Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ХУМАНИТАРНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Коцељевачки Црвени крст међу првим у Србији

Превенција и омасовљавање добровољног давалаштва крви, здравствено-превентивна делатност, прва помоћ, социјална улога, рад са омладином и подмлатком као и деловање у несрећама само су неке од области које су се нашле у извештају о раду Црвеног крста у Коцељеви за прошлу годину са финансијским делом за 2019-у. О њему су на својој седници дискутовали и чланови Општинског већа. Образлажући трошкове активности председник ове хуманитарне организације Ненад Вучинић је напоменуо да се ови расходи односе на трошкове организовања акција добровољних давалаца крви, на дарове који се као мали знак пажње поклањају хуманим људима, попут мајице.
–Такође, водимо рачуна и о онима који више пута дају крв па им исказујемо и том приликом захвалност путем неког симболичног поклона. Имамо и сваке среде активности у области превенције здравља која обухвата мерење крвног притиска и нивоа шећера у крви за шта су неопходне тракице које набављамо. Овом активности је у прошлој години било обухваћено 590 лица. Дакле, ови трошкови обухватају све активности, попут и оних везаних за обележавање одређених датума- рекао је Вучинић. Он је подсетио да се Црвени крст бави промоцијом и омасовљавањем давалаштва крви те да је то примарна улога.
–У прошлој години смо по броју давалаца у односу на број становника били најбољи у мачванском и колубарском округу. Имали смо проценат од 3,84 на сто становника у општини. Освојили смо прво место захваљујући овом резултату и добили дијамантску плакету солидарности од института за трансфузију крви Србије. Што се тиче ове области међу прва три града и општине смо у нашој земљи. На подручју општине најбољи просек имају Дружетић, Коцељева и Голочело. Прошле године смо имали 45 нових давалаца крви што је поприлично добар резултат. Одржано је и доста радионица када је реч о добровољном давалаштву како би се едуковала деца од малих ногу почев од основне школе- напоменуо је председник ове организације. О позицији општине Коцељева на пољу добровољног давања крви говорила је и заменица председника општинског већа Славица Ранковић која је истакла да је имала прилику да са секретаром и председником Црвеног крста прошле и претпрошле године присуствује пријему у Скупштини Града Београда где су додељена признања најуспешнијим локалним самоуправама.
–Могу вам рећи да се Коцељева веома високо котира што се тиче давалаштва крви и увек смо у самом врху. Доста наших грађана се одазове и учествује у акцијама давања крви- оценила је Ранковић. Вучинић је указао и на значај активности у делу социјалне делатности у оквиру које је прошле године подељено 300 пакета угроженим породицама и домаћинствима. Посредством Црвеног крста најугроженијим члановима локалне заједнице дистрибуирано је 2,5 тона брашна, исто толико пакета хране, око 1,6 тона средстава за хигијену, 6,7 хиљада литара сока... За најсиромашнија старачка домаћинства припремана је и зимница а значајну улогу у реализацији овог пројекта имали су радници ангажовани посредством јавних радова. Начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, општу упрау и јавне службе подсетио је да Црвени крст учествује годинама у спровођењу програма јавних радова.
–Тако је било и прошле а тако је и ове и године. Средства су и у 2019-ој и у овој години приближна. Овај програм се обично спроводи кроз два пројекта. Један је преко Националне службе и углавном обухвата инвалиде. И прошле године, као и ове, било је по троје инвалида и то су квоте НСЗ, а остало се спроводи кроз реализацију нашег акционог плана запошљавања, где општина суфинансира износ од 50 одсто на она средства која добије од НСЗ. На тај начин је и ове године, као и претходне, запошљено десет лица. То су програми јавних радова који Црвени крст добије сваке године- рекао је Миодраг Тадић и додао да предност за овакав начин запошљавања углавном имају теже запошљиве категорије лица.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa