Инфо

18. март 2021.18. мар 2021.
Само заједно можемо до решења
Нов протест грађана поводом аерозагађења и реакције

Само заједно можемо до решења

Неиспуњење захтева нагнало Маме Шапца да поново организују протест како би скренуле пажњу на проблем загађења ваздуха и граду. “Проблем аерозагађења који траје већ пет деценија, не може бити решен за пет дана” наводи се у саопштењу градоначелника Шапца. “Сва прекорачења дозвољених вредности аерозагађујућих материја (специфичне загађујуће материје) се одмах прослеђују надлежним инспекцијским органима, као и наручиоцу испитивања” каже директор Завода за јавно здравље Шабац
Повод за нову протестну шетњу забринутих грађана протеклог четвртка поводом загађења ваздуха, од зграде ГУ до Источне индустријске зоне, како наводе организаторке (Маме Шапца), било је неиспуњење предлога од пре месец дана када су се обратиле челницима града и у писаној форми своје захтеве истакле на вратима локалне самоуправе. Након отвореног писма градоначелнику Шапца уследио је и сусрет у кабинету када се разговарало о наредним корацима и могућностима решавања проблема.
-Биле смо на састанку са градоначелником који је јавно обећао формирање радне групе против загађења ваздуха, али то није испуњено, иако то нисмо ни тражиле, већ само да се одмах испуне наши захтеви и да се грађани обавештавају о прекомерном загађењу ваздуха. Током сусрета са градоначелником предале смо и документа која указују на брисање података о прекорачењу граничних вредности флуороводоника за све претходне године са сајта Завода за јавно здравље Шабац. Захтевамо да се утврди одговорност за брисање тих података, по чијем је налогу то рађено и да се то адекватно санкционише - рекла је Соња Николов.



Због тренутне епидемиолошке ситуације, одобрено је окупљање само пет особа, али су подршку протестној шетњи пружили и други грађани.

-Нама је идеја била да поштујемо „правила игре“, за разлику од надлежних који изгледа нису толико расположени за то. Надамо се да грешимо, али досадашње искуство нам показује да се обећања нису испуњена. Желеле смо да направимо један велики протест на ком би сви грађани имали прилику да искажу своје незадовољство које је огромно. Људи су оправдано бесни и забринути. Због епидемиолошке ситуације нам је ограничен број људи, те нисмо позивале људе да се окупе. Идеја је да на нас пет прошета и скрене пажњу јавности и суграђана на овај велики проблем - нагласила је Бојана Бајац и подвукла да је суштина да надлежни раде свој посао.



Отворено писмо градоначелника
На протесну шетњу градоначелник Шапца др. Александар Пајић је реаговао саопштењем.
-Проблем аерозагађења који траје већ пет деценија, не може бити решен за пет дана. Поред моје велике жеље, озбиљног рада и много проблема са којима сам се сусрео, предузели смо следеће:
-Објавили смо јавну набавку за мониторинг квалитета ваздуха у нашем граду у износу од преко 4,5 милиона динара, које ће Град из буџета обезбедити за праћење загађења ваздуха;
-,,Еликсир Зорка” као наручилац праћења емисије флуороводоника (HF) у ваздуху сагласан је да Завод за јавно здравље у Шапцу у будуће званично објављује податке о количини овог једињења у нашем граду;
-Са представницима Савета за екологију и зелену економију града Шапца разговарали смо о предлозима који ће, поред осталог, довести до смањења и спречавања честичног загађења ваздуха у Шапцу;

-Са инспекцијом за заштиту животне средине започели смо испитивање јавног мњења путем анкете на основу које ће се прикупити веома значајни подаци, а на основу којих ће се дати предлози за смањење честичног загађења на територији града Шапца;
-Са директором Завода за јавно здравље у Шапцу договорили смо се о ажурности објављених података о квалитету ваздуха, одржавању мерних станица као и о будућим улагањима у квалитет и побољшање уређаја за мерење загађења ваздуха;
-Од јануара ове године, смањили смо цену прикључка на гас за 30% за индивидуална ложишта што ће смањити и загађење ваздуха јер ће се домаћинства уместо на угаљ, грејати на гас;
-Од самог доласка на власт, поставили смо мобилну аутоматску станицу за контролу квалитета ваздуха на централном градском тргу која мери и ПМ честице.

Као што видите, свакодневно сам се бавио темом аерозагађења на озбиљан и студиозан начин. Град Шабац се неће зауставити на томе. Наставићемо преговоре са Министарством за заштиту животне средине, Агенцијом за заштиту животне средине, инспекцијама, независним институцијама, привредницима. Сматрам да није потребно на било који начин тражити могућност медијског експонирања како бисте себе ставили у први план. И на првом састанку, из најбоље намере, позвао сам ,,Маме Шапчанке” да буду део тима који ће озбиљно радити на решавању проблема аерозагађења на територији нашег града. Замолио бих вас да будете део решења, а не ширења проблема! Најбоља намера ми је да се са широким фронтом подршке изборимо за чист ваздух у наредном периоду.

Молим све суграђане да буду стрпљиви јер су за решавање овог вишедеценијског проблема потребни време и воља, а ми имамо јаку вољу да се изборимо за чист ваздух за све наше суграђане, стоји у саопштењу градоначелника Пајића.

Завод обавештава инспекције о загађењу
Када дође до прекорачења штетних материја у ваздуху Завод за јавно здравље Шабац обавештава надлежне инспекцијске органе, чија је обавеза да налажу мере из делокруга своје надлежности. Поред тога обавештава се и наручилац испитивања.
-У оквиру сталног унапређења информисања грађана о квалитету ваздуха, увели смо и недељно извештавање путем званичних налога на друштвеним мрежама и путем нашег интернет сајта, наводи др Бранко Вујковић.


Одговор Завода
На актуелне дилеме одговорио је и диретктор Завода за јавно здравље Шабац др Бранко Вујковић. Објашњава да се након узорковања, рачунања концентрација штетних материја и тумачења резултата сва прекорачења граничних вредности прослеђују надлежним инспекцијама.

-Након узорковања аерозагађујућих материја, раде се лабораторијска испитивања која укључују низ акредитованих лабораторијских метода, на основу којих се израчунавају концентрације аерозагађујућих материја. Тумачења добијених резултата се врше на основу законске регулативе (Уредбе о условима за мониторинг и захтевима квалитета ваздуха, Сл.гласник РС бр 11/10, 75/10, 63/13) која као граничне вредности даје просечне 24-часовне концентрације. Сва прекорачења дозвољених вредности аерозагађујућих материја (специфичне загађујуће материје) се одмах прослеђују надлежним инспекцијским органима, као и наручиоцу испитивања, каже др Вујковић.



Када се ради о чувању резултата директор ЗЗЈЗ наводи да се сви резултати испитивања чувају на серверу Завода, у складу њиховим процедурама, уз максимално обезбеђење података. На сајту установе се могу наћи најактуелнији подаци у вези мониторинга квалитета ваздуха, као и све актуелности у раду ЗЗЈЗ.
Др Вујковић наводи да би унапређење мониторинга у Шапцу ишло ка набавци опреме која би параметре квалитета ваздуха вршила у што реалнијем времену. То би водило ка ажурнијим препорукама за заштиту здравља грађана од загађења ваздуха.

Грађани проблем могу да пријаве инспекцијама
Питали смо директора Завода за јавно здравље како грађани да реагују када виде да је дошло до прекорачења дозвољених вредности штетних елемената у ваздуху којим институцијама могу да се обрате.
-Када грађани виде информацију о показатељима квалитета ваздуха који одступају од граничних вредности, наша установа је већ обавестила надлежне органе. Наравно, грађани увек могу пријавити сумњу на акцидентална загађења надлежним градским и републичким инспекторима за заштиту животне средине, каже др Вујковић.


-Завод за јавно здравље Шабац располаже са 12 полуаутоматских мерних станица и једним мануелним узоркивачем за узорковање ПМ 10 и ПМ 2.5 честица. Унапређење мониторинга на подручју Града Шапца би ишло у смеру набавке секвенцијалног узоркивача за узорковање ПМ 10 и ПМ 2.5 честица, као и аутоматске мерне станице. Аутоматска мерна станица би омогућила вршење мерења парамерара квалитета ваздуха у што реалнијем времену, на основу којих се одређује индекс квалитета ваздуха. Да би ова мерења била што поузданија, потребна је набавка високософистициране и скупе опреме, и у том послу неопходна нам је помоћ шире друштвене заједнице. Индекс квалитета ваздуха може грађанима да пружи орјентациону информацију о тренутном квалитету ваздуха, и то је оно што грађане највише интересује. Завод за јавно здравље Шабац свакако планира да изађе са предлогом унапређења мониторинга квалитета ваздуха на територији Града Шапца, који би обухватио поред инвестиције у неопходну опрему и боље разумевање резултата испитивања помоћу адекватних софтверских апликација. Бољи мониторинг ће омогућити давање ажурнијих препорука за заштиту здравља грађана од загађења ваздуха. каже др Вујковић.
М.Ж./М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa