Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
Инвестиције подршка туризму
Туристичка организација Општине Богатић

Инвестиције подршка туризму

Туристичка понуда општине Богатић тренутно се заснива се на манифестационом, сеоском туризму. Важан и посебан део понуде је и Термална ривијера. Три пројекта из домена здравственог, велнес и спа туризма и коришћење благодети природе у пуном капацитету
Недавна посета министарке трговине, туризма и телекомуникација Татјане Матић Општини Богатић била је и одлична прилика да локална самоуправа презентује најважније пројекте из области туризма на својој територији. Директор Туристичке организације Општине Богатић Дарко Машић сумирајући посету Министарке, оценио је да су разговори били изузетно успешни и да верује како ће сарадња са Министарством бити на високом нивоу. Подршка је изузетно важна за житеље Мачве, али и путнике намернике на овом подручју.

Развојна шанса за Мачву
Највећа развојна шанса, према речима директора ТООБ-а је велнес туризам и заинтересованост инвеститора да уложе у озбиљне пројекте који у својој основи имају благодети термалних извора. Актуелни фокус су три значајна пројекта, тренутно у различитим фазама на путу од идеје до реализације.

-Представили смо им три пројекта која се тичу здравственог, велнес и спа туризма. Први пројекат носи радни назив „Ројал Мачва“, други је везан за познату бушотину ББ 2, компанију Инфофин и трећи за новог инвеститора Thermen park d.o.o Дубље - каже Машић.

Велики геотермални потенцијал, заснован је на минимум 150 мегавата чисте, обновљиве еколошке енергије


Рекреативни бициклизам као један од најздравијих видова рекреације инспирисао је формирање бициклистичких рута широм света које привлаче љубитеље двоточкаша да кроз омиљену активност упознају различите државе. У складу са трендом и Богатић је мапирао неколико рута.

-Туристичка организација је формирала неколико бициклистичких рута које су намењене рекреативцима, цикло туристима и гостима. Посебно бих истакао Савску бициклистичку туру на потезу Београд - Шабац - северна страна Мачве, преко Салаша Ноћајског, Засавице 1, Засавице 2, Равња, Црне Баре, до Павловића ћуприје. Европски коридор, где треба да се повежемо са градовима Шапцем, Лозницом, Сремском Митровицом, а ускоро ће заживети андроид апликација која се управо односи на бициклистичке туре.

Културно наслеђе
Богата историја и традиција овог краја презентована је кроз различите манифестације које привлаче пажњу многих ван граница локалне самоуправе, али то није једини разлог посете за љубитеље путовања.

-Туристичка понуда општине Богатић тренутно се заснива се на манифестационом, сеоском туризму. Наравно, део понуде је и Термална ривијера, а међу манифестацијама се издвајају: Хајдучке вечери, коњичке трке, посебно Божићне, обележавање годишњице Боја на Дубљу. Инвеститори који желе да улажу у инфраструктуру су нам ветар у леђа, како бисмо унапредили понуду Општине и тако посетиоце мотивисали да дуже бораве код нас. Могућности свакако постоје, нешто је већ урађено, попут цркве - брвнаре, док у Совљаку постоји могућност унапређења садржаја, кроз укључивање Базара старих заната, изградње летње позорнице што би омогућило долазак ученичких екскурзија, где би обичаје и сегменте традиције презентовали на едукативан начин.

дарко Машић, директор ТОБ


Министарство је расписало конкурсе и спремно је, судећи према извештајима са радног састанака, да подржи идеје Општине.

-Оно што желимо да истакнемо и на чему радимо је велнес туризам базиран на термалним водама. Аплицираћемо за пројекте код Министарства трговине, туризма и телекомуникација. У плану је уређење Етно парка Совљак, што је само једна од идеја, а постоје и друге које ће временом бити реализоване. Уверени смо да ћемо имати подршку од Министарства.

Наравно, сваки туристички прогрес морају пратити одговарајући смештајни капацитети, а управо година у којој су многи планови, услед епидемије мењани, показала је да Богатић има шта да понуди.

-Тренутно има 32 категорисана лежаја на подручју општине Богатић и планирана је категоризација додатних током ове године. Услед познате епидемиолошке ситуације направљен је значајан искорак, јер су људи били више упућени на дестинације у својој држави и препознали су нас као једну од локација где могу провести одмор.

Квалитет воде која након експлоатације може да се флашира, јер се у појединим бушотинама може пронаћи вода стара и до 30.000 година, стерилна „прокувана“ вода чија је температура при изласку из тла 78 степени Целзијуса


Црвена тачка региона
Територија Општине смештена је на богатству термалних извора, те је је означена као црвена тачка региона. Буштоина ББ2, дубине 618 метара и протоком воде температуре 78 степени Целзијуса од 60 литара у секунди, најбољи је показатељ снаге природне, обновљиве енергије.

-Имамо велики геотермални потенцијал, заснован је на минимум 150 мегавата чисте, обновљиве еколошке енергије. У питању је квалитет воде која након експлоатације може да се флашира, јер се у појединим бушотинама може пронаћи вода стара и до 30.000 година, стерилна „прокувана“ вода чија је температура при изласку из тла 78 степени Целзијуса, у неким деловима и благо минерализована. Та вода садржи сумпор, изузетно лековит хемијски елемент. У разговору са Министарком Матић инсистирао сам на значају пројеката, а један од њих је Термална ривијера, а други тек треба да буду потпуно реализовани, јер су тренутно у различитим фазама - каже дирекор ТООБ-а и појашњава радове активних инвеститора.

-Пројекат везан за бушотину ББ2 обухвата површину од 9,4 хектара и налази се у почетној фази. Потписан је споразум између Општине и компаније „Монарх ДОО“ Београд. Фирма је усмерена на стакленичку производњу и узгој поврћа у заштићеном простору кроз најмодернији облик „хидропонског узгоја“.. У плану им је да изграде хотел капацитета до 50 соба, са конференцијским салама, одговарајућим садржајима, као и Институт за повртарство, аквапарк. Други пројекат радног назива „Ројал Мачва“ укључује „Инфофин“, хотелијерско предузеће из Лознице које управља хотелима у центру Бање Ковиљаче, Малом Зворнику и Гучеву. На површини нешто мањој од девет хектара планира изградњу хотела са четири звездице, са отвореним и затвореним базеном, капацитета од 150 лежајева. Вредност инвестиције је седам и по милиона евра. Одвојили смо земљиште у складу са законском регулативом, израђен је урбанистички план за поменуте парцеле. Недостаје нам једна бушотина. Предстоји нам да
Геолошко рударски факултет изврши геофизичка истраживања, изради елаборат, а потом консултације са Министарством рударства и енергетике о даљим истраживањима бушотине. То су процеси који захтевају време, али свакако да бележимо напредак на том пољу. Трећи пројекат реализује Thermen park d.o.o Дубље, а обухвата ревитализацију Бање Мачванско врело у Дубљу. Планира сарадњу са локалним становништвом на стакленичко пластеничкој производњи, што је свакако значајно за све. Овде се такође планира хотелски смештај са 60 кревета и бунгалови (апартмани), великим базеном, дечјим базеном, базенима са тобоганима и другим садржајима. Укупна површина на којој ће се развијати овај туристички комплекс је више од три хектара. У оквиру пројекта планирана је изградња геронтолошког центра за 80 корисника. Радови су већ у току, поднети су захтеви за нову бушотину надлежном министарству и како смо обавештени од директора фирме, очекују дозволу током фебруара или марта када ће започети процес, а уједно ће на пролеће стартовати радови на инфраструктурним пројектима- закључио је Машић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa