоначелника Шапца, Небојша Зеленовић је доста мирније прихватио пресуду Управног суда и поручио да ће „наставити да се бори до самог краја“.
- Одлука Управног суда у Новом Саду по којој се гласање на 27 бирачких места у Шапцу понавља, односно усвајање жалбе Градске изборне комисије, показује озбиљне нерегуларности у изборном процесу 21. јуна, које су покушале да прекроје изборну вољу грађана Шапца - рекао је Зеленовић, носилац листе “Шабац је наш“, на конференцији за новинаре.
Он сматра да су се нерегуларности десиле на свих 100 бирачких места и зато је наредни корак подношење уставне жалбе Уставном суду Србије због тога што се, како је рекао, “десила изборна крађа коју је предводила СНС, заједно са више стотина криминалаца који су куповали гласове и утицали на изборну вољу грађана Шапца”.
- Покренућемо уставну жалбу пред Уставним судом на исти начин као пре четири месеца када се догодила нерегуларност приликом проглашења изборних листа, односно редоследа на гласачком листићу на локалним изборима у Шапцу. Не знамо зашто Уставни суд до сада није одлучио по поднетој жалби али очекујемо да ради свој посао и нећемо одустајати - истакао је Зеленовић.
Он је изразио поверење у институције и још једном нагласио важност независних институција на које нико не може да утиче, а доказ за то је шабачки ГИК.
- ГИК је донела одлуку о нерегуларности и понављању изборног процеса. Оно што смо ми као изборна листа доставили и покренули процесе и кривичне пријаве пред Основним тужилаштвом је врх леденог брега у коме имамо 23 кривичне пријаве, више од 100 лица са именом и презименом који су учествовали у кривичним делима куповине гласова - рекао је Зеленовић.
Одлуку о датуму понављања локалних избора на 27 бирачких места донеће ГИК.

Вучић ћути
Оно што је веома занимљиво јесте чињеница да се председник Србије и лидер СНС Александар Вучић ниједном речју није огласио поводом „величанствене победе“, како су је назвале његове присталице, у Шапцу. Вучић се хвали резултатима избора у Чикагу, Москви и Сочију, али никако није споменуо резултате у једином граду у Србији који није под његовом влашћу. Остала је и урбана легенда о томе како је кренуо за Шабац да прогласи победу, а онда се напрасно вратио за Београд.


Подела функција
Без обзира на понављање локалних избора на 27 бирачких места, СНС је увелико поделио ресурсе по граду. Градоначелник би требало да буде др Александар Пајић, а његов заменик Блажа Кнежевић. Бранко М. Вујковић требало би да постане први градски менаџер у Шапцу и због тога га већ зову „шабачки Весић“.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa