
Јапанска јабука
Из Калифорније до Мале Врањске
Изгледом подсећа више на зелени парадајз него на јабуку. Мирисом “вуче” на мешавину крушке и поморанџе, а укус је нешто између шљиве, кајсије и мушмуле
Персимон или “каки”, јапанска јабука необичног изгледа, мириса и укуса, стигла је у двориште Добросава Јовановића у Малој Врањској пре двадесет година. Садница несвакодашње воћке преко океана прешла је авионом у деда Добросављевом коферу, када је после дугог низа година, из Америке кренуо да посети очево имање код Шапца. Пун род кренуо је после неколико година, а комшије Јовановића кажу да воћка никад није прскана и да изнова рађа сочне плодове.
- Изгледом подсећа више на зелени парадајз него на јабуку. Мирисом “вуче” на мешавину крушке и поморанџе, а укус је нешто између шљиве, кајсије и мушмуле. Из далека личи на дрво јабуке, али изблиза опет као да је у том малом дрвету удробљено неколико воћки. Заиста необично..за све ове године ни једна се грана није осушила а рађа у гроздовима. Никад нисам видео ништа слично. Ми је зовемо америчка јабука зато што је из Лос Анђелеса стигла у наше село - каже један од комшија. Наследници деда Добросава и даље живе у далекој Калифорнији. Кад дођу у завичај, пред вратима породичне куће их дочека персимон - јапанска јабука, чија се егзотична арома преплиће са мирисом оближњег шљивика.
- Изгледом подсећа више на зелени парадајз него на јабуку. Мирисом “вуче” на мешавину крушке и поморанџе, а укус је нешто између шљиве, кајсије и мушмуле. Из далека личи на дрво јабуке, али изблиза опет као да је у том малом дрвету удробљено неколико воћки. Заиста необично..за све ове године ни једна се грана није осушила а рађа у гроздовима. Никад нисам видео ништа слично. Ми је зовемо америчка јабука зато што је из Лос Анђелеса стигла у наше село - каже један од комшија. Наследници деда Добросава и даље живе у далекој Калифорнији. Кад дођу у завичај, пред вратима породичне куће их дочека персимон - јапанска јабука, чија се егзотична арома преплиће са мирисом оближњег шљивика.
С.Гајић
Најновији број
24. април 2025.