Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Мир који превазилази сваки разум
У СЛИЦИ И РЕЧИ

Мир који превазилази сваки разум

Након вечерње службе у Саборном храму Светих апостола Петра и Павла, уследио је опход око цркве и, као и сваке године, паљење бадњака. Међу бројним верницима, обичају који нас уводи у радосни празник Рождества Христовог, присуствовао је и градоначелник Шапца, др Александар Пајић.
Беседио је свештеник Никола Ковачевић.



- Платон, велики мислилац из античке Грчке, зкључио је да је овај свет тамница људским душама. Сетимо се његове метафоре о пећини. Предложивши свете душе као сведоке јеванђеља Божјег, особито у овај дан, управљамо поглед ка витлејемској пећини која не затвара, него ослобађа човека. Господ је тај који једини може осмислити људско постојање зато што је једини који није пријемчив за смрт. Он је једини који је победио смрт и постао човек. Није морао, него је из превелике љубави постао један од нас да би умро као један од нас, да би васкрсао као један од нас и да би све оно што је његово даровао свима нама.



- Како да пригрлимо и да прихватимо дарове Божје да би се мир његов уселио у нас? Онако како то црква живи 2.000 година. Пригрлимо врлину, молитву, пост. Ако нађемо да је било шта у нашем животу погрешно, исправимо себе исповешћу и покајањем и кроз причећше приступајмо Богу што чешће, јер Он, када постане неко ко нам је близак и са ким стално обитавамо, дарује мир који превазилази сваки разум, а коме свако мудар тежи.



- Једино кроз такав мир и кроз заједницу са Богом, превазилази се свако искушење. Много је искушења било у историји света. И данас имамо искушење да су многи од свог живота направили пећину без излаза, у паничном страху од болести која хара и тако, животарећи, одбацили све оно што је људско. Разумемо то, али позивамо да, осмисливши свој живот јеванђељем Христовим, будемо опрезни, а да страх који осетимо понекад да искористимо на добро, да пазимо на себе и друге, али у исто време да гајимо наду у живог Бога, јер ћемо само тако разумети шта значи имати мир Божји у себи. Разумећемо и песму анђела: „Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“ Добру вољу дарује Бог, ми само треба да је прихватимо и биће наша. Нека би Господ дао да свако на овоме свету крене тим путем. Нека вам је срећно Бадње вече. Мир Божји, Христос се роди!

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa