Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Здраво грејање на топлу воду
БОГАТИЋ

Здраво грејање на топлу воду

Три и по деценије после открића геотермалне енергије у утроби плодне мачванске оранице у току је њено коришћење за грејање јавних објеката у центру Богатића
Прошлогодишњим пуштањем у рад геотермалног система за грејање простора у зградама више јавних институција централног дела Богатића, дат је значајан допринос очувању здраве животне средине и остварена велика материјална корист у коришћењу енергије. Све креће са изворишта бушотина ББ1 и ББ2 у Баиру.
- Хемизам геотермалних вода је детаљно истражен у више наврата. Вода по свом основном саставу припада хидрокарбонатном-натријумском типу вода ниске минерализације и неутралне ПХ- вредности. Температура геотермалних вода на глави бунара ББ1 износи 75, док на бунару ББ2 износи 78 Целзијусових степени. Захваљујући примени методр хидрогеометра и подизањем хемијског састава вода извршена је калкулација прогнозираних температура у геотермалном резервоару, каже докторка Ана Вранеш ауторка студије о топлификацији Богатића.
Испитивања геотермалних ресурса на подручју Мачве отпочела су средином осамдесетих од стране Рударско-геолошког факултета у Београду.
До данас је изведен значајан обим теренских истраживања, укључујући израду 11 геотермалних бушотина. Изведена су испитивања квалитативних и квантитативних карактеристика геотермалних вода. Формиран је хидрогеотермални модел Мачве. Резултати су публиковани у стручним и научним часописима и презентирани на више скупова.
Захваљујући изведеним активностима подручје Мачве спада у релативно добро истражене терене.
Ефекти реализованог пројекта система грејања донели су вишеструку уштеду у коришћењу енергије, повећана је енергетска ефикасност, овај енергент је обновљив, а еколошки потпуно чист и здрав за животну средину и посредно грађане.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa