Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
ЗЕЛЕНОВИЋ:  Институције у Србији су постале  испоставе Српске напредне странке

ЗЕЛЕНОВИЋ: Институције у Србији су постале испоставе Српске напредне странке

ШАБАЧКА ИЗБОРНА САГА ЈОШ УВЕК ТРАЈЕ

Између Скупштине Града и Стразбура

“Градски одбор Српске напредне странке Шабац поздравља одлуку Управног суда којом се изборни процес у Шапцу приводи крају, јер неће бити поновљено гласање на бирачком месту Шипурске ливаде” стоји у саопштењу СНС Шабац. “Видећемо се у Стразбуру, са свим доказима које смо припремили” рекао је Небојша Зеленовић
Бурна дешавања након последњег понављања избора на пет бирачких места у Шапцу, ушла су у трећу недељу. Након заседања једног дела ГИК-а, за који листа “Шабац је наш” и листе које их подржавају, као и део ГИК-а који је поднео оставку стигла је одлука Управног суда. Одлуком је признат рад ГИК-а и њихова одлука да понављања избора неће бити ни у Шипурским ливадама, где је установљено да у кутији има листић вишка.

СНС поздравио одлуку Управног суда
Одмах се огласио Градски одбор Српске напредне странке саопштењем којим је поздравио ову одлуку.
-Градски одбор Српске напредне странке Шабац поздравља одлуку Управног суда којом се изборни процес у Шапцу приводи крају, јер неће бити поновљено гласање на бирачком месту Шипурске ливаде.
Ова одлука је још један прилог враћању изборног процеса у законске оквире из којих је упорно покушавао да га измести Небојша Зеленовић, па у том смислу очекујемо исту одлуку суда и када је реч о захтеву за понављање избора на још два бирачка места.

Не марећи за изборну вољу грађана, Зеленовић и његови сарадници измишљали су приговоре, лагали о неправилностима, док су истовремено организовали гласање у најгорим изборним условима, незабележеним у историји српског вишестраначког система.
Српска напредна странка је и у таквим, крајње неравноправним условима добила поверење грађана и извојевала чисту и убедљиву победу.
Очекујемо да се по завршетку изборног процеса, приступи конституисању скупштине и формирању локалних органа власти, како бисмо што пре почели да испуњавамо изборна обећања, а Шабац поведемо у боље сутра, наведено је у саопштењу СНС Шабац.

За “Шабац је наш” одлука незаконита...
Носилац листе “Шабац је наш” и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одржао је у петак конференцију за медије на којој је коментарисао одлуку Управног суда којом је призната Градска изборна комисија и одбијена њихова жалба на резултате избора на пет бирачких места. Градоначелник сматра да је та одлука незаконита.

-Ово је процес у коме Александар Вучић лично наставља да разваљује наш уставни поредак. То се ради тако што се људима не да да слободно гласају, тако што се утиче на изборну вољу бирача и тако што се злоупотребљавају све институције. Институције у Србији су постале испоставе Српске напредне странке. Уставни, Управни суд и тужилаштва су фасада СНС. Решење и законит излаз из овога стоји у ономе што су рекли независни посматрачи на изборима, Црта и Раша Недељков - Поништити шабачке изборе у целости. Избори треба да се пониште на свих 100 бирачких места и да се поново одрже, на законит начин. Читава ова процедура имаће своје исходиште, оно ће бити, верујем, пред међународним институцијама. Наш уставни поредак признаје суд у Стразбуру. Видећемо се у Стразбуру, са свим доказима које смо припремили, које смо до сада доставили свим надлежним телима. Видећемо се са Александром Вучићем лично, рекао је Небојша Зеленовић и поручио Шапчанима и грађанима Србије да борбу настављају и да ће победити.

...И нелогична
Пресуду је коментарисао и начелник Градске управе Милан Васић. Посебно се осврнуо на две ствари које смата нелогичним. Прва се односи на састав изборне комисије.
-Ми смо указали на чињеницу да ГИК има 20 чланова. После оставке 10 чланова, остало је 10. Постоји пресуда истог овог суда од 30.09. у којој стоји да Руска странка нема право на члана у ГИК-у. Међутим, Управни суд у овој последњој пресуди каже да је ГИК радила на законит начин, обзиром да је у раду учествовало 11 чланова. Тај 11. члан је заменик члана, адвокат Јелена Јекић. Пресуда каже да заменик члана има иста права као и члан. Ми се само са том реченицом слажемо. Обзиром да нема члана Руска странка каква права има заменик?! Дакле, нема ни заменика члана, рекао је Васић.

Друга ствар на коју је указао јесте став Управног суда да ГИК нема право да по службеној дужности поништи изборе и распусти бирачки одбор због постојања вишка листића, када се ради о бирачком месту Шипурске ливаде. Подсетио је да је управо то урађено на бирачком месту Шеварице из идентичног разлога.

-Сада Управни суд каже да ГИК то нема право да уради иако члан 35, став 9 Закона о локалним изборима не каже да треба било какав приговор него да се поништавају избори ако постоји вишка листић. Видимо две различите правне ситуације: у Шеварицама је дозвољено да се по службеној дужности пониште избори и распусти бирачки одбор, у Шипурским ливадама Суд је становишта да то није дозвољено. Ми ћемо сигурно писати уставну жалбу на ову пресуду Управног суда. Потражићемо заштиту и код међународних судова, истакао је Милан Васић.
Такође, сматра и да је секретар ГИК-а у оставци Златко Ранковић донео једину закониту одлуку. До именовања новог секретара печат је депоновао у сеф Градске управе. Васић је истакао да он никада није имао контакт са печатом.
Градоначелник Зеленовић је најавио да ће наставити да подносе кривичне пријаве.
-Ово што се дешава у Србији дешава се зато што постоји спрега између странке, државе односно институција које раде у њиховом интересу и организованог криминала. Наш уставни поредак је угрожен у свему томе, рекао је Зеленовић и поручио да ће наставити да се боре и да ће победити.

Зеленовић: Глишић све најавио
-Све ове радње које су се десиле, а које су све незаконите, најавио је председник Извшрног одбора СНС Глишић. Рекао је да ће ово да се уради и када ће да се уради и како ће да се заврши. Најавио је незаконите радње. Оне су стигле из централе СНС. Лично Вучић је о томе одлучио. Ми сада видимо независне институције, које су зависне од СНС, шта раде и како раде, рекао је Зеленовић поводом пресуда Управног суда.


Стразбур као решење
Небојша Зеленовић се јавности обратио и у недељу, заједно са члановима бирачког одбора у МЗ Шипурске ливаде и шефом правног тима странке Заједно за Србију. Разлог сазивања конференције била је одлука Управног суда којом неће бити поновљени избори у Шипурским ливадама. Градоначелник је истакао да рад ГИК не признаје јер је ова институција “фасада”.

-Када се појави оваква одлука човек не може да буде сигуран шта је истина, а шта фасада. Пресуда суда у којој каже да је недвосмислено утврђено да је број листића такав да не одговара ономе што стоји у записнику и да је то нова истина, то се до сада није десило. Једини правни излаз из овакве ситуације је понављање избора на свих 100 места. Очекујем да ће неки орган у Србији, надам се Уставни суд, тако и одлучити. Ако се то не деси у Србији десиће се пред органом или судом који није у Србији, али га наш правни систем познаје и налази се у Стразбуру. Не постоји ниједан суд на планети који може, на основу свих чињеница које сада постоје, да донесе другачију одлуку него да читав изборни процес у Шапцу поништи. Настављамо нашу борбу, рекао је Зеленовић.

Ток бројања гласова у Ливадама
На конференцији је говорила председница бирачког одбора у Шипурским ливадама Сања Павловић, за коју је градоначелник истакао да није члан ниједне странке. Сања Павловић је навела да је изборном дану приступила савесно и часно и да је посао тако и обављала. Рекла је и да изборни материјал два дана пре избора није примила она него њен заменик.

-На бирачком месту са мном је било још 11 људи који су били представници различитих политичких странака и један независни посматрач и сви су равноправно учествовали у изборном процесу од почетка. По правилнику ГИК прво утврђујемо број неупотребљених гласачких листића. Када смо их пребројали уписали смо то у контролни лист записника. Запечатили смо их и однели у џак. Након тога утврђујемо број бирача који су гласали. Потписи су се бројали два пута и дошли до броја 845. Толико треба да буде гласачких листића у кутији, навела је Сања Павловић.
Како је даље објаснила листићи су подељени по представницима странака. Свако од њих 11 је прикупљао листиће за другу странку, а потом су бројали листиће.

-Све камаре од броја 2 до 11 и камара неважећих су се брже пребројале и било је евидентно да је камара са бројем 1 Српске напредне странке била највећа. Када су се пребројале остале камаре одузели смо тај број од броја уписаних бирача који су гласали. Тако је добијен број 490 и толико је требало да буде на камари са СНС листићима. Тада ја приступам контролном бројању. Почињем од камаре број 1 и у присуству свих чланова установљавам да има 491 листић. Избројала сам и све остале и ту није било одступања. Поново пред свима бројим листиће СНС и поново утврђујем да има 491, испричала је Сања Павловић.
Навела је да је након тога још два пута бројала књигу и број потписаних бирача је био увек исти. После тога је још једном пребројала све листиће.

-Тада је настала фотографија коју су сви видели и када сама бројим листиће. То је било пето бројање, после поноћи. Члан Руске странке ми је рекао да више не бројим и да су сви видели да има листић вишка. Ипак сам избројала до краја. Тог дана, 3.10. у записник је уписано чињенично стање онакво какво јесте. Да ли се то неком свидело или не мене не интересује. Радила сам савесно, под пуном материјалном и кривичном одговорношћу могу да одговарам за све што сам сада рекла и што се десило тог изборног дана. После само два дана Бобан Бирманчевић подноси кривичну пријаву против мене где тврди да сам лично ја, приликом контролног бројања, убацила гласачки листић и тиме изменила број листића који су се нашли у кутији. После недељу дана ГИК и Управни суд доносе одлуку где се каже да тог једног листића уопште нема. Свих 12 смо потписали записник да је постојао листић вишка и онда сам прво кривично гоњена да сам убацила листић, а онда да тај листић не постоји, навела је Сања Павловић.

Против законите одлуке суда
Шеф Правног тима листе “Шабац је наш” Александар Мијаиловић сматра да постоје два проблема када је изборни процес у Шипурским ливада у питању. Први је наведени листић који је негде нестао, а други одлуке Управног суда.
-Управни суд, још од марта, од проглашења изборних листа доноси противзаконите одлуке. Конкретно, у овом случају, одлучио је да призна крњу Градску изборну комисију. Суд констатује да самим чином подношења оставке у изборном поступку члановима комисије не престаје чланство у изборној комисији. Ово је бесмислено. Чин оставке подразумева оставку која је неопозива и важи од тренутка када је предата. Ово је битно због тога што ако суд не констатује ове оставке не мора да се обазире на то што СНС има више од половине чланова у саставу ГИК-а, рекао је Мијаиловић.
Осврнуо се и на питање чланства Јелене Јекић из Руске странке у ГИК-у. Мијаиловић је истакао да је Закон у том погледу врло експлицитан и јасан.

-Закон о локалним изборима каже да члану и његовом заменику престаје чланство у изборним органима када прихвати кандидатуру за одборника. То је овде случај. Нема места за креативно тумачење Закона. Поред тога, имамо и Правилник о раду изборне комисије који каже да заменик члана има иста права и обавезе као члан. Члану су одузета права, према томе не може да их има ни заменик. Имамо проблем и са председником изборне комисије. Имамо председавајућег који у Закону не постоји. Председник није овластио ни њега нити неко друго лице. Комисија функционише тако што је чине председник и чланови. Ако нема председника нема ни комисије. Овде има неколико озбиљних разлога зашто ГИК нема ни легитимитет ни легалитет да одлучује. Управни суд је то све одлучио да превиди и дозволио нешто противзаконито, објаснио је Мијаиловић.
Проглашење изборних резултата од стране дела ГИК-а Мијаиловић је оценио неразумним. Истакао је да ГИК не може да доноси одлуке пре него што Управни суд одлучи по свим жалбама.

-То или је јако неписмено или јако бахато. Они су донели неку одлуку и због тога смо ми морали да напишемо приговор. Тај приговор садржи све разлоге зашто је ГИК нелегална и нелегитимна и послат је Управном суду, навео је Мијаиловић.

СНС: Очекујемо да се по завршетку изборног процеса, приступи формирању локалних органа власти


СНС: у Шапцу на делу правно насиље
Након овога шабачки СНС објавио је још једно саопштење у ком наводе да је у Шапцу месецима на делу правно насиље, а да иза њега стоје Небојша Зеленовић и чланови ГИК-а који га подржавају.
Градски одбор Српске напредне странке у Шапцу запрепашћен је што бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и даље није у стању да се суочи са чињеницом да су му суграђани ускратили поверење на изборима, па разлоге за свој катастрофални пораз види у председнику Србије Александру Вучићу.
За пораз за који је лично одговоран, криви и председника и правосуђе и политичке противнике, а понајвише народ који му је поручио да је свима доста политике која је Шабац упропастила. Уместо да са својим, све малобројнијим сарадницима, анализира шта је допринело његовој политичкој катастрофи, Небојша Зеленовић наставља са маничним нападима на Српску напредну странку и председника Србије.

Иако је Зеленовић дао све од себе да се изборни процес у Шапцу никада не заврши, а он остане вечити владар града на реци Сави, заборавио је да и изнад њега и његове Градске изборне комисије постоји виша инстанца. Тако су оптужбе на рачун Управног суда у Новом Саду још један од срамних Зеленовићевих потеза да оцрни институције своје државе.
Читава Србија је сведок да је у Шапцу месецима уназад на делу незапамћено правно насиље, али такво насиље изазива управо Небојша Зеленовић и његови активисти које је инсталирао и у Градску изборну комисију. Упркос свим покушајима ове удружене криминалне групе, против воље народа се не може. Три пута су Шапчани поверење дали Српској напредној странци. И сваки пут Зеленовић је добијао мање гласова, а Српска напредна странка више.
Није помогао ни покушај Градске изборне комисије да оборе листу Српске напредне странке. Није им помогло ни да отму изборни материјал. Нису им помогли ни агресивни активисти који су силом упадали људима у дворишта. Није Зеленовићу помогла ни игра око листића. Све то је народ видео и такве активности оценио. Не једном, већ три пута.
Изгледа да би Небојшу Зеленовића једино задовољило када Српска напредна странка не би имала право да учествује на изборима. Овако, грађани Шапца су на демократски начин изабрали политику са којом желе да изађу из вртлога пропасти у који су их увели Небојша Зеленовић и његов учитељ Душан Петровић. Упркос опструкцијама од стране, сада већ бивше власти, Српска напредна странка је поштено победила и у градској Скупштини са 37 од укупно 69 одборника има убедљиву већину.

Споран састав ГИК-а
Приговор Градској изборној комисији поднела је и коалиција “Метла – Опстанак, јаче од бојкота”. Сматрају да је споран сам састав ГИК-а.
-ГИК је утврдила резултате избора на седници којом је председавао председавајући, а не председник (председавајуће имају голубарска и ловачка друштва, али о Закону и пословнику о раду ГИК-а није предвиђен). Јелена Јекић мења члана који није члан. Затим, у сталном саставу једна странка има више од половине чланова. Оставка ступа на снагу оног момента када је орган који је именовао сазнао за њу, а не гласањем. Ми имамо ситуацију да чланови ГИК-а не могу да поднесу оставке, а у пресуди суда се каже да Скупштина није дужна да њихове оставке прихвати. Оставка је лични чин и оног момента када се преда орган који је изабрао то лице је обавештен и тиме оставка производи правно дејство. Тако је бар у Србији било последњих 100 година, рекао је Божидар Катић.
Коалиција “Метла – Опстанак” поставила је и једно ново питање, а то је како је могуће да се састав ГИК-а променио решењем од 8. септембра, више од два месеца од истека рокова за формирање ГИК-а.

-Сви су морали да доставе чланове комисије пет дана пре избора. Европска зелена партија то није урадила и изгубили су право на члана. Како је ГИК то прихватио, у свом одговору ГИК каже да је решење донето и да је прихваћено јер је тада било законито. Жалим се на решење ГИК, а они ми одговоре да је то законито зато што га је донела ГИК и зато што је било законито тад законито је и сад, наводи Катић због чега је поднео жалбу Управном суду.
Божидар Катић објашњава да уколико је члан ГИК-а додат у септембру, а избори су одржани у јуну и ако може да буде члан комисије, то значи да више не важе никаква правна правила. Уколико није члан ГИК-а они нису имали кфорум и мора да се сазове Скупштина Града да именује нове чланове.
-Овај изборни процес је до краја показао праву слику Србије, где не постоје правна правила, све је на продају и све може да се лажира. Закон је реч једног човека. Ако Управни суд каже да је у реду да се члан ГИК-а именује накнадно можемо да кажемо да нам правни систем не треба и да је довољно Александар Вучић да правни савет који ће прихватити сви судови. Предлажем да се више не суди по судовима, него у канцеларији председника, каже Катић.

(Не)Званични резултати
За ово време Градска изборна комисија три пута је листама саопштавала коначне резултате избора. Последњи пут у уторак. Пре тим резултатима СНС ће имати 37 одборника у Скупштини града, листа “Шабац је наш” 22, Западна Србија 7 и по једног одборника имаће Европска зелена партија, УДГ “Прилика” и Руска странка.
Заказана је и конститутивна седница Скупштине Града за данас (четвртак). Ово је незванично, јер јуче до закључења броја нисмо добили позив ни званично обавештење.
Незванично сазнајемо и да одборници листе “Шабац је наш” неће присуствовати овом заседању. Не признају одлуке ГИК-а за који кажу да је нелегитиман, а његове одлуке нелегалне и да још увек постоје приговори и жалбе о којима није одлучено, а пре тога коначни резултати не могу да се саопште ни Скупштина да се закаже.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa