Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
Шабац #НАОПАКО
Тим Шабац са такмичења Светионик знања

Шабац #НАОПАКО

Шапчанке у Светионику знања: препознај и подржи
У оквиру четврте генерације такмичења Светионик знања изабране су четири девојке које ће ове године кроз свој пројекат представљати туризам нашег града. Тo су четири гимазијалке: Тијана Искић, Милица Алимпић, Маријана Јокичић и Катарина Срдановић. Оне су протекле недеље свој пројекат представиле на великом финалу пред стручним жирије и такмичарима из петнаест градова широм Србије и осовојиле друго место.
На питање “шта заправо представља њивох пројекат“ одговарају:
-Наш пројекат се фокусира на апликацију која је базирана на аугментативној реалности, односно, скенирајући одређене кодове моћи ћете да видите садржај који приказује наш град. Садржај чине: 3Д модел статуе Јеврема Обреновића, панорама Зеленог венца из почетка 20. века, видео садржај (који ћемо снимити у тврђави у виду борбе из 15. века), разнолик спектар фотографија и слајд шоуа. Наш циљ је да прикажемо богату историју Шапца на модеран начин – рекла је Милица Алимпић.

Кроз назив пројекта и коришћење узречице наопако може се видети хумор нашег града. Девојке су кроз коришћење ове узречице желеле да се истакну и приближе је људима који нису из Шапца


- Сама тура ће се фокусирати на 9 чекпоинтова, односно, локација за које сматрамо да су битне за наш град. Као што је Милица поменула на свакој локацији ће учесници скенирати наш код самим тим активирати апликацију са АР садржајем. Имамо две туре једна је на Летњиковцу односно у парку науке која ће се базрати на основце, а велика градска тура, такозвана Чекпоинт тура ће се базирати на туристе и наше суграђане. Локације Чекпоинт туре су: Стари град, Трг, Зенени венац, Музеј, Библиотека, Архив, Синагога, Винаверов Трг и Позориште – додаје Катарина Срдановић
Пројекат ће такође укључити младе суграђане који су заинтерсовани за волонтирање на самом пројекту. О томе нам је више рекла Тијана Искић.
- Едукација волонтера ће бити подељена на два дана. Први дан ће бити посвећен Чекпоинт тури Шабац, где ће учествовати 10 учесника који ће добити прилику да науче како да на занимљив начин презентују садржај АР-а. Други дан едукације ће бити одвојен за посебну туру која ће бити на Летњиковцу, за ту туру је предвиђено шест учесника који ће добити прилику да прођу елементе СТЕАМ образовања. Ова два дана се односе на теоријски део едукације, а волонтери ће добити прилику да оно што су научили примене у пракси.



Кроз назив пројекта и коришћење узречице наопако може се видети хумор нашег града. Девојке су кроз коришћење ове узречице желеле да се истакну и приближе је људима који нису из Шапца.
-Поред промоције путем флајера, мајица, беџева и стикера имаћемо и промоцију путем друштвених мрежа. Тренутно можете бити упућени у наш рад путем инстаграм странице @sabacnaopako, а ускоро очекујте и вејб сајт на ком ћемо објављивати ток пројекта. Захвалиле бисмо се свим партнерима и досадашњим спонзорима, а понајвише Удружењу Светлост. Овим путем позивамо све младе да се активирају и следеће године искористе прилику да учествују у петој генерацији Светионика знања – изјавила је Маријана Јокичић.
Надамо се да ћете препознати труд и рад ових девојака и самим тим их подржати током реализације пројекта.
Катарина Срдановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa