Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
ИЗВЕШТАЈ ПОНОВО  СКИНУТ СА ДНЕВНОГ РЕДА
О РАДУ УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ РАСПРАВЉАЋЕ НА НЕКОЈ ОД НАРЕДНИХ СЕДНИЦА

ИЗВЕШТАЈ ПОНОВО СКИНУТ СА ДНЕВНОГ РЕДА

Извештај о раду Библиотеке “Јанко Веселиновић” је прошле недеље још једном скинут са дневног реда седнице Општинског већа и поново враћен на дораду уз образложење председника већа Душана Илинчића да материјал није адекватно написан. Директор ове установе Небојша Остојић је у свом обраћању члановима локалне владе рекао да се трудио да извештај, који је већ једном скинут са дневног реда једне од претходних седница, допуни што је више могао те да је тај посао радио у договору са начелником надлежног општинског одељења.
–Тачно је да је извештај већ једном враћен. У први мах ја сам део извештаја који се односи на Фестивал зимнице доставио на десет страна, али је речено да се то скрати на две. Извештај смо са друге стране проширили са списком књига које смо набавили у 2019-ој години- изјавио је у уводном излагању Остојић. Илинчић је још једном оценио да је материјал доста штур те да по његовом мишљењу треба да претрпи још допуна, измена, да буде сликовитији и садржајнији.
–Читав извештај се опет суштински заснива на две стране. Немамо ни структуру запослених, ни много тога што би трабало да има. Ја бих волео да чујем неко образложење и додатно објашњење које би нас могло убедити да гласамо за овакав извештај- рекао је председник општинског већа.
Са тврдњом да достављени материјал о раду ове установе културе има прилично мањкавости сложио се и начелник надлежног одељења у општинској управи Миодраг Тадић који је додао да одређеног напретка ипак има.
–Јесмо ми то радили нешто у сарадњи и директору је предочено шта треба да уради, шта да измени, које ставке да дода. Није то баш тако лако ишло, али има помака. Извештај садржи неке неопходне делове попут уводних напомена, описане библиотечке делатности, описује и финансијски извештај. Садржи и део који се односи на Фестивал зимнице али не у преобимном издању, јер смо ми тај извештај о фестивалу већ посебно разматрали и усвајали. Зато и није било потребе да се у том обиму нађе у овом извештају. Ту је и музејска делатност. Постоји одређена методологија која је прописана али извештај треба да садржи што више података како у наративном тако и у финансијском делу- закључио је Тадић који је позвао веће да ипак не враћа материјал на дораду. Директор установе је подсетио да је сваке године, почев од 2004-е године, достављао исте извештаје који су били усвајани те да му није јасно шта је то што је потребно додати или променити.
–Ја сам таксативно набројао културне активности и никада их више нисмо имали него у извештајном периоду. Мени је било довољно само да набројим шта се урадило а не да описујем, рецимо, књижевно вече и стављам слику песника, изнесем утиске, структуру посетилаца- поручио је Остојић. Са његовом тврдњом да су извештаји у идентичној форми много пута до сада усвајани није се сложио Јован Димитријевић, тврдећи да то није истина, јер је овај документ од када је он члан већа неколико пута скидан са дневног реда.
–Најопасније је што и када скинемо извештај вама није јасно због чега је то тако. Треба утврдити шта овде недостаје. Имате план рада и оно што је урађено, да наведете какве сте проблеме и изазове имали приликом реализације плана, шта је утицало објективно а шта не на његову реализацију. Ви сте установа културе и имате најбољи кадар. Од пет радника четири су са високом стручном спремом. Ваш извештај би требао да буде пример другима. Не може то да буде извештај једног човека већ колективни извештај свих радника по структурама- закључио је Димитријевић у обраћању директору. Иако су на крају поједини чланови већа сматрали да извештај са изреченим изменама и примедбама треба усвојити, председник већа остао је доследан свом ставу те је једногласно одлучено да се о раду ове установе разговара на некој од наредних седница до када би у Библиотеци “Јанко Веселиновић” требали да раде на доради и имплементирању свих изречених сугестија.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa