Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
ПРВА ЖРТВА КОВИДА-19
НАЈВИШЕ ЗАРАЖЕНИХ МЕЂУ ПОПУЛАЦИЈОМ ОД 20-50 ГОДИНА

ПРВА ЖРТВА КОВИДА-19

Велики је ово број оболелих за Коцељеву, али је ипак нешто бољи у односу на претходних неколико седмица, гледајући статистичке податке. Углавном се сада у Ковид амбуланту јављају оболели на други или трећи преглед. Дакле, смањен је број људи који се први пут обраћају лекарима за помоћ. Надамо се да ће број новозаражених полако почети да опада
Протеклог викенда, од последица Ковида 19, преминуо је педесетседмогодишњи мушкарац из Брдарице, прва жртва вируса у коцељевачкој општини од почетка епидемије. Још четворо житеља овог краја налази се на болничком лечењу и, према речима команданта Штаба за ванредне ситуације, за сада су у стабилном стању. Присуство коронавируса је до почетка ове недеље потврђено код 58-оро људи.
Најмлађи заражени становник општине Коцељева има само годину дана, док је најстарији оболели старости 85 година. Највећи број заражених је међу популацијом од 20-50 година.
-Ситуација није добра. Стање је слично и у окружењу. Велики је ово број оболелих за Коцељеву, али је ипак нешто бољи у односу на претходних неколико седмица, гледајући статистичке податке. Углавном се сада у Ковид амбуланту јављају оболели на други или трећи преглед. Дакле, смањен је број људи који се први пут обраћају лекарима за помоћ. Надамо се да ће број новозаражених полако почети да опада. Пратимо редовно ситуацију и верујемо да ће све предузете мере уродити плодом- изјавио је председник општине и командант општинског кризног штаба Душан Илинчић.
Он је подсетио да је важно поштовање самоизолације како би се спречила инфекција других људи, те да полиција свакодневно контролише оне којима су ове мере изречене.
–Довољно је да појединац направи погрешан корак и то се, пре или касније, одражава на све нас- закључио је Илинчић.

БРОЈ ПРЕГЛЕДА У КОВИД АМБУЛАНТИ У ПАДУ
Од почетка епидемије у Србији, у Ковид амбулатни у Коцељеви прегледано је укупно 1,2 хиљаде грађана. За разлику од првог пика, када се у тријажну амбуланту јавио веома мали број пацијената и када су регистрована само четири оболела, у другом пику цифре прегледа и Ковид позитивних су у драстичном порасту. Међутим, чини се да се ситуација постепено мења.
–Број прегледа је тренутно у паду. Било је прошле недеље око 80 пацијената дневно а сада их је око 50. Углавном нам се јављају млади људи и радно активно становништво, за разлику од првог пика, када су се јављали старији, хронични пацијенти. Показује се да су позитивни у већем броју случајева они који су били на неким прославама, забавама, окупљањима на којима је био присутан већи број људи. Очигледно је да се нису поштовале мере када је реч о окупљањима- оценила је др Емилија Лазаревић, специјалиста опште медицине.
Осим повишене температуре, пацијенти се најчешће жале на кашаљ, секрецију из носа, губитак чула мириса и укуса. Према речима др Лазаревић оболели се углавном јављају на време, не чекајући да се клиничка слика погорша, мада има и оних са тежим облицима обољевања.
Она је указала на проблем ретестирања јер је број узорака који ова здравствена установа може да узме лимитиран на седам дневно.
–Међутим, нама су приоритети они који се први пут тестирају. Важно је да се тестирају они који имају клиничку слику, који су први пут дошли и за које сумњамо да су ковид позитивни. Па, уколико има неко слободно место убацујемо оне пацијенте за ретестирање и евидентно је да имамо повећан притисак управо ових пацијената. Званично би тестирање требало да се понови након 14 дана и не сме да прође мањи период од тога, али може више, тако да се на ретестирање чека и 17-18 дана. Најважније је да пацијенти знају да ће сви бити ретестирани и не могу да се врате у колектив док не буду негативни- рекла је докторка и додала да би и ангажовани у Ковид амбуланти волели да имају могућности да тестирају већи број људи како не би било чекања.
Неретко се, како каже, дешава да људи инсистирају да се тестирају и ураде рендгенски снимак плућа али напомиње да за тим нема апсолутно никакве потребе уколико је реч о лакшој клиничкој слици.
–Прво, зрачење приликом снимања плућа је инвазивна метода и не треба да се зрачи онај ко не мора. Такође, не мора свако да се тестира. Није довољан разлог за тестирање ако је неко од чланова породице позитиван па да се и сви остали тестирају уколико немају никаквих симптома. Лакше клиничке слике се лече у кућним условима и нема потребе за тестирањем. Важно је да се у тим ситуацијама понашају као да су потврђено позитивни- истакла је докторка Дома здравља у Коцељеви.
Она је апеловала на грађане да се понашају одговорно, поштују правила и све препоручене мере заштите, а посебно мере изолације и самоизолације, јер се дешава да их оболели крше.
–То је неприхватљиво понашање. Једноставно, мора да се поштује изолација, да се перу руке, користи маска, примењује дистанца. И то морамо да радимо сви, без изузетка- искључива је др Лазаревић.
Грађани Коцељеве углавном поштују мере, носе заштитне маске на улици, у продавницама, банкама. Ипак, има и оних који то не чине и који таквим понашањем доводе у опасност друге.
Угоститељски објекти као и трговинске радње не раде после 22 сата, улице и јавне површине се уредно дезинфикују, инспекцијске службе контролишу примену прописаних мера и сви се надају да ће инфекција коронавирусом бити стављена под контролу,те да ће наредних недеља бити што мање заражених житеља коцељевачке општине.


В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa