Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
НАРУЏБИНЕ СТИЖУ ТЕЛЕФОНОМ
Четири генерације повртарства у породици Драгорада Васића из Глушаца

НАРУЏБИНЕ СТИЖУ ТЕЛЕФОНОМ

Шарену тезгу угледног домаћина Драгорада Васића из Глушаца, на пијаци у Сремској Митровици, многи препознају и баш ту се годинама снабдевају разноврсним, квалитетним поврћем. Правило да ко једном овде пазари, увек поново долази ради истог посла, за овог вредног домаћина није посебна новост, јер иза његовог поврћа стоји велики рад и дуга традиција коју су његови преци, почев од прадеде Радосава, деде Живана и оца Богољуба, брижљиво неговали. Данас то чини, поред њега, супруга Милица, ћекра Мирјана и зет Владимир, а Драгорад се посебно дичи бројном породицом у којој су још ћерке Биљана и Мирјана, седам унучади и двоје праунучади.
У дане корона вируса, телефон се“ усијао“. Многи, стари купци су се јављали са бројним наруџбинама расаде и готових производа, које годинама продаје на пијаци у Сремској Митровици. Није га изненадило питање како то да Мачванин, без проблема, годинама успешно пласира своју робу на пијаци у Сремској Митровици, од чијег ЈКП, које газдује пијацом је 2001. године награђен захвалницом за „украс“ пијаце.
-Нашло се ту од свега помало. Није чудо што су нашу тезгу назвали шареном. Поред традиције, иза свега стоји квалитет. Једноставно, волим овај посао и сви у кући смо му максимално посвећени, каже Драгорад издвајајући помоћ ћерке Мирјане и њеног мужа Владимира, који су му поред супруге“десна рука“.
Од шест хектара плодног земљишта, један сваке године посвећује поврћу. Наглашава да стартује од првог априла и свежих производа има до краја године. У 30 одсто случајева, по убирању једног, одмах сади други производ. Користи увек првокласно семе. Кад поврће никне редовно га окопава. Ту је, наглашава поред свих нових помагала неопходна мотика. Залива на три начина: системом кап по кап, прскалицама у виду „пиштоља“ и прављењем канала( мали канали-витаре које може да ископа само искусни повртар и служе за поједино поврће).
Када је реч о профитабилности посла не жали се. Његова роба увек нађе купца, а зарада је из године у годину различита. Текућа, бар што се времена тиче у појединим периодима није била наклоњена повртарима.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa