Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
ЈАПАНЦИ СНИМАЛИ МАЧВАНСКО ПРЕЛО
Етно парк у Совљаку, недалеко од Дрине

ЈАПАНЦИ СНИМАЛИ МАЧВАНСКО ПРЕЛО

Домаћинство с краја 19 века, као музеј под ведрим небом, привлачи пажњу туриста свих боја коже
Уласком у Етно парк Совљак, који се налази крај пута Богатић-Црна Бара у Мачви на око пет километара од Дрине, присећамо се изгледа мачванског домаћинства с краја 19 и почетка 20 века. На широком дворишту доминира стара кућа високог крова у хладовини липа огромне крошње. Ту су у беспрекорном реду чардак, амбар и друге зграде, као неми сведоци како су људи овде некада живели и радили. У шупама, раније актуелне пољопривредне машине. Целокупна архитектура побуђује велико интересовање знатижељника, домаћих и страних.
Управо то је и била жеља ранијих креатора туристичког развоја овог краја. Желели су да имају својеврстан музеј старина под ведрим небом и зато је општина Богатић 1971. Године купила поменуту некретнину од сеоског учитеља Бранислава Јоцковића ( Бране), који се касније преселио у Београд.
-Желели смо да на овакав начин сачувамо архитектуру прошлих времена, обичаје и веровања житеља села. Мислим да је после свега основни циљ постигнут. Наравно било је ту бројних препрека, а и данас их има, каже професор српске књижевности Петар Берић из Богатића, који је дуго био на челу Културно-образовног центра Богатић у чијем саставу је Етно парк у Совљаку.
Живот мачванског домаћинства, пре једног века представљен је у целини, а ради веће аутентичности неки предмети су допремљени из других села, тако да је направљена јединствена етнолошка поставка.
Целокупан амбијент привлачи пажњу организатора ликовних изложби, промоција књига и других манифестација које овде нису ретке. Нажалост, у време корона вируса се отказују, као што је примера ради традиционална ликовна колонија пред „Хајдучко вече“.
Баш за време ове манифестације по којој је Општина препознатљива, Етно парк „оживи“ пуним сјајем, јер се ту одржава и део „Мачванске свадбе“, којом се евоцирају успомене на некадашња мачванска ванчања и лепезу обичаја с тим у вези.
-Од странаца издвоио бих Јапанце. Наиме, једна њихова телевизија је овде снимала „Мачванско прело“ за њихову емисију „Време чуда“. Сећам се да су били одушевљени, а ми смо се здушно потрудили да им што боље „приближимо“ обичаје и веровања наших људи из времена пре једног века, објашњава професор Берић.
Он се присећа да је те вечери (прела) испод крошњи старинских липа у Етно парку горела велика ватра. Потомци Самураја, из земље излазећег сунца, каже Берић нису скривали задовољство и уверен је да су то вече дуго памтили.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa