Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
ЕПИДЕМИОЛОШКА  СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА
ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ ШЕСТ НОВОЗАРАЖЕНИХ

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ОЗБИЉНА

Везано за тренутну ситуацију, према подацима Завода за јавно здравље, у овом тренутку имамо шест потврђених случајева обољевања од Ковида 19 наших грађана са подручја општине и то из Коцељеве, Брдарице и Ћуковина. У овом тренутку највише се јављају људи старости од 30 до 60 година, радно активно становништво али и млађа популација- истакао је председник општине која размишља о увођењу ванредне ситуације
Према званичним подацима, у понедељак је општина Коцељева имала шест новооболелих грађана од коронавируса у последњих 15-ак дана, што је за двоје више него у прва три месеца од почетка епидемије.
Од марта месеца до почетка седмице на подручју ове локалне самоуправе заражено је укупно десеторо људи.
–Везано за тренутну ситуацију, према подацима Завода за јавно здравље, у овом тренутку имамо шест потврђених случајева обољевања од Ковида 19 наших грађана са подручја општине и то из Коцељеве, Брдарице и Ћуковина. Очекујемо да ће тај број расти зато што имамо још људи за које чекамо резултате тестова- изјавио је председник општине Коцељева и командант општинског штаба за ванредне ситуације Душан Илинчић и додао да су сви новозаражени углавном овим вирусом инфицирани ван територије општине.
Од шесторо пацијената код којих је потврђен вирус, четворо је задржано на болничком лечењу, док је двоје у кућној самоизолацији и поштовање мера контролише полиција.
–Од хоспитализованих грађана један је, нажалост, са тежим обликом и он је на лечењу у Београду. Код осталих заражених који су задржани на болничком лечењу у Шапцу забележена је средње тешка клиничка слика- открио је Илинчић.
У Ковид амбуланту Дома здравља дневно се јави 20 пацијената са одређеним тегобама али се, према његовим речима, не тестирају сви.
–Нема ни потребе за тим, пошто нису сва стања везана за овај вирус. Али, ко год се јави са повишеном температуром одлази у Ковид амбуланту и у последња три дана 20-ак је био просек. У овом тренутку највише се јављају људи старости од 30 до 60 година, радно активно становништво али и млађа популација- истакао је председник општине која размишља о увођењу ванредне ситуације.
Прошле недеље Штаб за ванредне ситуације донео је препоруке трговинским и угоститељским објектима да интензивирају противепидемијске мере заштите и придржавају их се, а њихово поштовање како од стране запослених тако и грађана контролише надлежна инспекцијска служба.
–Наш инспектор свакодневно обилази све те радње у којима је фреквенција људи повећана и упозорава на важеће мере заштите, што подразумева коришћење заштитних маски и рукавица, дезо баријере, употребу дезинфекционих средстава, поштовање физичке дистанце...Штаб за ванредне ситуације ће, највероватније, у најкраћем року заседати поново и донети још оштрије мере. Стање се прати из минута у минут, на сталној смо вези са здравственим установама и очекујемо и увођење ванредне ситуације на територији општине Коцељева због ширења коронавируса међу становништвом- најавио је командант Штаба за ванредне ситуације.
Илинчић је оценио да ситуација није добра те да локална самоуправа настоји да предочи свима да је стање озбиљно и да нема простора за било какво опуштање.
–Ту конкретно мислим на кафиће, кафане и друге угоститељске објекте. Сви треба да раде али морају да се поштују основна правила понашања и поштовање превентивних мера у циљу заштите људи од вируса, почев од оних које је донео Кризни штаб на нивоу државе, преко локалних. Сувише смо се опустили. Лепо време мами, али онај ко није осетио вирус на својој кожи мисли да то није ништа. Није ни мало наивно. Надамо се да ће се ситуација ускоро смирити- рекао је Илинчић и поручио да све зависи од самодисциплине сваког појединца.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa