Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
ИНИЦИЈАТИВА ЗА ШАБАЦ БЕЗ СМОГА

КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ ПРОТИВ ОДГОВОРНИХ

На конференцији за медије одржаној у уторак у Градској кући, др Дејан Павловић је, у име Иницијативе грађана ЗА ШАБАЦ БЕЗ СМОГА истакао да оцена квалитета ваздуха за град Шабац није одговарајућа због неадекватног положаја мерних места и избора загађујућих материја које се прате.
- На то је указао и ЗЗЈЗ Србије „Др Милан Јовановић Батут“ који је у извештају за 2019. годину навео да у Шапцу је ваздух загађен супстанцама као што су сумпор диоксид који има тренд благог раста протеклих година, тешки метали - кадмијум и цинк, као и амонијак који може произвести много PM2, 5 респирабилних честица које продиру дубоко у плућа. Зато сматрамо да се што пре морају предузети мере унапређења квалитета ваздуха у Шапцу како би локални ЗЗЈЗ предузео адекватне кораке. Тражићемо и смернице од Батута како бисмо знали шта да тражимо од локалне самоуправе и Министарства за заштиту животне средине због надолазеће грејне сезоне и очекиваног повећаног броја заражених од корона вируса у наредном периоду, истакао је др Павловић.
Он је изразио и сумњу у исправно презентовање резултата мерења које обавља локални ЗЗЈЗ, јер све до формирања грађанске Иницијативе ЗА ШАБАЦ БЕЗ СМОГА и независних мерења обављених под притиском ове Иницијативе неколико година уназад нису никад приказали прекорачење загађујућих материја пореклом из фабрике минералних ђубрива Еликсир Зорка“.
- Протеклог викенда у Шапцу је одржана јавна расправа о студији процене утицаја на животну средину Пројекта реконструкције погона за производњу минералнх ђубрива Зорка Еликсир у Шапцу. Захваљујући информацијама које смо изнели и видео снимцима које смо приказали представницима Министарства, та студија је одбачена и биће послата на допуну и поновну дораду, што је велика победа грађана Шапца који се боре да се ваздух у Шапцу ослободи загађивача и супстанци које се емитују из Источне индустријске зоне, додао је Павловић.
Према његовим речима, с обзиром да је и у другој половини августа било званичних информација о загађењу ваздуха на шта је указала локална самоуправа и ЗЗЈЗ, а да надлежне инспекције не реагују, Иницијатива ЗА ШАБАЦ БЕЗ СМОГА поднеће кривичне пријаве против одговорних.
М.Ф.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa